Zucchinibiffar med fetaost

Vad lagar man när man fått massor av zucchini?

Jag har fått pippi på zucchini… eller squash, om man så vill. Å andra sidan är det kanske inte så konstigt att jag fått pippi på dem när man han hela odlingslandet fullt av gula, gröna och spräckliga godingar. I år har jag som sagt odlat tre sorters zucchini, en gul som heter ’Soleil’ F1, en vanlig grön som heter Tapir och en randig sort som heter Keesha.

Något jag kommit fram till förgående år är att den gula inte ska växa sig så stor. Då får den nämligen väldigt hårt skal. Så hårt att man måste skala bort det. Då faller ju också hela grejen med att ha gula, fina zucchinis. Alltså har jag i år skördat de gula när de är lite mindre, alltså under 300 gram. Den gröna sorten och den spräckliga har jag dock låtit växa – och vilka bjässar det blivit! Den första spräckliga jag skördade vägde 2,6 kilo, och de som är kvar i landet har nu vuxit sig ännu större.

Det här med att odla zucchini

I år har jag satsat på två gröna och två spräckliga plantor samt en gul. Det känns precis lagom med fem och jag har ändå fullt sjå att använda allt. Jag odlar i en hembyggd låda som är lite längre än en närmal pallkrage. I denna använder jag en blandning av trädgårdsjord och brunnen hästskit. I botten lägger jag ett lager obrunnen hästskit och på toppen en stor påse planteringsjord. I år beställde jag planteringsjord med lastbil, men han som levererade lyckades röra ihop det hela och komma med trädgårdsjord. Trädgårdsjorden är mycket sandigare och tyngre. Den har heller ingen mull som binder vattnet. Alltså fick jag addera väldigt mycket obrunnen gödsel, vilket jag i normala fall inte gör annars. Jag trodde verkligen att odlingarna skulle gå åt pipan i år, framför allt då de saknade mull, men det verkar som jag fick till det hela och allt har växt så det knakat.

Förra året fick jag inga zucchiniplantor alls. Fröna bara vägrade att gro. Jag fick heller inte tag i några i butik, för de hade heller inte fått några. Enligt en kompis hade hon inte heller lyckats få till några plantor. Är det inte lite märkligt? Var det generellt ett uselt zucchiniår eller var det dåliga frön i omlopp? Ja, vem vet. Jag tog hur som helst revansch på det i år och har du gått bananas på zucchinirecepten. Jag menar, jag måste ju göra något av all denna zucchini.

Zucchini odlingZucchini odlingMadeleine Landley odlar zucchini

Vad kan man laga av zucchini?

Denna vecka har jag gjort falsk ostkaka med zucchini, en krämig zucchinisoppa och dessa zucchinibiffar med fetaost. Alla tre rätterna blev riktigt goda. Den falska ostkakan smakar exakt som en riktig ostkaka och till och med bättre, enligt vissa. Jag gör inte min ostkaka som alla andra. Alla andra tärnar nämligen sin zucchini för att sedan koka och puréa den. Skittråkigt tycker jag, för då tappar man ju hela texturen på zucchinin, och även den textur som är så specifik för en ostkaka. Nä, jag river istället min zucchini och har den färsk i kakan. Man slipper hålla på och greja med en mixer och det blir mycket godare. Prova, jag lovar att du inte kommer att bli besviken.

Zucchinisoppan blev också oväntat god. Denna soppa smaksätter jag med vitlök och crème fraiche. Det blir så gott och är perfekt att svänga ihop på höstkanten till middag. Och så blev det dessa vegobiffar. Eftersom de innehåller både ägg och fetaost är de således lakto- och ovo-vegetariska. Beroende på hur stora man gör biffarna blir det runt 8–10 stycken. Eller ja, det kan ju så klart också bli 9 stycken :)

Saftiga zucchinibiffar

Zucchinin river jag och kramar ur överflödig vätska ifrån. Sedan blandar jag rivet med ägg, majsstärkelse, vitlök, salt och peppar. Tack vare majsstärkelsen blir de glutenfria. När man klickar i zucchini-massan till varje biff i stekpannan ska man se till att få med lite lagom av vätskan. Det är ju nämligen i den som ägget finns som hjälper till att binda biffarna. När man klickar i det kommer det att rinna ut en aning. Då föser man bara in det i biffen och fortsätter tills det stelnat. Biffarna plattar man till lite med stekspaden och sedan steker man dem tills de går att väna utan att de går sönder. En stekpanna med non stick-beläggning är att föredra.

Jag använder alltid ägg i mina grönsaksbiffar. Jag tycker att det blir godast smak och att de blir saftiga. Dessutom binder de sig lättare. En del använder spadet ifrån köpta, kokta kikärtor. Jag gör det inte eftersom färdigkokta bönor kokas bönorna i sin förpackning. I kokvattnet hamnar således både lektiner och fytin, det vill säga det gift som bönorna använder sig av för att skydda sig mot skadedjur. Att trycka i sig dessa gifter verkar helt onödigt, så jag skippar det. Men, man gör ju som man själv vill. Om andra gör så är det ju bara upp till dem. Och då blir det ju mer ägg till oss som gillar det :)

» Här hittar du fler recept med zucchini

Zucchinibiffar med fetaost

Zucchinibiffar med fetaost

8–10 stycken

600g zucchini
5 msk majsstärkelse
2 ägg
1 vitlöksklyfta
75g fetaost
salt, svartpeppar

  • Riv zucchinin på de stora hålen på ett rivjärn. Lägg över i ett durkslag och krama ur överflödig vätska.
  • Rör ihop zucchinirivet med majsstärkelse, ägg, pressad vitlök, smulad fetaost, salt och peppar.
  • Smält smör i en stekpanna och skeda i en klick av zucchini-massan till varje biff. Se till att få med lite av vätskan. Stek fyra i taget. Skyffla ihop det som rinner ut med en stekspade och platta till dem lätt. Stek på medelvärme tills de håller ihop. Vänd biffarna och stek klart dem på andra sidan. Upprepa proceduren med resten av smeten. Smeten räcker till 8–10 stycken beroende på hur stora man gör dem.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.