Hur smakar ramslök?
När jag fick frågan om jag ville åka till Kinnekulle för att lära mig mer om Ramslök var jag inte sen att tacka ja. Dels var det länge sedan jag var på Kinnekulle – då för att köra på Kinnekulle Ring, men också för att jag inte visste ett dugg och ramslök – mer än att det är som gräslök med vitlökssmak.
Till att börja med insåg jag rätt snart att jag uttalat namnet på denna spännande lilla växt fel. Jag har hela tiden sagt raaamslök, men tydligen ska man uttala det med två m. Dessutom hade jag trott att den skulle se mer ut som gräslök, men bladen såg istället ut som på en liljekonvalj.
Godast smak på ramslök
Blommorna växer i en boll precis som på gräslöken och är vita. Alla delar på växten går att äta, dock avtar smaken vartefter den utvecklar blommorna. Ramslökens kan med fördel hettas upp när den tillagas eftersom den då får en mjukare och rundare smak. Här hittar du recept med ramslök.
Se gärna videon nedan där du ger oss ut på ramslöksjakt i Riddersholms Naturreservat.
Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
Ramslök och löjrom
Ramslöken växer vilt och trivs i kalkrik mark. Här på Kinnekulle är ramslöken – förutom löjrommen – en av de råvaror man är som allra mest stolt över. Under säsong är det vanligt att folk besöker Kinnekulle och då passar på att äta ramslökssoppa som är lite av en specialité.
När det kommer till ställen att äta på finns fem White Guide-restauranger vid Läckö-Kinnekulle. Kul nog har jag ätit på två av dem tidigare och skulle under denna resa få testa en tredje.
Lundsbrunns Kurort
Under vår resa fick vi både se och uppleva flera av Kinnekulle specialitéer. Efter två timmars tågresa från Stockholm blev vi upphämtade för vidare tur till Lundsbrunns Kurort där vi skulle bo över natten. I Sverige finns två privatägda kurorter varav det ena är Loka och det andra Lundsbrunn. Lundsbrunn finns på ett stort område strax norr om Skara och består av fina gamla hus, spa-anläggning, golfbana och mycket annat.
Berget Orangerie
Men, utan lunch orkar man inte mycket, därför bar det av för att äta en sådan på Berget Orangerie. Vilket underbart ställe! Direkt när vi klev av bussen fylldes man av ett lugn tack vare den rofyllda atmosfär som vilar över hela stället.
Anette och Carina är två matintresserade kvinnor som driver stället. De har ingen kockutbildning men vet exakt hur deras filosofi ska vara – mycket grönsaker samt ekologiskt kött från egna gården. Dessutom ska man se vad det är man har på tallriken.
Maten, som serverades i det härliga orangeriet, var både mycket välsmakande och precis så som åtminstone jag vill ha den. En förrätt bestående av laxrilette, ramslök, färskost och kapris slank först ner. Därefter Basilikamarinerat nötkött med chevrekaka, sesammarinerade sockerärtor och sparris.
Efter lunchen fick vi en guidad tur med buss ledd av Eva-Maria Friberg som berättade mer om Läckö-Kinnekulle och dess historia. Saker man gärna tog upp var förstås rapsgrisen som startade sin historia här, ramslöken, löjrom samt de modeller som arbetats fram för ekologi och hållbar utveckling.
Munkängarna
Näst på tur står Munkängarna – ett naturreservat där ramslöken växer i drivor. Efter några meter in i den vackra, höga skogen breder ett hav av vit ramslök ut sig. Hade det inte vait mitt i sommaren hade man kunnat tro att det var snö som låg på marken.
Ramslöken blommar i vanliga fall mellan maj och juni, men då det var en kall vår i år har säsongen på så vis skjutits fram en månad. Här vid munkängarna får man dock inte plocka något eftersom det är ett naturreservat. Som namnet avslöjar så ägdes Munkängarna under 1400-talet av Vadstena kloster.
Kinnekulle Bryggeri
Att det går en trend i att brygga öl har säkert ingen missat. Myten att det är så romantiskt som många tror ville däremot Göran på Kinnekulle Bryggeri ta hål på. Det är ett fantastiskt kul men tungt jobb där mycket av tiden går åt till mätningar samt rengöring av kärl och utrustning. Att det är rent är A och O.
Att Göran brinner för ölbryggeriet går dock inte att ta miste på. Sällan har jag lyssnat på någon som berättar med så mycket inlevelse och förklarat så bra hur man faktiskt gör.
Att öl är ett hantverk förstår man, och Göran lyfter ett varningens finger för den billiga, massproducerade lagern man kan finna hos Systembolaget. ”Sån görs med essenser”, berättar han. ”Vi gör vår med riktig kornmalt.”
