Casa Rossi

Tänk dig filmen Chocolat, A Good Year eller Under the Tuscan Sun – alltså en riktig feelgood-film som utspelar sig i Italien, någon kanske köper ett hus, det lagas god mat, vackra vyer panoreras, solen skiner, vackra människor skålar i stora glas fyllda med rödvin… Har du bilden klar för dig?

En del av oss har kanske en hemlig fantasi om att få uppleva det där på riktigt – härligheten, värmen, det pittoreska, smakerna, lugnet. Själv dagdrömmer jag om det rätt ofta. Den krassa sanningen är dock att saker inte händer inte av sig själva – vill man uppleva det allt det där underbara livsnjuteriet får man se till att åka. Och när man väl gör det blir man sällan besviken – vinskörd i Italien är toppen.

IMG_5993Villa MarinaVilla MarinaVilla Marina

Historien har sin begynnelse i maj då jag tillsammans med fyra skribenter åkte ner till Italien för att besöka vingården Villa Marina. Det hela visade sig bli en riktigt trevlig resa med massor av italiensk, hemlagad mat, utsökta viner och besök på olika marknader. På kvällarna åt vi middag med värdparet Greve Piervittorio Leopardi Ditajutti och Grevinnan Lidia Berlingieri, och under dagarna körde en chaufför runt oss mellan de olika sevärdheterna. Något som gjorde att vi hann vi se väldigt mycket.

Italien är ett underbart land med trevliga människor, skönt klimat och god mat. Det går fort att ta sig hit då det ligger så nära, vilket bara är ett plus när man vill uppleva Europa. När jag fick frågan om jag ville åka tillbaka till hösten och skörda druvor, kan ni förstås förstås att jag inte tvekade en sekund.

Resa och bo i Italien

Under vår första resa bodde vi på olika ställen och for som sagt runt en hel del. Den här gången bodde vi istället på ett ställe och fick njuta av allt i ett lugnare tempo. Boende blev på Agriturismo Casa Rossi i Numana.

Villa MarinaIMG_5726

Vi anlände på kvällen då det var mörkt, men då morgondimman lättat fick det bli en morgonpromenad med kameran i högsta hugg. Casa Rossi och Villa Marinas vingård är beläget högt över havet med en utsikt som sträcker sig över turkosglittrande vatten, frodiga vingårdar och vackert höstfärgade åkrar. Ska du åka till Marche behöver du som tur är inte leta – vackra vyer mer är en regel än undantag i denna pitoreska ort.

Vackra Ancona och Numana

Jag som springer regelbundet passade på att ta med mig löparskorna ner till Italien. Det var ett smart drag! Visst är våra svenska skogar och sjöar underbara att springa utmed, men att jogga efter en ljummen strand, som för övrigt var relativt tom den här tiden på året, är något jag fantiserat om under flera års tid. Den lyckan man kände när man kutade här kommer jag leva på under ett långt tag.

Besöka vingård i oktober

Vad gjorde vi mer då? En hel dag spenderade vi i två av de olika vingårdarna som tillhör egendomen. Både jag, Johan Hedberg, Mikael Göransson och Andreas Blomqvist som var med, for runt som lyckliga barn med våra kameror i högsta hugg och fotade och mumsade vindruvor. Alla är lite smågalna så det blev många skratt och knäppa foton.

Villa MarinaVilla MarinaVilla Marina

Montepulchiano är druvan man gör vinet Villa Marina på och efter att ha ätit dessa i färskt utförande kan man lätt förstå hur det blir ett så gott vin. Med bil tog vi oss till ännu en av Villa Marinas vingårdar och fick där se hur man plockar druvorna med maskin. Här kan du se film på det.

Villa MarinaVilla MarinaVilla MarinaVilla Marina

Själva maskinen kör ovanför vinraden och plockar druvorna genom att skaka av dem. Alla druvorna mognar samtidigt och då är det bråttom att plocka dem. En vinrad skulle ta ca 2-3 timmar att plocka för hand, därför skördar man med maskin som istället tar 5 minuter för samma yta. När druvorna har plockats körs de till vingården för avstjälkning och jäsning.

