Zucchinislaw

Coleslaw med zucchini

Denna zucchinislaw är som en vanlig coleslaw, förutom att den görs på zucchini istället för vitkål. Det här är perfekt, om man som jag, har massor av zucchini i odlingarna som behöver tas hand om. I år har jag fått några riktiga zucchini-bjässar som legat på mellan 2,5–2,5 kilo. Att få så här mycket och stora zucchinis är förstås superlyxigt, men det är också lite av en kamp att ta vara på allt. Så vad ska man då laga?

Detta år har jag stenhårt bestämt mig för att göra saker av grönsakerna som verkligen ska komma till användning. Jag menar, lägga in hela klabbet kan man förstås göra, men hur troligt är det att man använder det och egentligen tycker om det? Jag har gjort det misstaget förut, att pickla och göra sylt. Men i slutänden använder jag aldrig sylt och egentligen äter vi inte så mycket mer inläggningar än inlagd paprika och gurka. Alltså höll grejerna länge, men vi använde dem aldrig…

Madeleine Landley odlar zucchiniZucchiniZucchini odling

Zucchini är godast färsk

För mig är zucchini lite av en grönsak som är godast när den används direkt. Jag tycker alltså inte att den blir särskilt god när man fryser den. Dels för att den innehåller så pass mycket vätska, men också för att den smakar bäst när den är färsk. Såvida den inte tillagats innan den fryses. I år har jag gjort massor av falsk ostkaka av zucchinin. Jag har ett fantastiskt recept här i bloggen som ni bara måste prova. Det smakar exakt som en riktig ostkaka och är perfekt om man fått massor av zucchini. Förra helgen tredubblade jag satsen, köpte såna där aluminiumformar med papp-lock och svängde ihop åtta falska ostkakor som hamnade i frysen. Den är nämligen perfekt att frysa vilket gör att man kan plocka fram en god dessert när som helst när man har gäster, eller när man är sugen på något sött efter maten.

Vad kan man laga av zucchini?

Jag har också gjort olika gratänger med zucchini. I en av dem varvade jag lax och potatis med zucchini. Den blev lite som en laxpudding och oväntat god. I en annan gratäng rev jag zucchinin och blandade med potatisriv. Den serverade jag som ett tillbehör till grillat kött. Jag har också gjort en ljuvlig zucchinisoppa och smarriga zucchinibiffar. Perfekt vardagsmat, helt enkelt.

Jag har som sagt också gjort denna zucchinislaw. Jag älskar coleslaw och serverar det gärna till kyckling eller fisk, såväl som till burgare och ribs. Denna zucchinislaw blev enligt min mening faktiskt godare än en coleslaw med kål. Denna blev krämigare och höll ihop bättre. Vissa coleslaws kan ju bli lite slabbiga om de inte får stå till sig ordentligt. Det blir ju inte heller något av den där lite tuggiga texturen och ettriga kålsmaken som kan ligga i bakgrunden. Misstolka mig rätt, för jag älskar fortfarande coleslaw, men jag kommer helt klart att varva den klassiska varianten med denna av zucchini. För den är en ny favorit.

» Här hittar du fler recept med zuchini

Zucchinislaw

Zucchinislaw

För: 4 personer som tillbehör

500g riven zucchini
1 morot
0,5 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk lökpulver
salt, svartpeppar

  • Riv zucchinin på de stora hålen på ett rivjärn. Lägg över i ett durkslag och krama ur överflödig vätska.
  • Riv moroten på de stora hålen på ett rivjärn.
  • Rör ihop majonnäs och crème fraiche med en pressad vitlöksklyfta, lökpulver, salt och svartpeppar. Blanda med zucchini och morot. Ställ slawen kallt i ett par timmar. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
  • Servera zucchinislawen exempelvis till ribs, burgare, grillad kyckling eller stekt lax.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.