En resa med Formel 1 på Hockenheimring i Tyskland

En resa med Formel 1 på Hockenheimring i Tyskland

För en vecka sedan kom jag tillbaka från Tyskland – En resa med Formel 1 på Hockenheimring i Tyskland. Jag, sambon, hans kollega och kollegans bror packade våra väskor och drog söder ut. Den här gången bar vår resa av för att kolla på Formel 1 på Hockenheimring. Både jag och sambon är stora fans och sitter klistrade varannan söndag och kollar på F1-loppen. Detta var vårt tredje lopp vi åkte på. För ett par år sedan var vi också i Tyskland och kollade på Formel 1, men då på Nürburgring i västra Tyskland. Den gången passade vi även på att köra några varv på Nürburgring och bunkra rieslingviner när vi körde genom Moseldalen.

» Kolla också in vår toppen-resa till Budapest och Ungerns Grand Prix.

Tyskland som matland

Öl i TysklandJag har egentligen aldrig sett Tyskland som gourméns hemborg. Å andra sidan finns här både klassiska rätter, husmanskost och trevliga godsaker att upptäcka. Den här resan gick förstås inte primärt i matens tecken som det kanske annars gör – vi var ju här för Formel 1:en, så för vår del blev det det blev mestadels enklare klassisk, tysk husman, som du kan se längre ner. För den som vill äta grönt och hålla sig i form verkar vi ha varit på helt fel platser. Mycket gott, men inte med hälsan i fokus, för det blev dels en massa god weissbier, två dagars mat på banan och en hel del annan flottig mat.

När man väl kom tillbaka till Sverige kändes det så skönt att både kunna laga och äta hälsosam mat igen – mat med renare smak och mat som inte dröp av onyttigheter.

Typsikt tyska rätter

BretzelNu ska jag inte göra er Tysklandsälskare ledsna, för att påstå att det bara förekommer dålig mat i Tyskland är som att säga att det enbart finns bra mat i Sverige – och så är ju inte fallet. Hamnar man på turistfällor kan man inte förvänta sig så mycket. Det vi oftast snubblade över var kyckling med pommes, surkål eller potatissallad. Även korv med Bretzel och senap. Bretzel är en typisk Tysk kringla som påminner lite om salta pinnar och som bör ätas samma dag då den är färsk. På ytan sitter massor av stora saltkorn och för att få ett mjukt innanmäte och ett hårt skal använder man sig av lut.

Korvarna är köttiga och goda medan potatissalladen är ungefär som mos, det toppas sedan med gurkskivor eller gräslök. Gräslök får man för övrigt på i stort sett allt! Var man än går serveras dessa rätter. Det är himla trevligt i början, men efter några dagar kommer det nästan korv och kringlor ur öronen på en. Nästa gång vi åker till Tyskland blir det säkert mer vin och finmat, men under tiden har jag i alla fall samlat lite bilder från vår resa – tro det eller ej, men på mat. Jag älskar ju bilder och jag älskar ju mat.

En resa med Formel 1 på Hockenheimring i TysklandMadeleine Landley på Formel 1En resa med Formel 1 på Hockenheimring i Tyskland

En resa med Formel 1 på Hockenheimring i TysklandKorv med bröd

Vi träffade två sköna tyskar under Formel 1:en som campade på tillhörande campingplats. Vi blev överbjudna till dem på lite grillad Bockwurst med bröd. Gött i sin enkelhet, speciellt efter den hink med sangria(?) vi blev bjudna på.

 

Red Bull och JägerFrukost i München

Första bilden: Ni tror väl inte man hejar på red Bull utan att slurka på en red Bull Jäger? Andra bilden: Jättefin frukost första dagen i München. En hel tallrik med korv, ost, skinka och melon dukades upp. Till det bjöds det kaffe, yoghurt (på bilden), samt två sorters rustikt bröd. Allt i solskenet på ett torg. Mysigt.

 

MarknadsståndDrakfruktChili

På torget i München fanns massor av stånd med färska grönsaker och frukt, torkade råvaror och annat smått och got. Man blir avundsjuk när man bara har ett skränigt Hötorg att tillgå i Stockholm. Här kunde man gå och strosa och titta i godan ro, utan att bli tjatad på om ”bästa priiiis”. Vem blir inte sugen på att köpa med sig lite torkad Drakfrukt? Eller varför inte ett litet knippe med chilifrukter?

 

PecannötterChutney

Härliga nötter i drivor gick att köpa med sig. Här på bilderna ser vi mumsiga pecannötter och fina chutneys och relish i annorlunda tappning.

 

KarljohansvampMorötter

Drivor av stora Karl-Johansvampar fanns att handla. Riktigt läckert, och nog sjutton kliade det i matlagningsfingrarna. Min personliga favorit var ocså morötter i olika färger. Olikfärgade morötter lyfter hela rätten och gör den så där härligt färgglad.

 

SelleriChili

Ja minsann, rotselleri och blekselleri (eller stjälkselleri) kommer från samma sorts selleri. Gillar man att laga het mat var det här stället att gå till. Taket fullkomligt dignade av torkade chilifrukter.

 

WeissbierUtsiktGulasch

En resa med Formel 1 på Hockenheimring i TysklandEn resa med Formel 1 på Hockenheimring i Tyskland

Det blev förstås en tur till Hitlers Örnnäste. Uppe på toppen i solskenet fick det bli en prima Weissbier. Utsikten från Örnnästet var det i alla fall inget fel på. Inte vädret heller. En av de godaste rätterna var faktiskt den vi åt uppe i Örnnästet; en gulasch på vilt med nudlar och rödkål. Gulaschen var mer som en gryta än en soppa – och riktigt god.

 

En resa med Formel 1 på Hockenheimring i TysklandEn resa med Formel 1 på Hockenheimring i Tyskland

BiergartenBretzel

Vi besökta förstås ett par biergartens, men också en geniun Bierstube där vi drack en kvälls-öl. Bretzel var gott att tugga på till en god weissbier. Det är nästan kriminellt att åka till Tyskland och inte prova en äkta Tysk Bretzel.

 

Frukost

Jättefin frukost på restaurangen 220° i Österrike. Nybakt, rustikt bröd, keso och yoghurt med müsli. Frukostar var de bra på både i Tyskland och Österrike.

 

Frukostyoghurt på 220°Kryddkvarnar på 220°Morgonkaffe på 220°

Jag vaknar inte utan en kopp kaffe, som tur var fanns det stora sådana på frukostrestaurangen 220°C. I yoghurtarna kunde man ofta hitta färska eller torkade blommor som gick att äta. Fint. Roliga kryddkvarnar.

 

Madeleine Landley

Vi var glada trots att det regnade en skvätt under kvalet. Man var trots att förberedda och beredd på både det ena och det andra.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.