Johan och Manni i Finland

Med tanke på mitt efternamn, Landley, tror många att jag kommer från England. Sanningen är att efternamnet Landley kommer från Småland, närmare bestämt från Växjö. För närvarande finns det runt 16 personer i Sverige som heter Landley och alla dessa är jag släkt med på något vis. Jag är född Abrahamsson men bytte till min mormors efternamn Landley för ett par år sedan.

Efternamnet Abrahamsson kommer dock från Finland. Min biologiska far är finlandssvensk och tack vare det har jag även lite finskt blod i mig. Nu var det just det jag skulle komma till – mitt finska påbrå. Jag har åkt över till vårt grannland i öst flertalet gånger med Finlandsfärja, eller som de kallar den – Sverigefärja. Dock har jag alltid varit kvar på båten och aldrig klivit i land. Skandal, eller hur? Därför var det med nyfikenhet jag såg fram emot denna resa som jag nu ska försöka summera och göra rättvisa – en resa till Finland för att besöka Helsingfors och äta björn.

Johan och Manni på Finlandsbåt

FinlandsbåtFinlandsbåtFinlandsbåt

En mat-resa till Finland för att äta björn

Det var i början av september som jag, min sambo och hans föräldrar begav oss med Viking Line över till Finland. Själva huvudsyftet med resan var att besöka den ryska restaurangen Bellevue i Helsingfors, men självklart blev det en hel del andra upplevelser utöver det. Om vi ser på det matutbud som en finlandsbåt kan erbjuda finns det inte mycket värt att lyfta fram – maten är medioker, producerad för många och rätt tråkig.

Mat på Viking Line

Vi åt både middags– och frukostbuffé under vår dit- och hemresa, och precis som man kan tro går den mer ut på att bli mätt än att få en kulinarisk upplevelse. Vin, öl och alkoholfri dryck ingår och av denna kan man ta så mycket man vill. Likaså kan man ta så mycket man vill av maten som är indelad i kalla och varma rätter, såväl som sill, kallskuret och dessert. När man dämpat den värsta hungern med råge hugger man alltså in på dessertbordet till man knappt ens vill se en chokladbit till i sitt liv.

Gamla Saluhallen i Helsingfors, FinlandHamn i Helsingfors, FinlandSalutorget i Helsingfors, Finland

Salutorget i Helsingfors, FinlandGamla Saluhallen i Helsingfors, FinlandGamla Saluhallen i Helsingfors, Finland

Salutorget och Saluhallen

Jag min vana trogen som early bird fick i alla fall se vackra soluppgångar vid femsnåret på morgonen och också njuta av lite arbetsro på en sovande båt. Trevligt. Väl i land på andra sidan Östersjön var det dags att upptäcka Helsingfors. Min sambo, vars mamma är finska och vars pappa är historieintresserad, var två riktigt bra guider som kunde visa oss runt i huvudstaden och berätta spännande anekdoter man kanske inte annars hade fått höra. Jag som gärna också kollar på mat när jag är utomlands blev förstås glad när vi började stadsturen med en promenad över Salutorget följt av Gamla Saluhallen vid Södra kajen.

Gamla Saluhallen i Helsingfors, FinlandGamla Saluhallen i Helsingfors, FinlandGamla Saluhallen i Helsingfors, Finland

Hamnen vid Salutorget i Helsingfors, FinlandGamla Saluhallen i Helsingfors, FinlandSalutorget i Helsingfors, Finland

Restaurang Kappeli på Esplanaden

Vädret var underbart och värmen behaglig vilket gjorde att vi kunde njuta av en solig lunch på restaurang Kappeli på Esplanaden. Här i Finland kallas esplanaden även för Espa, fick jag veta av vår kunnig guide. Efter en räksallad i solen ackompanjerat av den obligatoriska Karhun hoppade vi på den precis lika obligatoriska Hop on hop off-bussen, något som kommit att bli en tradition för oss så fort vi åker till en huvudstad. Det här är ett skönt sätt att få höra lite historia och få se staden utan att få skoskav och trötta ben.

Punnitse & Säätsä

Efter bussturen snubblade vi över den häftiga butiken Punnitse & Säätsä. Det här visade vara sig en kedja med flera butiker runt om i Helsingfors. För mig som älskar nötter, fröer och torkad frukt var det här en riktig guldgruda. Ett stort rum var fyllt med massor av olika sorters teer, nötter, fröer, kryddor och nötter – allt vilket man köpte på lösvikt. Man var som ett vuxet barn i en godisbutik. I ytterligare ett rum hade de också det vi kallar naturgodis. Efter en avslutande glass i solen var det dags att svida om inför vårt restaurangbesök.

