Zucchinibiffar med ägg
Dessa zucchinibiffar med sötpotatissallad och dillsås är en riktig sensommarrätt. Sallader passar ju bra som tillbehör på den ljusare delen av året, och när det sedan är dags att skörda zucchini kan man göra zucchinibiffar. En del använder spadet ifrån köpta, kokta kikärtor istället för ägg. Jag gör mina zucchinibiffar med ägg. För det första blir de saftigare, håller ihop bra och får en god smak. För det andra kokas kikärtor i sin förpackning, och eftersom både lektiner och fytin frigörs i kokvattnet, det vill säga det gift som bönorna använder sig av för att skydda sig mot skadedjur, är det alltså i kikärtornas spad det hamnar. I så fall är det mycket bättre att byta äggen mot av agar agar som kommer från alger.
Denna sommar har jag haft, och har fortfarande, en massa zucchini i odlingslanden. Det gör ju att man måste vara kreativ och hitta på olika rätter så att allt går åt. Hittills har det blivit zucchinigratäng, en ljuvlig zucchinisoppa, falsk ostkaka med zucchini, bara för att nämna några rätter. Behöver du inspiration? Varför inte spana in dessa 12 tips på vad man kan laga med zucchini?
Tillbehör till zucchinibiffar
Det mesta passar att servera till zucchinibiffarna; potatis, ris, couscous, quinoa eller som här – en matig sallad. Denna sallad består av sötpotatis, rucola, kvarngryn och inlagda grillade paprikor. Jag brukar använda svenska kvarngryn, vilket blir allra godast, men som kan vara lite knepigt att hitta i fysisk butik. Dessa är tuggiga och goda, men om inte kan man byta mot mathavre eller matvete.
Grillad inlagd paprika köper man på burk. Dessa brukar ligga hela i en lag. Även de i olja går bra såväl som paprikasallad. Till det hela serverar jag en enkel sås med dill och crème fraiche. Både sallad, sås och biffar kan man förbereda. Sallad och biffar kan man värma i mikron så de blir ljumna.
» Här hittar du fler recept på goda vardagsrätter

Zucchinibiffar med sötpotatissallad och dillsås
Dillsås:
2 dl crème fraiche
1 knippe dill (ca 15g)
salt
Sötpotatissallad:
750g sötpotatis
1,5 dl kvarngryn eller mathavre
1 burk kronärtskockshjärtan (400g)
60g rucola
2 grillade spetspaprikor i marinad
0,5 dl kallpressad olivolja
1 msk balsamvinäger
salt, svartpeppar
Zucchinibiffar med fetaost:
600g zucchini
5 msk majsstärkelse
2 ägg
1 vitlöksklyfta
75g fetaost
salt, svartpeppar
- Rör ihop hackad dill med créme fraiche och en nypa salt. Ställ såsen svalt fram till servering.
- Skala och tärna sötpotatisen i cirka 1–2 cm stora kuber. Lägg allt i korgen till airfryern, ringla över olja, salta och skaka om allt. Kör i 200°C i 15–20 minuter. Om du inte har en airfryer, lägg potatisen i en ugnsform och gör på samma vis. Tillaga i 225°C i konventionell ugn i 15–20 minuter. Tillaga korngrynen enligt anvisningen på förpackningen. Kvarta kronärtskockshjärtanen. Grovhacka rucolan och skär paprikan till mindre bitar. Blanda allt i en skål tillsammans med olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.
- Riv zucchinin på de stora hålen på ett rivjärn. Lägg över i ett durkslag och krama ur överflödig vätska. Blanda zucchinirivet med majsstärkelse, ägg, pressad vitlök, smulad fetaost, salt och peppar. Smält smör i en stekpanna och skeda i en klick av zucchini-massan till varje biff. Se till att få med lite av vätskan. Stek fyra i taget. Skyffla ihop det som rinner ut med en stekspade och platta till dem lätt. Stek på medelvärme tills de håller ihop. Vänd biffarna och stek klart dem på andra sidan. Upprepa proceduren med resten av smeten. Smeten räcker till 8–10 stycken beroende på hur stora man gör dem.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.