Vi reser till Italien med Tryffelsvinets vinklubb och besöker Villa Marina

Villa MarinaEn varm kväll i maj anlände vi med flyg i Marche (uttalas Marke). Temperaturen var så där behagligt skön och himlen vackert spräcklig – precis som man vill ha det när man kommer till ett land vid Medelhavet. En chaufför hämtade upp oss och körde till hotellet i Ancona där vi skulle bo de första nätterna. Efter en snabb installation i rummet, ett ombyte samt kontroll av att det fanns glassbar, bar det av till restaurangen La Torre där vi skulle äta en sen middag tillsammans med det charmerande värdparet Greve Piervittorio Leopardi Ditajutti och Lidia Berlingieri.

Borgmästare och folk från turistrådet dök också upp – inte bara här, utan var man än skulle gå eller sätta sig och äta. Vad vi fick veta senare var att Italienska tidningar skrivit om att vi skulle dyka upp, därför blev det också flera trevliga möten och många handskakanden.

Rekommenderad restaurang i Marche

Villa MarinaRestaurangen La Torre var belägen var belägen högt över havet och hade stora glasade fönster. Här fick vi avnjuta flertalet rätter och förstås vitt, rött och mousserande från Villa Marina – det var ju trots allt dem vi besökte under denna resa. Sent på natten efter allehanda espressos, mellanrätter och extra glas vin, bumsade vi alla rätt nöjda i säng.

Kurs i hur man gör pasta

Dagarna som följde bjöd på vinprovningar, sightseeing, besök på museer och vackra utsiktsplatser – och förstås, massor av god mat.

Vårt första stopp blev på härliga Gallery Hotell i Recanati där vi skulle göra handgjord pasta. Miranda Galassi som både vunnit La Prova del Cuoco och håller pastaworkshops, visade med fast handlag hur man skulle knåda, kavla och skära pastadegen.

För min del var det här en av dagens höjdpunkter. Jag menar, tänk er själva att få sippa ett glas mousserande med utsikt högt över Adriatiska havet, samtidigt som man lagar pasta med världens skönaste italienska.

En vinresa till Italien och ljuvliga Marche

Andra dagens lunch spenderades på Villa Marina där vi fick prova olika årgångar, promenera runt i vingården och titta på den intressanta samlingen med modern konst.

Greve Piervittorio LeopardiGreve Piervittorio Leopardi och Lidia Berlingieri äger Villa Marina sedan 1991 och startade med vinmakeriet 2004. Här odlar man både oliver, druvor och framställer egen honung. Bland de viner som produceras kan man i Sverige hitta Villa Marina Rosso Conero som görs på 100% Montepulciano.

Vinprovning i Offida

Resterande dagar blev det flera besök på olika marknader där vi kunde handla fräscha råvaror att ta med hem. Själv handlade jag med mig 2 kilo parmesanost och ett stort knippe sparris på ca 1 kilo som jag knökade ner i resväskan. Vi fick även under en av dagarna njuta av ett besök i hamnen där det bjöds på nyfiskade godsaker från havet.

Resans andra höjdpunkt blev vårt besök i Offida där det ordnades vinprovning följt av en promenad runt nejden. Solen sken, det var precis lagom varmt, vinet smakade gott och sällskapet var på gott humör.

Villa Marina

Mat i Italien

Favabönor är ett återkommande inslag som man kokar eller gärna äter färska direkt ur skidan – ibland med olja och salt. Olja ställs för övrigt alltid fram på borden, och till skillnad från här i Sverige där man uppmärksammat att olivolja bildar cancerogena ämnen då den värms, så lagar man även all sin mat i olivolja i Italien.

Lutfisk fick vi också smaka. Vilken oväntat god överraskning. Den vi serverades var som en fiskgryta där fisken var ganska hård och kompakt – mer som tonfisk och mindre som den sönderkokta sladdriga saken som alla rynkar på näsan åt vid jul här i Sverige.

Vad ska man göra i Italien?

Lufttorkad skinka och olika ostar bör man passa på att handla. Jag och Johan Hedberg, aka MatGeek, passade under sista dagen på att avnjuta ett glas vin med lite kallskuret, oliver och andra tillbehör i solen på en Piazza medan de andra flängde runt och shoppade. Då vi båda har reklambyråbakgrund och ett gemensamt intresse för mat, fanns det mycket att prata om.

Så är det italienska köket

Något vi fick se både första och andra dagen är att man kan finna mat i både avancerade kombinationer och med kluriga tillagningssätt. Dock är det karakteristiskt italienska köket rätt enkelt och vällagat, med rena smaker och mycket kärlek.

Marche, Italien

Därför ska man åka till Italien

Har du funderat på att åka till Italien på en matresa? Då tycker jag absolut att du ska göra det. Kyrkor, torg, vackra hamnar och underbar natur gör det svårt att inte bli hänförd.

Om inte det räcker så gör både maten och drycken att det är värt en omväg.

Tack till alla som var med på resan, Tryffelsvinet för arrangemanget, samt Greve Piervittorio Leopardi och Lidia Berlingieri för gästvänligheten – vilken kanonresa vi hade.

Mer läsning om Italien, Villa Marina och Tryffelsvinets Vinklubb


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.