Helsingfors, FinlandHop on Hop off i Helsingfors, FinlandKaninskor Helsingfors, Finland

Salutorget i Helsingfors, FinlandHamn i Helsingfors, FinlandHamn i Helsingfors, Finland

Scandic Grand Marina

Vårt hotell, Scandic Grand Marina, låg precis i hamnen där finlandsbåtarna lägger till, och med några minuters promenad befann man sedan mitt i stadskärnan. Man hade alltså nära till både havsutsikt, shopping och hemresa vilket var mycket bekvämt. Scandic Grand Marina är ett gammalt magasin man renoverat upp och som idag kan ståta med hela 462 rum. Vårt rum låg på översta våningen av hotellet och hade vacker utsikt över hamnen och fint ljusinsläpp tack vare ett mysigt takfönster.

De finska handduscharna

En sak som jag fann lite småmärklig var de handduschar som fanns på alla toaletter – såväl på hotell, restaurang som offentliga toaletter. Med dessa kan man alltså tvätta de ädla delarna om man så önskar. Jag kan förstå att det är behändigt att ha i sitt hem eller på hotellrummet, men att dessa handduschar satt precis överallt var faktiskt rätt roande.

Handdusch i FinlandLaxsallad på Restaurang Kappeli på Esplanaden i Helsingfors, FinlandHotell Scandic Grand Marina i Finland

Restaurang Bellevue

Och restaurang Bellevue då? Ja, Restaurang Bellevue har funnits i Helsingfors sedan 1917 och ligger i backen ned från Uspenskijkatedralen – ett stenkast från hamnen. Interiören är välkomnande och mysig medan personalen är tillmötesgående och vänlig. Direkt när man kliver innanför dörren får man en känsla av att kliva in i någons hem. Vi hade ju förstås siktat in oss på att äta björn vilket kan säkert får er att tro att denna restaurang är specialicerad på björnkött. Så är dock inte fallet.

Husmanskost på ryskt manér

Här hittar man välsmakande husmanskost på ryskt manér. Det är stora portioner som lagas med både kärlek och massor av goda smaker. Ett saltkar på bordet kan inte beskrivas än annat som överflödigt. Vi hade ju som sagt siktat in oss på att äta björn vilket gjorde att jag valde björnkorv till förrätt och björnpannbiffar till huvudrätt. De andra valde istället den kryptiska förrätten ryska delikatesser.

In dukades ett dignande fat i två våningar som till bredden var fyllt med ett tjugotal olika smårätter med allt ifrån lax, sill, anka och blinier, till krämiga sallader, röror, patéer och sötsyrliga grönsaker. Med lite byteshandel lyckade jag byta till mig lite av min björnkorv med mina bordsgrannar mot en andel på detta delikata fat.

Restaurang Bellevue i helsingforsDSC03089Björnkorv på restaurang Bellevue i helsingfors

Förrätt på restaurang Bellevue i helsingforsHuvudrätt på restaurang Bellevue i helsingforsDessert på restaurang Bellevue i helsingfors

En udda smakkombo

En av ögonbrynshöjarna på detta fat var den udda kombinationen saltgurka, honung och smetana som visade sig vara en underbar smakkombination. Ska ni äta på restaurang Bellevue rekommenderas fatet med ryska delikatesser som förrätt – vilken hit! Dock måste man vara minst två som beställer det.

Förrätt på restaurang Bellevue i helsingforsMadeleine Landley på restaurang Bellevue i helsingforsSaperavi

Goda rätter med björn

Huvudrätten björnpannbiff serverades med knaprig rösti, sötsyrligt rödkål och stekt svamp med smetana. För den som älskar rustik husmanskost blev det kärlek vid första mötet. Välsmakande, mättande och riktigt, riktigt gott. Självklart var vi tvungna att prova det inhemska vinet Saperavi från Georgien till det hela, vilket passade utmärkt. Stor guldstjärna måste också delas ut till vår värdinna som var hjälpsam och väldigt trevlig. Att fråga kökspersonalen om olika ingredienser ett låta oss testa dryck var inga som helst problem. Precis så ska det vara att gå på restaurang.

Middagen rundades av med pavlova för några i sällskapet och med glass i ugn för min del. Glassen i ugn var tillagad i portionsform ovanpå någon typ av frukt – troligtvis ett äpple eller persika. Ovanpå det hela hade man spritsat maräng och sedan kolasås. Jag valde ett glas Jim Beam till som blev en perfekt matchning.

DSC03121Sveaborg i FinlandDSC03150

Sveaborg i FinlandSveaborg i FinlandSveaborg i Finland

Båt till Sveaborg

Andra dagen tog vi båten ut till Sveaborg och promenerade runt. Jag som inte är överdrivet intresserad av historia tyckte i alla fall det var trevligt att få springa runt i naturen, njuta av solen och fotografera. Väl tillbaka blev det lunch på Café Ursula utmed strandpromenaden och sedan bar det av hemåt.

Att resa till Finland

Finland ligger trots allt bara ett stenkast bort och är lätt att ta sig till med hjälp av båt. Är du sugen på en trevlig storstadsresa kombinerat med god mat, shopping och intressant kultur är detta ett givet kort. Jag kommer garanterat att åka tillbaka.

Vill du se bilderna större är de klickbara. Här under följer några fler.

Finland

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.