Madeleine Landley recept för Crock-Pot

4 enkla nybörjarrecept för slow cooker

Vet du vad en slow cooker är? En slow cooker, eller slökokare som man också säger på svenska, är en elektrisk gryta som lagar maten långsamt, på låg temperatur. Den låga temperaturen gör att maten tillagas skonsamt och behåller alla näringsämnen. Grönsaker behåller en fin spänst och kött blir sönderfallande mört och saftigt. Här finns alla Crock-Pot-recept i bloggen

Jag skaffade min första Crock-Pot under 2012. Alltså hela åtta år sedan! På den tiden var Crock-Potarna lite enklare och de som om till Sverige hade enbart matta, keramiska grytor. Dessa gick enbart att köra i yttergrytan och de var lite knepiga att diska. De senaste åren har det däremot hänt mycket på Crock-Pot-fronten. De modeller som har en keramisk gryta har fått en glaserad fin innergryta där det inte är någon risk att maten bränner fast. Det finns även modeller med metallgryta som man kan ta ur och använda på spisen när man ska bryna köttet. På så vis får man ner alla smakerna direkt i grytan och man slipper en massa disk.

Det finns till och med modeller där man kan bryna direkt i Crock-Poten, och som kan tryckkoka. Nedan bjuder jag på 4 enkla nybörjarrecept för slow cooker + videos! Rätterna lagar jag i fyra olika Crock-Pot-modeller, och självklart kan du laga dem alla i vilken modell som helst. Dock varierar sättet att bryna ingredienserna på, beroende på om du har en Crock-Pot med eller utan keramisk gryta.

Mat som lagar sig själv

Att laga mat i en Crock-Pot är verkligen superenkelt. Det är också himla smidigt eftersom grytan sköter sig själv. När grytan får stå och puttra ihop på låg värme får smakerna gå ihop ordentligt vilket gör den mustig och smakrik. Det fina är också att du kan känna dig trygg med att lämna din Crock-Pot ensam. Det är inte alla märken som rekommenderar det här men Crock-Pot är helt säker. Jag startar den på morgonen och sedan är maten klar på kvällen när man kommer hem. När grytan har gått klart sin tid växlar den automatiskt över till varmhållning.

Många tror kanske att det bara går att göra grytor i en Crock-Pot, men en Crock-Pot är ju även perfekt till stekar, brödbak och soppor – och varför inte när man vill svänga ihop köttfärssåsen till kvällens middag? Köttfärssås i Crock-Pot hittar du receptet på nedan. En av de råvaror jag tycker ger allra mest utdelning i en slowcooker är kött. Kött blir nämligen otroligt mört och fint när det långsamt får puttra ihop med de övriga smakerna. Man kan med fördel ta billigare och grövre styckningsdetaljer eftersom den låga temperaturen och långa tillagningstiden gör köttet mört, hur segt och tråkigt det än var innan. Skippa alltså de dyrare filéerna till något annat.

Madeleine Landley recept för Crock-PotNu ska man förstås inte tro att det bara är kött man kan laga i en slow cooker. Det är trots allt många som skulle vilja äta mer grönt i veckorna, men man vet kanske inte riktigt vad man ska hitta på, eller så kanske man inte får tiden att räcka till. Att laga vegetarisk är faktiskt enklare än man tror – särskilt i en Crock Pot. En vegetarisk gryta är nästan något av det enklaste man kan börja med. Man har bara hackar de olika grönsakerna och har ner i grytan, slår på någon form av vätska och lägger på locket. Man behöver heller inte så mycket vätska – inget kan ju stormkoka bort och locket gör så att vätskan stannar kvar och återfuktar. Kött och grönsaker släpper ju också en del egen vätska. I början trodde jag att grönsakerna skulle koka sönder, men jag måste ändå säga att de behåller förvånansvärt mycket spänst.

