Resetips: Estland och Estlands restaurangvecka

Trött på höstmörkret? Sugen på god mat och dryck? Kanske lite bastu, spa och trevligt boende? Varför inte åka över till Tallinn? För den som har ett intresse för mat och dryck är det nu en passande tid att bege sig över till vårt grannland. Den 12-25 oktober är det nämligen Estlands Restaurangvecka.

Resetips till Estland och Estlands Restaurangvecka

Vi tog flyget över för att kolla in vad Estland har att erbjuda. Bilderna i inlägget går att klicka på för att se dem större. Alla bilder från resan hittar du på Flickr.

Till Tallin kan man ta sig både med båt och flyg. Vi ville snabbt komma dit och tog därför flyget från Arlanda till Tallinn, en resa som tog knappt 50 minuter. Man kan förstås också kombinera det hela med en kryssning över och stanna ett par dagar.

Põhjaka Manor

Efter att ha blivit nedställda på fast mark bar det av till den första restaurangen, Põhjaka Manor. Det här är en restaurang som drivs av tre kockar ute på landet. Põhjaka Manor har funnits sedan 1820-talet och har under årens lopp plundrats, glömts bort och förfallit. De tre vännerna bestämde sig för att restaurera godset och efter tre års renovering öppnade restaurangen under 2010. Idag har man både grisar och höns, egna odlingar samt en stor jordkällare där man förvarar rotsaker, sylt och annat gott.

Menyn ändras dagligen och utgörs av lokala råvaror, grönsaker från egna trädgården samt öl och annan dryck från omnejd. Inredningen är enkel och lantlig med en brokig samling soffor, stolar och bord som trängs om vartannat. Väggarna pryds av diverse tavlor och bokhyllor med böcker medan härligt ljus utifrån flödar in genom de generöst tilltagna fönstrena.

Põhjaka Manor

Põhjaka Manor

Põhjaka Manor

Põhjaka Manor

Vi provade lite olika förrätter; getost med rödbetspesto och örter, en klar fisksoppa med lök och ägg, samt en kycklingpaté med picklad gurka och rödlökschutney. Till huvudrätt åts det vit fisk med kesosås, lök, potatis och ägghalvor, även om jag först var lite tveksam till keson (något som tydligen är väldigt vanligt i Estland). Vi provade även kvällens kött – slökokt nöt med potatispuré och getost.

Rätterna är rustika och ganska enkla och serveras med mycket örter. Till dessert får man inte missa att prova ett glas Astelpajunaps som är en hemmagjord snaps av havtorn. På i stort sett alla restauranger serveras hembakat bröd, ofta av mörk sort med nötter och frön. Att köra till Põhjaka Manor tar cirka 1 timme från Tallinn.

Põhjaka Manor

Põhjaka Manor

Põhjaka Manor

Põhjaka Manor

KAU Manor

Efter en god middag bar det av till KAU Manor – stället där vi skulle bo över natten. KAU Manor är ett herrgårdsliknande gods i lantlig miljö cirka en halvtimmes bilfärd från centrala Tallinn. Det är således också ett av de äldsta godsen i Estland. När vi kom dit hade det hunnit bli mörkt, men den stora, pampiga och pelarbeprydda byggnaden var belyst på ett välkomnande vis som genast fick en att vilja kika in. När man klivit in genom entrén var det som att hamna på en helt annan kontinent; flådiga ljuskronor och orkidéer, trudeluttande papegojor i en bur och en gemytligt knastrande brasa i den stora eldstaden.

Ägarinnan till KAU Manor har stått för inredningen och dekorerat med detaljer från Otto von Kotzebeues expeditioner runt världen. De olika rummen är smått excentriska med inglasade balkonger fyllda med diverse odlingar, härliga retrodetaljer och sköna inbjudande sängar.

KAU Manor

KAU Manor

KAU Manor

KAU Manor

Hotellrestaurangen med det märkliga namnet Eight Legs har varit med på listan över Estlands 50 bästa restauranger mellan 2013-2014. Att den heter Eight Legs kommer från det bläckfisk-tema man lekt med där allt ifrån en stor bläskfisk-lampa pryder taket med sugkoppar och hela baletten, till de mindre bläckfisktentakler som tittar ut ifrån väggarna med vägglampor. Maten var bra, likaså servicen. Den som söker avkopplande och lugn miljö, härliga inredningsdetaljer och lantlig feeling kan känna sig helt hemma här. Här finns bastu, inomhuspool, WiFi, möjlighet att låna cyklar och många andra saker att göra.

