Zucchinigratäng med lax och potatis

Sommaren är kort, det mesta regnar bort…

Regn, regn, regn. Har det gjort något annat än regnat de senaste tre veckorna? I början av sommaren var man orolig att allt skulle torka bort. Nu är man istället oroligt att allt ska ruttna. Hittills har i alla fall mina grödor hängt med. Men jag odlar ju i lådor i vilka det rinner igenom. Å andra sidan ser potatisen lite trött ut, och potatis klarar ju inte att ligga i vatten mer än 24 timmar. Sägs det i alla fall. Det blir intressant att dra upp dem och se om det ens sitter något i andra änden.

Zucchinin däremot verkar trivas. Jag har skördat kontinuerligt av dessa bjässar som växt fram i landet, och visst har det blivit zucchini en masse. De är enormt vätskefyllda, och när man river dem släpper de massor av vätska. Det är å andra sidan inget ovanligt att zucchini innehåller mycket vätska. När man river den får man krama ur saften och om man skivar den kan man lägga skivorna på ett papper och dem salta för att vätskan ska drivas ur. Jag tycker dock att mina egna zucchini innehållet lite mer än köpesorterna, och kanske beror det på att de är så himla stora. En normal köpezucchini ligger runt 300–40 gram. Mina har vägt 2,5 kilo.

ZucchiniZucchini odlingMadeleine Landley odlar zucchini

Jodå, här hittar du massor av zucchinirecept

När jag rotade i mina receptgömmor insåg jag att jag har många recept med zucchini. Det här är en grönsak jag använder till vardags i det mesta. Den är tacksam då den inte har en stark smak som tar över. Den passar således fint i det mesta. Nu på sistone har jag fokuserat mer på att skapa rätter där zucchinin har mer av en huvudroll. Som i denna zucchinigratäng med lax och potatis.

Denna gratäng påminner lite som en laxpudding. I alla fall smakmässigt. Jag har ärligt talat alltid tyckt att ”laxpudding” är ett osmakligt namn på en rätt, för ”pudding” får mig att tänka på något dallrande och läskigt. En pudding har ju dessutom inga likheter med en gratäng, och en gratäng är ju precis vad en laxpudding är.

I denna gratäng varvar jag skivad zucchini och potatis med kallrökt lax. Sedan strör man ut purjolök runt om och slår på en stanning som är smaksatt med dill. Det hela blir en god och enkel middagsrätt som är perfekt att svänga ihop som vardagsmat. Helt enkelt en smidigt allt i ett-rätt. Servera den gärna med en enkel sallad till.

» Här hittar du fler recept på goda allt i ett-rätter

Zucchinigratäng med lax och potatis

Zucchinigratäng med lax och potatis

För: 4 personer

600g zucchini
150g kallrökt lax
800g fast potatis
15 cm purjolök

3 dl crème fraiche
3 dl kall mjölk
2 tsk majsstärkelse
3 ägg
1 knippe dill
salt, svartpeppar

  • Skiva zucchinin i cirka 3–4 mm tjocka skivor. Skala och skiva potatisen i 5 mm tjocka skivor. Dela laxskivorna på mitten.
  • Varva zucchini och potatis i en ugnsform på cirka 25×34 cm. Peta ner en laxbit istället för en potatisskiva mellan var tredje zucchinibit. (Jag la det så här: zucchini, potatis, zucchini, potatis, zucchini, lax… osv.) Jag hade en väldigt stor zucchini som jag delade på hälften, då blev det två rader. Med en normalstor zucchini kan det eventuellt bli lagom med tre rader bredvid varandra.
  • Hacka purjolöken och strö ut på sidorna och mellan raderna.
  • Hacka dillen. Vispa ihop crème fraiche, mjölk, majsstärkelse och ägg med dill, salt och peppar. Slå stanningen över gratängen. Ställ in gratängen i 225°C i 60 minuter. Lägg över en bit aluminiumfolie efter 40 minuter. Servera med en sallad.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.