Tips kring kryddning och smaksättning

Kruta gärna på lite extra med kryddorna, för en del förångas bort med vätskan. Mycket av kryddorna går också in i råvarorna och då vill man ha lite extra till vätskan/såsen. Vill man ha i färska örter är det bättre ha i dem på slutet. Eftersom det kan vara svårt att veta hur mycket kryddor man faktiskt ska ha i brukar jag krydda ungefär som vanligt från början. Sedan smakar jag alltid upp grytan innan jag serverar den. Det innebär alltså att jag smakar av grytan, har i mer kryddor om det behövs och låter den puttra några minuter till så smakerna får gå ut i grytan. Jag brukar också ofta ha i en skvätt olja på slutet för att få en riktigt fyllig rondör på det hela. Fett är ju som bekant en smakbärare och det brukar ge det sista lilla lyftet. Känns vegogrytan lite platt är ett tips att röra i en skvätt äppelcidervinäger. Detta ger ett härligt lyft åt grönsaker och får grytan att piggna till.

Crock Pot One Pot Cooking

Behöver man en så stor gryta?

En vanlig fråga jag fick förr var huruvida jag tyckte det var bra att grytan var så stor. Personligen tycker jag det är perfekt – oavsett om man är en stor eller liten familj. Vi är två i hushållet, men i veckorna orkar jag inte stå och laga mat hela tiden, även om man skulle kunna tro det :) Då är det perfekt att kunna laga en stor omgång som man kan frysa in, ha till lunchlådor och färdiglagade middagar. Det är ju så smidigt och gör mycket vardagen enklare. Dessutom tar många råvaror mer plats när de är otillagade. Då är det bra att ha ett stort kärl att få ner dem i.

Det finns även andra tillfällen då en stor gryta är bra. För några år sedan hade vi house warming ute på vårt landställe. Vi hade precis köpt det och hade ännu inte hunnit fixa en massa köksprylar. 14 personer skulle komma på house warmingen så jag bestämde mig för att bjuda på en värmande vegetarisk gryta med ris, bröd, nötcrunch och sallad till. Crock-Poten var perfekt att laga maten i. Jag hade bara ner alla ingredienserna i grytan och pluggade in Crock-Poten i eluttaget. Grytan fick faktiskt till och med stå på golvet i vardagsrummet eftersom vi inte hade några möbler och behövde plats i köket till annat. När grytan var klar ställde jag fram hela slow cookern på varmhållning och så fick gästerna förse sig själva.

Gryta i Crock-PotCrock-PotGryta i Crock-PotGryta i Crock-Pot

Ska man välja låg eller hög temperatur?

En del undrar om man ska köra Crock-Poten på det höga eller låga värmeläget. Jag skulle säga att det beror på hur bråttom man har att få middagen klar. En gryta som ska gå i 4 timmar på det höga läget kan lika gärna gå på det låga värmeläget i 8 timmar, och vice versa. Det höga läget tillagar alltså maten dubbelt så snabbt som det låga. Nedan hittar du de enkla nybörjarrecepten. Och du! Missa inte Crock-Pot skolan som nu har lanserats på crockpot.se!

Kryddig vegogryta med sötpotatis, blomkål och röda linser i Crock-Pot

Lagas i: Crock-Pot Slowcooker 7,5L

Kryddig vegogryta med sötpotatis, blomkål och röda linser i Crock-Pot

För: 8 personer

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300g zucchini
300g aubergine
400g blomkål
300g sötpotatis
1,5 dl paprikasallad (strimlad röd paprika på burk)
4 dl röda linser
1 msk gul curry
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk malen koriander
0,5 tsk chilipulver
1 burk kokosmjölk (á 400g)
1 burk krossade tomater (á 400g)
4 dl vatten
salt, peppar

Tillbehör:

ris

 • Hacka gul lök och vitlök. Tärna zucchini och aubergine. Skär blomkålen till mindre träd. Skala och tärna sötpotatisen.
 • Lägg ner alla grönsakerna i Crock-Poten tillsammans med paprikasallad och linser. Ha i alla kryddorna, kokosmjölken och krossade tomater. Skölj ur de krossade tomat-burkarna med lite vatten och ha ner i grytan. Salta och peppra och blanda allt.
 • Starta Crock-Poten på det låga värmeläget och låt den gå i 8 timmar, alternativt på det höga värmeläget i 3–4 timmar. Servera grytan tillsammans med kokt ris.