Varför skördar man med maskin?

Hela egendomen består av 45 hektar. Att skörda för hand skulle ta ca 1 vecka och kräva runt 40 personer. Med hjälp av maskin behövs det bara två personer ute i fält. Dessutom kommer druvorna iväg snabbare till vingården och blir inte liggande länge i hinkar. Det är ett skonsamt och tidseffektivt sätt att skörda vilket gör att man kan hålla nere produktionskostnaden och sälja vinet till ett förmånligare pris.

Villa MarinaVilla MarinaVilla MarinaVilla Marina

Dagen var dock inte slut där. Tillbaka på Agriturismon dukades det upp lunch i trädgården bestående av ost, korv, skinka och nybakt bröd – precis lagom efter en händelsefylld dag och perfekt till ett glas Villa Marina. Personligen är detta ett av mina favoritviner, så att komma iväg hit och få se hur allt går till var verkligen roligt. Förutom flera glas vin blev det också en hel del Cappuccino som här serveras på riktigt vis med en tredjedels tjockt mjölkskum. Johan som gärna går tillbaka och klagar och mjölkskummet är blaskigt slapp alltså det här.

Charkuterifabriken Zoya

Vi fick också besöka charkuterifabriken Zoya – något som inte blev av förra gången. Efter att ha fotat en hel del på svenska slakterier under året kändes det lite märkligt att trava rakt in i charkuterifakriken utan vare sig skyddskläder eller handtvätt. I Sverige måste man ta av smycken, ha hårnät och skyddskläder samt sprita händerna. Inget av det såg man röken av här.

ZoyaZoyaVilla Marina

Dock är de här korvarna och skinkorna fenomenalt goda. Det var kul att få titta runt i fabriken, och efter diverse provsmakningar köpte vi alla med oss ett lass godsaker hem.

Matlagning hos Greven och Grevinnan

Under vår första resa pratade vi också lite löst om att åka till en marknad, handla råvaror (som är fantastiska på plats) och sedan laga mat hemma hos greven och grevinnan. Den här gången blev det också av!

Johan Hedberg, Madeleine Landley, Mikael GöranssonMed sig i väskan från Sverige hade Johan tagit älg, enbär, hjortron, trattkantareller och lite annat smått och gott.

Till frukosten satte vi oss och spånade över tre rätter med svenska smaker, och senare under dagen gav vi oss av till marknaden för att komplettera med det som saknades.

Marknader finns det gott om i Italien. Härliga råvaror går att fynda så som hela valnötter, bönor, örter, citroner och . Det slutade med att vi inte behövde handla särskilt mycket eftersom grevinnan hade det mesta i trädgården. Vilken lyx! Det blev alltså istället en promenad bland odlingarna för att plocka färska fikon, lagerblad och rosmarin – som växte som ogräs.

IMG_6423Villa MarinaVilla MarinaIMG_6546

Italiensk mat

Någon Italiensk mat lagade vi inte – det fick vi så mycket gott av ändå. Vi satsade istället på att bjuda på svenskt. Till förrätt gjorde vi en röra med färska fikon, valnötter, trattkantareller, salladslök och rosmarin som serverades på smörstekt lantbröd. Det hela fortsatte med en huvudrätt på rosmarindoftande älgstek, rostade rotsaker och semitorkade tomater samt en underbar trattkantarellsås och gelé.

Villa MarinaIMG_6544IMG_6526

Efterrätten som Johan svängde ihop lekande lätt bestod av en mascarponevaniljcreme, biscotti, hjortron och citron- och myntatopping. Vill du laga denna smarriga middag (eller lura någon att göra det åt dig) så kommer recepten under morgondagen.

Greven och Grevinnan

Lite kort om värdparet; vingården köptes 1991 av Greve Piervittorio Leopardi Ditajutti och Grevinnan Lidia Berlingieri – ett riktigt charmerande par som är svåra att inte älska. Huset i Ancona delar de med fyra katter och sex stycken herrelösa hundar som Lidia tagit hand om.

