Zucchinipasta med köttfärssås

Pasta av zucchini i grönsakssvarv

Har du hört talas om en grönsakssvarv? Nej, det hade inte jag heller förut. Ändå blev jag rätt nyfiken när en tjej på ett av företagen där jag konsultar berättade att en grönsakssvarv var en magisk liten pryl – visserligen väldigt ful och så analog att ingen manual följer med, men visst kunde den uträtta stordåd.

Zucchinnudlar och Zoodles

Jag är ju som bekant en dedicerad köttätare, och allra helst ska det vara en maträtt med bara kött och grönsaker. I denna zoodles med köttfärssås, som är som spagetti med köttfärssås, är pastan (eftersom jag håller nere intaget av snabba kolhydrater och inte äter pasta för närvarande) är gjord svarvad zucchini. En del kallar det även för Zucchinnudlar eller Zoodles. Svarven funkar så att man fäster grönsaken på ett par ”spikar”. Därefter snurrar man på ett handtag och så kommer grönsaken ut färdigskivad på andra sidan av ett skärblad. Tre olika skärblad följer med. Det här är alltså en helt manuell maskin tillverkad i plast.

Recept för grönsakssvarv

Jag köpte min i hälsokostaffären Gryningen på Folkungagatan i Stockholm för 395:-, men den finns även att beställa i flertalet webb-butiker så som Bagaren och Kocken och Råvarubutiken eller Renée Voltaire. Dessa säljs under benämningen grönsakssvarv, Spiralizer, Spirali eller Spiromat.

Vegetarisk grön pasta

Middagen blev i alla fall god och det var kul att prova något annorlunda. För att få lite värme och mjukhet i ”pastan” ångade jag zucchinin lite lätt innan servering, men det kan man skippa helt om man vill. Vill man ha det helt vegetariskt gör man bara en enkel tomatsås och hoppar över köttfärsen.

Zoodles med köttfärssås

För: 4 personer

Zucchinipasta med köttfärssås

Köttfärssås:

1 gul lök
600g köttfärs
1 morot
5 bitar soltorkade tomater
1 röd paprika
1 burk krossade tomater
2 lagerblad
2 dl vatten
1 dl kapris
1 dl gröna oliver

Övrigt:

2 st zucchini
parmesanost
svartpeppar

1. Smält smör i en panna och ha ner gul lök och köttfärs. Stek under omrörning till färsen fått färg. Skiva morot, strimla de soltorkade tomaterna och skär paprikan till mindre bitar. Ha ner i färsen tillsammans med krossade tomater och lagerblad. Slå på vatten och låt det hela puttra ihop. Avsluta med att blanda i kapris och oliver.

2. Kör zucchinin till pasta på en grönsakssvarv. Koka upp en kastrull med vatten och lägg ett durkslag ovan på med zucchinipastan. Låt ångas cirka 2 minuter. Servera med köttfärssåsen och riven parmesanost.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.