Vi får också smaka på tre sorters malt som de använder till sina IPA; chokladmalt, pilsnermalt och karamelliserad malt. Onsdag till lördag från och med andra veckan efter midsommar till och med juli kör de sommarpub tillsammans med Forshems Gästgivaregård. Just dit fortsätter också vår resa.
Forshems Gästgivaregård
Forshems Gästgivaregård har en intressant historia och är Sveriges äldsta gästgiveri. Idag drivs det av Stefan och Miriam Johansson. Från maj fram till två dagar innan julafton håller de öppet, därefter stänger de verksamheten för att få vara lite lediga och finna inspiration.
Under den öppna perioden kan man boka plats för att avnjuta en femrätters gourmetmiddag. Är man ett större sällskap kan man dra igång en sittning, är man färre än två kan man hoppa in i en pågående sittning.
Beroende på utbud och vilka råvaror som kommer in blir det en överraskning – menyn fastställs alltså samma dag och baseras på säsong och de lokala råvaror som levereras. Till middagen erbjuds också vinpaket. Det vi fick till vår mat passade helt perfekt till maten. Vad vi åt kan du kika på längre ner.
Hannu på Kinnekulle
Andra dagen inleddes med härlig hotellfrukost samt en tur runt Lundbrunns Kurort. Därefter bar det av för att plocka och laga ramslök. Hannu Sarentröm, som jag träffade förra gången då jag var nere på löjromsresa, bor här och öppnade nu dörrarna till sitt vackra hem och trädgård på Kinnekulle.
Att kalla det vackert är dock en underdrift. Här breder en prunkande trädgård, fylld med blommor och ätligt, ut sig på de 6000 kvadratmetrarna. Olika sektioner för fest och middag finns inrett i trädgården medan själva huset har en charmig interiör med läckra detaljer och ett jättestort kök som man bara kan drömma om – i alla fall som matskribent.
Allt om Ramslök och ramslöksresan till Läckö-Kinnekulle
Efter plockning av ramslök i skogen intill halar Hannu fram grillen och mixern. Ramslökspesto ska göras och stora fina sparrisar grillas. Hannu får frågan om han åt de stora vinbärssnäckorna som slöade i trädgården. ”Nej, det är en lång och plågsam död för dem. Jag äter inget som inte dött lyckligt”, svarar han. Vilken underbar filosofi!
Lunchen bestående av sparris, cocktailtomater och bacon som grillats på silikonnät på grillen, avnjuts i solen tillsammans med ramslökspeston, nybakat knaprigt bröd och ett glas sval Chardonnay. Det hela avrundas med kaffe, rabarberkaka och grädde.
Ni kan ana att det var svårt att slita sig härifrån när det var dags att bege sig hemåt. Kinnekulle och läckö är så vackert att det tar andan ur en. Man var liksom inte alls sugen på att åka hem nu.
Ska du åka någonstans i sommar är detta ett riktigt bra tips om du gillar vackra vyer och god mat. Jag kommer garanterat att åka tillbaka så snart jag bara kan.
Mer om ramslök:
- Ramslöksresa i Läckö-Kinnekullebygden dag 1 Linda Ljungskog har skrivit om vår resa i bloggen Livsaptit
- The wild, wild west – West Sweden, wild garlic & wanderlust Grace Fitzgerald har berättat om sin upplevelse på engelska
- Destination Läckö-Kinnekulle – Västsverige För mer info om Destination Läckö-Kinnekulle

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Så glad jag blev att hitta dessa läckra recept med ramslök. I Bokskogen utanför Svedala finns så mycket ramslök så man skulle vilja plocka och sälja! Härligt att man kan rosta bladen och få torkad ramslök. Önskar att jag skulle kunna vara på Kinnekulle och delta i firandet!
Hälsn Görel Bergsten i Lund
Kinnekulle är nästan mina trakter, men ändå en ganska vit fläck på min karta. Har ca 6 mil till Lundsbrunn men har bara varit där några få gånger. Forshem har jag ätit på en gång, julbord. Faktiskt inte helt imponerad, men så äter jag inte sill heller. Och jag ratar alla ställen som inte har knäck på julbordet, bara chokladgotter gör ingen trollmamma lycklig. :) Att det var 10 grader kallt, alla var klädda för fest men de släppte inte in förrens de dukat klart höjde inte poängen heller. Vi frös juh nästan fast!
Nästa gång du är i de här trakterna får du inte missa Kinnekullegården! En underbar utsikt därifrån, och väldigt trevligt ställe. Bättre julbord till trevligare pris än Forshem.
Planen är att utforska Kinnekulle mer i sommar, på bönpallen. ;)