KAU Manor

KAU Manor

KAU Manor

KAU Manor

Restaurang Leib Resto ja Aed

Efter en biltur tillbaka till centrala Tallinn var det dags för lunch på Leib Resto ja Aed. Det här visade sig vara den bästa matupplevelsen under hela vår resa. Otroligt bra service, välsmakande mat, bra matchade viner och en härlig miljö. Här åt vi två rätter; oxtunga med picklad zucchini och pepparrotscreme till förrätt, rökt regnbågslax med färsk, smörslungad potatis och röd coleslaw. Otroligt gott och perfekt till ett inledande glas prosecco och en spansk Riesling till huvudrätten.

På Leib arbetar man lokalt med närodlat, ekologiskt och från småskaliga gårdar. På sommaren grillar man i trädgården på innergården men när vi var där satt vi inne i den trevliga restaurangen. Leib betyder för övrigt svart bröd och ligger mitt i centrala delen av gamla stan.

Leib Resto ja Aed restaurang

Leib Resto ja Aed restaurang

Leib Resto ja Aed restaurang

Leib Resto ja Aed restaurang

Kalamaja

Under dagen promenerade vi bort till stadsdelen Kalamaja. Här kan man bland annat titta på vackra gamla träbyggnader och besöka muséet Lennusadam Seaplane Harbour. Har man barn är detta en perfekt utflykt då man både kan titta på sjömärken, kliva ner i en ubåt, köra radiostyrda båtar och testa luftvärnssimulator. Med Tallinn-kortet går man in gratis. I utkanten av Kalamaja hittar man också trevliga caféer och restauranger där man kan sitta och ta sig ett glas vin i solen.

Kalamaja

Kalamaja

Kalamaja

Lennusadam Seaplane Harbour

Restaurant Tchaikovsky

Besöker man Estland får man inte missa att boka bord på en av Tallins bästa gourmetrestauranger, Tchaikovsky. Tchaikovsky är belägen i lyxhotellet Hotel Telegraaf. Här serverar man stilfulla rätter som bjuder på det bästa av det franska och ryska köket. Här bryr man sig om detaljer och får man besökaren att känna sin som en kung. Den generöst tilltagna inredningen känns glamourös och lyxig.

Tchaikovsky

Tchaikovsky

Tchaikovsky

Restaurant Tchaikovsky

Vår middag inledde vi med ett bubblande glas cremant och en fräsch amuse. Till förrätt avnjöts en lax-ballotine med hummer, picklad gurka, citroncreme och fänkål. Till huvudrätten bad vi kyparen rekommendera ett vin och fick in en superb spanjor som passade utmärkt till flankstek av Black Angus, tryfflad potatispuré, madeirasås och ett parmesanchips. Det hela avrundades med chokladkaka, jordgubbar och pistageglass ackompanjerat av ett glas portvin. De dyraste huvudrätterna låg på cirka €25 och förrätterna på cirka €19.

Schlössle Hotel

Natten spenderade vi på Hotel Schlössle, ett femstjärnigt boutiquehotell mitt i gamla stan i Tallinn. Här har man förutom mysiga, ombonade rum en trevlig restaurang och en större bar inhyst i en grottliknande miljö på undervåningen. Servicen är top notch, sängarna bekväma och frukosten riktigt bra med en blandning av buffé och a la carte för varm mat, exempelvis English Breakfast, Estonian Breakfast osv.

Schlössle Hotel

Schlössle Hotel

Schlössle Hotel

0D5A1257

Öppna WiFi:n är vanligt runt om i Estland och således också på det här hotellet. Precis som på de flesta hotellen i Estland kan man här också hyra bastu på morgonen. Säger man bara till står den uppvärmd lagom i tid för en privat bastning på morgonkvisten. Härifrån har man promenadavstånd till det mesta, samt bra faciliteter och service.

Schlössle Hotel

Schlössle Hotel

0D5A1252

Schlössle Hotel

OKO Resto

Ett annat guldkorn under vår resa var Restaurang OKO, en ekoinriktad restaurang belägen intill strandkanten i det lilla samhället Kaberneeme, cirka 30 minuter från city. Miljön är otroligt rogivande, framför allt på hösten då lugnet verkligen lagt sig över viken och man kan traska runt på stranden iklädd en härlig kofta och sedan glida in på restaurangen när magen börjar kurra. Lokalen är öppen hela vägen till taket med dinglande lampor från bjälkarna och stora fönster ut mot havet.

