Gullmarsstrand Hotell och Konferens

Semestra i Sverige

Är du en av dem som gillar att resa i Sverige? Kul, för det gör jag med. Utlandsresor är förstås både rekreerande, inspirerande och ger en massa nya intryck. Vad många däremot missar är att våren och sommaren i Sverige precis lika underbar – och förstås hösten. När allt kommer till kritan finns det väldigt mycket man kan göra, se och besöka i vårt underbara land.

För andra året i rad packade sambon och jag bilen och begav oss ner till västkusten och underbara Bohuslän. Vi brukar ofta försöka komma iväg på en resa under våren eftersom det är då Sverige är som vackrast. Vägen ner bjuder på så vackra vyer att man blir mållös – blommande rapsfält (eller om det möjligtvis är rybs?), spegelblanka sjöar, gröna kullar och små pittoreska samhällen.

Gullmarsstrand Hotell och KonferensGullmarsstrand Hotell och Konferens

Gullmarsstrand Hotell och Konferens

Den här gången tog vår resa oss ner till Fiskebäckskil, ett litet samhälle mitt emot Lysekil. Här skulle vi under två dagars vistelse bo på Gullmarsstrand Hotell och Konferens, basta, cykla mountainbike, fiska kräftor och bara vila. GPS:en var inte riktigt på vår sida på vägen ner och routade oss in mitt in mellan alla de små husen. Fint, tänkte vi… tills vi nästan körde fast mellan två hus för att det var för trångt. Efteråt fick vi veta att Google Maps routar alla som kör till hotellet med GPS in på de smala små vägarna istället för den vanliga vägen. Man har försökt kontakta Google om detta men fortfarande går det likadant för alla. Vad som då kan vara bra att veta om du ska åka hit är att välja den stora vägen den sista biten eller att köra med en annan karttjänst.

Gullmarsstrand Hotell och KonferensGullmarsstrand Hotell och KonferensGullmarsstrand Hotell och Konferens

Tips på boende i Sverige

Efter dryga sex timmars bilresa och en extra sväng förbi Läckö slott i kom i alla fall fram och kunde checka in på vårt rum. Gullmarsstrand Hotell och Konferens byggdes i slutet av 70-talet och har sedan dess funnits under samma ägare – tre bröder som vårdat och tagit hand om de olika byggnaderna. 2007 byggdes havsbadet och våren 2014 invigde man loungedelen Verandan. Hotellet är väl omskött med vackra vyer, estetiska, moderna inomhusmiljöer i traditionell skandinavisk stil, och trevliga rum precis intill vattenbrynet. Närmare havet än så här kommer man knappast. Här skulle vi trivas.

Efter en snabb installation på vårt rum traskade vi de 10 metrarna ner till Sinnenas Havsbad. Här har man en loungemiljö där man kan sitta och titta ut över havet, en bastu med samma vackra utsikt och en stege rakt ner i havet – för den djärve. Jag och sambon som båda dras med finskt blod i ådrorna var förstås nere och badade tre gånger. Underbart skönt och uppfriskande och perfekt innan man kunde ta igen sig med en kall öl. När man bor på Gullmarsstrand Hotell och Konferens ingår ett besök på Sinnenas Havsbad.

Gullmarsstrand Hotell och KonferensGullmarsstrand Hotell och KonferensGullmarsstrand Hotell och Konferens

Hotellrum med havsutsikt

Rummet vi bodde i var ett så kallat Dubbelrum Superior. Här kan man nästan doppa tårna i vattnet från balkongdörren. Fyra rum av samma typ ligger i samma byggnad och delar en gemensam brygga utanför. Nedanför ligger en egen liten stenstrand som vätter ner mot havet. När vi kom hit var det blåsigt men soligt. Vi passade på att duka upp lite snacks, korka upp en flaska bubbel och njuta av solen genom vår balkongdörr.