Greve Piervittorio Leopardi Ditajutti och Lidia BerlingieriVilla MarinaVilla Marina

En av hundarna som kilade runt i köket när vi lagade mat var en söt lite rackare med alldeles för stora öron som kallades Pulce. Lidia berättade att de såg en valp bli utsläng ur en bil när de kom körande. De tog hand om den lilla loppbitna valpen och döpte den till Pulce, som betyder just ”loppa”.

Druvor, jäsning och vinproduktion

Sedan flera generationer tillbaka har man hållit på med vinproduktion inom familjerna, och idag strävar man hela tiden efter att modernisera produktionen med minsta belastning på jorden. Skördar gör man mellan september och oktober. När druvorna pressats låter man musten jäsa under 18-20 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen ligger vinet i 3 månader på ståltankar innan det lagras ett år på franska ekfat. Den kände oenlogen Ricardo Cotarella är rådgivare och har varit delaktig i hela processen att ta fram Villa Marina.

Villa MarinaVilla MarinaVilla MarinaVilla Marina

Antichi Poderi är vingården där Montepulciano-druvorna till vinet Villa Marina odlas och ligger i söderläge på böljande kullar i Numana, Marche – nära Adriatiska kusten i mitten av Italien, på Monte Coneros riviera. Vingården namn, Antichi Poderi, betyder ”den antika vingården”.

Resa till Italien

Ett Agriturismo, som betyder gård, kan man hitta lite överallt. Det är helt enkelt som små charmiga hotell eller bed and breakfasts som ligger på landsbygden. Oftast är det befintliga hus som renoveras och omvandlas, och den mat och dryck som serveras är mestadels från egen produktion eller produkter från lokala gårdar. Det är ett mysigt sätt att bo och ett bra sätt för befolkningen att sysselsätta sig på. Hela släkten är ibland inblandad, och som på Casa Rossi samlades till exempel vännerna och lagade pasta.

Pasta

Villa Marina

Lagerblad

Villa Marina

Italienarna är ett gästvänligt folk och att komma hit för andra gången kändes som att komma hem. Jag har sällan ätit så god mat som under den här resan, och bara lyxen att kunna plocka färska fikon, sharonfrukt, jujubär och granatäpple direkt från grenen var oslagbart. Ska man göra en resa är det definitivt hit man ska åka. Många tror att det är dyrt att semestra i Italien men det beror helt på vart man åker. Skippar man turistfällorna och satsar på mindre orter kommer man undan för en billigare penning – och får uppleva mer av det genuina Italien.

Villa MarinaMikael GöranssonVilla Marina

Det är svårt att beskriva den här resan utan att överanvända superlativ. Det var verkligen en riktigt kul resa där jag lärde mig otroligt mycket. Det var hur kul som helst att laga mat med Micke och Johan, ta promenader med Anderas och umgås med det härliga värdparet Piervittorio och Lidia. Det var helt enkelt ett skönt gäng. Jag köpte visserligen inget hus som i något av filmerna, men vem vet, en vacker dag kanske…

Ett prisvärt rödvin i Sverige

Villa MarinaVinet Villa Marina importeras av Tryffelsvinet och går att köpa på Systembolaget för 79:-.

Vet du inte vad du ska laga till? Spana in recepten som passar till Villa Marina.

Vinklubben

Tryffelsvinet är vinklubb med inriktning på mindre och medelstora producenter. Tryffelsvinen är ett gäng passionerade vinsniffare som varje år provar runt 3000 viner.

Alla viner som tas hem för medlemmars räkning eller som rekommenderas har godkänts av minst tre Tryffelsvin. Vinerna beställs via vinbutiken eller hos valfritt Systembolag – och betalas också där.

De som var med/Läs mer:
Johan Hedberg – Matgeek
Mikael Göransson – Scandinasian Taste
Andreas Blomqvist från Tryffelsvinet

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.