Våren 2011 slog man upp dörrarna till restaurangen och redan då var succén ett faktum. Här råder en kreativ höjd på presentationerna i kombination med lekfullhet och djärva blandningar på smakerna.

OKO Resto

0D5A1313

OKO Resto

OKO Resto

Vår guide berättade bland annat att hon vid sitt första besök blivit bjuden på små bruna pluppar placerade på en bit mossa. ”Älgbajs” förklarade kocken. Självklart var det inte älgbajs utan knaprigt, mörkt bröd format till kulor. Man är alltså inte rädda för att prova, förvåna och utmana. 2012 utsågs man till Bästa Familjerestaurang och förra året blev de tredje bästa restaurangen i Eesti TOP50.

Vi satsade på en härlig förrätt med gravad sik. Själva fisken serverades som en hel urbenad filé på träbricka tillsammans med en filékniv. Till det fick man spett med smörstekta brödbitar och små skålar med rom, lök och alger. Fisken skar man upp själv och plockade sedan ihop med de övriga tillbehören till små mackor. Hur gott som helst!

OKO Resto

OKO Resto

OKO Resto

OKO Resto

Huvudrätten var inte fy skam den heller; lamm, blomkålspuré, lök och trattkantareller. Till efterrätt serverades det bacon- och kantarellglass med röda vinbär och vit choklad. Jag fegade ur och tog fläderglass med plommonolja, kaksmulor och passionsfrukt. Något jag fick ångra sedan eftersom bacon- och kantarellglassen var larvigt god.

Varför ska man resa till Estland?

  • Den estniska restaurangkulturen är tätt i hälarna på Sverige och Danmark. Här händer mycket just nu, och som matland är det verkligen på gång med både prisbelönta kockar och restauranger värda omvägen. Gillar du mat och vin är Tallinns Restaurangvecka det perfekta tillfället att upptäcka Estland, dess kultur samt mat och dryck.
  • Jämfört med svenska priser är det billigt att gå ut och äta i Estland. Här får man riktigt bra mat som ofta är lagad av lokala råvaror. Här finns också flertalet vinbarer för den som gillar att sippa på ett glas vin i godan ro.
  • Har man någon matallergi är det lätt att välja mat då många restauranger markerar vilka rätter som är gluten- respektive laktosfria.
  • Det går snabbt att åka till Estland. Flygresan tar cirka 50 minuter.
  • Estland är ett litet land vilket gör att det är korta avstånd. Det finns många kommunikationer om man vill ta sig runt och det är billigt att åka taxi. Att köra över Estland tar cirka 4 timmar.
  • För den som har svårt att slita sig från tekniken och exempelvis vill instagramma sina semesterbilder är det vanligt med öppna WiFi:n. I Estland har man 4G-täckning över 97% av landet.
  • Vill man besöka en storstad med lugnare tempo är Estland ett bra val. Tallinn är också en av de huvudstäder som har renast luft i Europa.
  • Om man gillar arkitektur och historia finns det mycket att titta på, exempelvis Gamla Stan, Kalamaja och flertalet museer som skildrar Estlands historia och världsarv. Med Tallinn-kortet tar man sig runt gratis med buss, tåg och spårvagnar. Man kan även ta guidade turer och besöka över 40 museer och sevärdheter. Med Tallinn-kortet får man också rabatter på flera spännande utflykter så som ballongflygning, äventyrsparker och till vissa restauranger.

Estland

Estland

Estland

Estland

Estland

KAU Manor

Estland

KAU Manor

Om Estonian Restaurant Week

Estlands restaurangvecka hålls för första gången den 12-25 oktober 2015. Tjugotre framstående restauranger och tolv av de finaste hotellen i Estland är med. De gourmetrestauranger runt om i Estland som deltar i restaurangveckan har alla tagit fram noga utvalda rätter till specialpriser – komplett lunch för €20 och middag för €35. Hotell, flyg och restauranger kan du boka här.

Mer läsning:

» Visit Tallinn
» Estlands restaurangvecka, Smaka på Estland
» Estlands Restuarangvecka på Facebook
» Visit Estonia
» Alla bilder från resan på Flickr

Trött på höstmörkret? Sugen på god mat och dryck? Kanske lite bastu, spa och trevligt boende? Kolla in detta resetips till Estland och Estlands Restaurangvecka.