Äta bör man förstås, och det här är ju en blogg om mat. Maten på Gullmarsstrand Hotell och Konferens var över all förväntan – vällagad, välsmakande och närproducerad. Jag passade förstås på att ta skaldjur till förrätt och fisk till huvudrätt – det är ju nästan obligatoriskt när man är på västkusten. Många av rätterna innehöll tryffel vilket inte gjorde mig något eftersom jag gillar den smaken. Dock kunde man nästan sakna en lite större variation på smakpaletten, framför allt då det finns många som inte gillar tryffelsmak.

Gullmarsstrand Hotell och Konferens

Gullmarsstrand Hotell och Konferens

Närproducerat och närfiskat

Här på hotellet står havet i fokus med färsk fisk och skaldjur från trakten. Menyerna skapas utifrån lokala råvaror och säsong. Man är också Köket är KRAV-certifierade och medlemmar i den regionala föreningen ”Västsvensk Mersmak”. Andra dagen åt vi blini med löjrom, finhackad lök och avhängd fil. Riktigt gott – och förstås lokalt från Vänern. Själv har jag varit och fiskat löjrom på Vänern för ett par år sedan, så det kändes förstås lite extra speciell att avnjuta denna delikatess igen. Mer om när vi fiskade löjrom vid Spiken kan du läsa här.

Gullmarsstrand Hotell och KonferensGullmarsstrand Hotell och KonferensGullmarsstrand Hotell och Konferens

Kräftsafari

Andra dagen började det roliga. Nu skulle vi ut och fiska kräftor. Klockan tio samlades vi på bryggan för att ge oss ut med fiskaren Magnus Hansson och hans båt. Nu skulle vi dra upp kräftburar, åka tillbaka till Magnus sjöbod, koka kräftorna och äta dem. Paketet där man erbjuder Kräftsafari är något man precis börjat med här på Gullmarsstrand. Under hösten har man också hummersafari. Se Gullmarstrands webbplats för aktuellt pris och vad som ingår i paketet.

Att åka ut och fiska kräftor var något av det roligaste jag gjort på länge. Vi hade väldigt trevligt sällskap och som tur var hade gårdagens vindbyar bedarrat. Fångsten blev cirka 6-7 kilo kräftor och under turen fick vi se både sälar och hela den vackra kusten. Väl tillbaka i fiskeboden blev det fika och provsmakning av de nyfiskade havskräftorna. Oslagbart gott och troligtvis de bästa kräftorna jag ätit i hela mitt liv.

Gullmarsstrand Hotell och KonferensGullmarsstrand Hotell och KonferensGullmarsstrand Hotell och Konferens

Gullmarsstrand Hotell och KonferensGullmarsstrand Hotell och KonferensGullmarsstrand Hotell och Konferens

Bastu, gym och behandlingar

Väl tillbaka i land svidade vi om till cykelkläder och begav oss ut med våra mountainbikes för att utforska omgivningen. En cykeltur på cirka 1,2 mil tog oss till närliggande viken Grundsund. Cykelvägarna var bra vare sig man var ute efter att cykla asfalt eller terräng. Dock kunde vädret ha varit lite bättre. Det var fortfarande rätt kallt i luften och på vägen tillbaka började det regna. Kalla och genomkylda kom vi tillbaka, och till vår stora lycka ordnade den vänliga receptionspersonalen så att vi fick värma upp oss i hotellets andra bastu. Denna ligger i en egen byggnad precis intill Sinnenas Havsbad och har även den utsikt över havet. Här har man också gym och sedan nyligen behandlingar som man kan boka in sig på. Inte så pjåkigt att bli knådad på samtidigt som man ligger och spanar ut över det blåa. Läs mer om hotellets behandlingar här.

Andra dagens middag blev precis lika bra och den här gången i trevligt sällskap. Först blev det också en fördrink på Verandan framför hotellets oljebrasa. Nöjda och belåtna bar det dagen efter tillbaka till Stockholm. Ännu en gång levererade västkusten.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.