Semester i Sverige på Smögens Hafvsbad och Vann Spa

Semester i Sverige på Smögens Hafvsbad och Vann Spa

När det är dags för semestertider styr många sin kosa utomlands. Det ska åkas på spa, ätas inhemsk mat och besökas huvudstäder. Det många däremot inte tänker på är att vårt avlånga land erbjuder flera guldkorn, både när det kommer till vackra sevärdheter, lokalproducerade råvaror och roliga upplevelser. Det nästan är synd att missa detta! (Alla bilder är klickbara.)

Bo på hotell i Bohuslän

Under valborgshelgen åkte jag och sambon ner till västkusten för att åka på spa och uppleva våren i Bohuslän. Jag är ingen spa-människa så det som lockade mig var poolerna, atmosfären, vyerna och maten. Man kan faktiskt åka på spa utan att vara intresserad av ansikts- och kroppsbehandlingar. Och, när allt kommer till kritan finns mycket annat att göra.

Smögens HafvsbadSmögens Hafvsbad

Smögens HafvsbadSmögens HafvsbadSmögens Hafvsbad

Smögens Hafvsbad

Vårt första stopp tog oss till vackra Smögen och Smögens Hafvsbad. Morgonen i Stockholm visade sig från sin sämsta sida och bjöd på snöblandat regn och kalla vindar. Att då några timmar senare glida igenom ett sommarsoligt Kinnekulle med klarblå himmel var ljuvligt och ett väldigt uppskattat ombyte.

Eftersom vi undviker all form av skräpmat hoppade vi över att stanna på någon trist vägkrog och tog istället med en termos kaffe och hemmagjorda wraps fyllda med kyckling och tonfisk. Dessa mumsade vi i oss vid Borasjön och hade sedan ny energi att fortsätta vår resa. Från Stockholm tog det oss dryga 6 timmar att ta sig ner till Smögen. Väl framme var det dags att checka in på hotellet och kolla in omgivningen.

Smögens HafvsbadSmögens HafvsbadSmögens Hafvsbad

Badbrygga, bastur och pool

Smögens havsbad är ett äldre hotell med anor ända sedan 1900-talet. Det är beläget vid havet och har milsvidd utsikt över klippor och vatten. Hotellet är ursprungligen en kuranstalt som sedan renoverats och nu gått från 8 rumt till ett 70-tal stycken. I spa-avdelningen finns, förutom olika behandlingar och tvagning med tång, en bubbelpool, bastu (än så länge separata för herr och dam) samt en större pool att simma i. Nere vid vattnet finns ytterligare en bastu samt badbrygga för den som vill ta ett havsbad.

Vi hade till denna resa bestämt oss för att ta det lugnt och bara vara. Vi hade alltså inga planerade aktiviteter eller måsten vilket var väldigt skönt. Istället kunde vi starta eftermiddagen med ett glas Prosecco ute på terassen följt av skönt häng nere i relaxavdelningen.

Smögens Hafvsbad

Smögen

Smögens Hafvsbad

Lokalproducerat och närfiskat

I restaurangen satsar man mycket på lokalproducerade råvaror och godsaker från havet. Det här är just en av de fina sakerna med att semestra i Sverige – man får chansen att njuta av lokalfiskad- och producerad mat. Till kvällen kan man välja på två- eller trerätters middag med passande dryckespaket. Vi åt för- och huvudrätt med passande vin i den trevliga restaurangen med utsikt över solnedgången. Inte så pjåkigt för själen.

Eftersom vi hade med oss kamerautrustning avslutade vi kvällen med att fota solnedgången över klipporna. Därefter blev det en skön natts sömn uppe i vår svit – även den med utsikt över havet.

Frukost Smögens HafvsbadFrukost Smögens HafvsbadFrukost Smögens Hafvsbad

Vad kan man göra i Smögen?

Andra dagen, efter frukosten, gav vi oss ut med kamerorna igen för att inspektera den anlagda promenadslingan som leder runt området. En grupp äldre herrar tyckte så lämpligt att det här var en trevlig tur, om än lite bökig att ta sig runt. Detta gjorde att man ansökte om EU-bidrag för att fixa till den. Nu är den tillsnyggad med asfalt där det var svårt att ta sig fram samt broar och spångar är anlagda över eventuella gap. Den är också lätt att följa då vita små pinnar som står uppställda utmed de olika vägarna.

Det var verkligen en härlig rutt att ta sig runt med många fina vyer att fota. För den som har med sig träningskläder går den också att springa runt eller bara promenera, om man så föredrar det.

SmögenSmögenSmögenSmögenSmögen

För den som vill aktivera sig erbjuder också Smögens Hafsvbad hummer- och kräftsafari, rundturer samt arrangerar deltagande på Smögens fiskeauktion. Här kan du läsa mer om Smögens Hafvsbad och deras aktuella aktiviteter.

Smögens fiskehamn

Vi besökte förstås också hamnen som redan nu hade börjat vakna till liv. Här kan man njuta av ett glas vin med de klassiska smögenräkorna eller bara ta en glass i solen på bryggan. Smögen är verkligen en mysig liten stad som man bör uppleva åtminstone en gång.

Vann Spa och Hotell Fotocred Johan Arnesson

VANN

Cirka 4 mil från Smögens Hafvsbad ligger kedjans andra hotell, Vann. Detta är beläget i ett naturreservat i norra Bohuslän och ligger precis intill Sverige enda riktiga tröskelfjord, Gullmarsfjorden. Här fokuserar man mer på spa-upplevelsen och har ett större utbud av poler, bastur och olika behandlingar att erbjuda.

Byggnaden kom till på 70-talet och har sedan renoverats till en modern anläggning med 156 rum och spa-anläggning på 1000 kvadratmeter. Denna vår arrangerar man fyra helger med inriktning på träning, kost och hälsa. Det var rätt befriande att komma dit och se allt ifrån motionärer som var ute och powerwalkade i naturreservatet, till glada sällskap som satt och åt lunch i restaurangen och tog ett glas vin.

Vann Spa och HotellBadrum Vann Spa och HotellVann Spa och HotellUtsikt Vann Spa och HotellVann Spa och HotellVann Spa och Hotell

Spa-anläggning med utsikt över fjorden

Hungriga som vi var dök vi rakt in på lunchen. Här kunde man ta från en stor buffé med sallader, sill och goda röror samt två varmrätter. När lunchen var avklarad var det dags att njuta av den omtalade spa-avdelningen. Här finns både torrbastu och ångbastu samt olika pooler i varierande temperaturer.

Det finns också små pool-rum med olika ljud att relaxa i – såvida man inte intar en solstol i den större sektionen och njuter av utsikten över Gullmarsfjorden. Här finns också intilliggande bar med vin, juicer och tilltugg. Min favorit i spa-sektionen var helt klart den stora bastun med utsikt över fjorden.

Vann Spa och HotellVann Spa och HotellVann Spa och Hotell

Fyrstjärnigt hotell i Bohuslän

Vårt rum var det heller verkligen inget fel på – det var nästan lite för bra för att man skulle vilja åka hem. En stor terass bredde ut sig utanför rummet och bjöd på en fantastisk utsikt över fjorden. Stora glasrutor gjorde att man hade utsikt från alla rum – inte att förglömma från vårt stora badbar i badrummet. Vann är för övrigt fyrstjärnigt och erbjuder 151 dubbelrum och 5 sviter. De är även miljöcertifierade och Svanen-märkta.

Vann Spa och HotellVann Spa och HotellVann Spa och HotellVann Spa och HotellVann Spa och Hotell

På Vann erbjuder man olika behandlingar – bland annat olika massager, ansikts- och kroppsbehandlingar samt behandlingar som man kan gå på i par. Vi testade en Stone Massage som är inspirerad av traditionell kinesisk medicin. Här blir man masserad i mjuka rörelser med 60-gradiga lavastenar som sedan läggs på ryggen. Otroligt skönt och avslappnande. Både jag och sambon var som två nöjda geléklumpar efteråt. Sen var det dags att äta middag.

Lokala råvaror efter säsong

På Vann är även maten i fokus. Man har valt att arbeta med lokala råvaror efter säsong och lagar allt från grunden. Hotellet har även en egen bagare som bakar allt mat- och kaffebröd samt olika praliner. Vi njöt av för- och huvudrätt som inleddes med en liten Amuse-bouche. Till förrätt blev det sidfläsk från lilla Spännefalla – en råvara som vann guld i SM i Mathantverk 2012. Till huvudrätt njöt vi av havsodlad, halstrad regnbåge från Blekinges kust.

Vann Spa och HotellVann Spa och HotellVann Spa och Hotell

Ramslök på Kinnekulle

Andra dagen njöt vi av hotellets frukost och sol på terassen innan det var dags att bege sig hemåt. På vägen tillbaka till Stockholm passade vi på att ta vägen förbi Kinnekulle. Jag har tidigare varit här för att bekanta mig med ramslöken – något som för mig då var helt nytt. Vi började med en lunch på mysiga Hellekis Trädgårdscafé & Kök där vi åt en god lunch.

Manni och Aile hos Hannu på Kinnekulle Fotocred Johan Arnesson

Självklart hann vi också med ett besök hemma hos Hannu på Kinnekulle som hade fullt av besökare i sin fina trädgård. Under den 3-4 maj har man något som kallas för Vårrundan Kinnekulle. Under de två dagarna håller man guidade turer och har öppet på caféer, trädgårdar och museer. Det här är ett av Läckö-Kinnekullebygdens större evenemang då alla aktörer, oavsett om de har öppen verksamhet eller inte, öppnar upp och välkomnar våren.

Den 24 maj är det sedan dags för Ramslökens dag. Här kan du läsa om vår Ramslöksresa och om vår Löjromsresa.

VannRamslökHellekis Trädgårdscafé och Kök

Mer läsning


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.