Mustig köttgryta med timjan och morötter i Crock-Pot

Lagas i: Crock-Pot Express

Mustig köttgryta med timjan och morötter i Crock-Pot

För: 6–8 personer

1 kg nötstek
1 paket bacon
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
3 morötter
3 stjälkar blekselleri
50 cl mörk öl, ex porter
2 tsk torkad timjan
salt, peppar

Potatismos:

1 kg mjölig potatis
1–2 dl mjölk
salt

 • Ansa nötsteken från eventuella hinnor och skär den sedan till bitar. Strimla baconet. Hacka gul lök och finhacka vitlök. Gnugga morötterna rena och skiva dem i centimetertjocka skivor. Skiva sellerin.
 • Ställ Crock-Poten på Brown/Sauté-läget och vänta tills den kommit upp i temperatur. Ha ner köttet och bryn det runt om. Ha ner bacon, gul lök och vitlök och låt det stekas med några minuter.
 • Ös i morötter och selleri. Slå på ölen och smula i timjan. Blanda allt och salta och peppra ordentligt. Ställ om Crock-Poten till Slow Cook-läget och låt den gå i 4 timmar på den höga temperaturen, alternativt i 8 timmar om du vill att den ska stå och gå under dagen. Smaka av grytan när den gått klart och ha i mer salt och peppar om det behövs.
 • Potatismos: Skala och tärna potatisen. Koka den i saltat vatten i 10–12 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, slå i lite mjölk i taget och rör ihop med potatismoset. Späd med mjölk tills moset fått lagom lös konsistens. Smaka av med salt och servera moset till grytan tillsammans med inlagd gurka och en enkel sallad.

Spaghetti och köttfärssås i Crock-Pot

Lagas i: Crock-Pot Slowcooker 5,0L – Duraceramic

Spaghetti och köttfärssås i Crock-Pot

För: 6–8 personer

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
800g nötfärs
2 morötter
8 bitar soltorkade tomater
0,5 dl kapris
2 burkar krossade tomater (á 400g)
4 dl vatten
1 tsk majsstärkelse
salt, peppar
1 lagerblad

Tillbehör:

spaghetti

 • Hacka gul lök och finhacka vitlök.
 • Ställ Crock-Potens innergryta på spisen och låt den komma upp i temperatur. Ha i en klick smör och köttfärsen. Fräs färsen under omrörning tills den fått färg. Salta och peppra. Ha ner lök och vitlök och låt den fräsa med några minuter.
 • Ställ ner innergrytan i Crock-Poten. Gnugga morötterna rena och riv dem på de stora hålen på ett rivjärn. Blanda i de rivna morötterna, strimlade soltorkade tomater och kapris. Slå på krossade tomater och skölj ur burkarna med vatten och ha ner i grytan. Pudra över majsstärkelse och blanda allt. Salta och peppra ordentligt och peta ner ett lagerblad.
 • Starta Crock-Poten på det låga värmeläget och låt den gå i 4 timmar. Den kan också gå i 2 timmar på det höga läget. Smaka av köttfärssåsen med mer salt och peppar, om det behövs efter tillagningen. Servera med nykokt spaghetti.

Kycklinggryta med ananas i Crock-Pot

Lagas i: Crock-Pot svart keramik 4,7L

Kycklinggryta med ananas i Crock-Pot

För: 6–8 personer

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 kycklingfiléer
1 stor burk ananasringar (á ca 567g)
300g vitkål
1 röd paprika
2 morötter
1 grön chili
4 dl vatten
2 msk äppelcidervinäger
1–2 tsk ljus redning
salt, peppar

Tillbehör:

ris

 • Hacka gul lök och vitlök. Skär kycklingen och ananasen till bitar – spara ananasspadet. Skär vitkålen till tunna strimlor. Kärna ur och strimla paprika. Gnugga morötterna rena och skär dem till tunna stavar som är cirka 3 centimeter långa. Skiva chilin.
 • Hetta upp en stekpanna riktigt varmt och ha i en klick smör. Bryn kycklingen runt om i smöret och salta och peppra.
 • Lägg över kycklingen i Crock-Poten tillsammans med alla grönsaker. Slå på ananasspad, vatten och äppelcidervinäger. Pudra över redning och blanda allt. Salta och peppra ordentligt. Starta Crock-Poten och låt den gå på det högsta läget i tre timmar, alternativt i 6–8 timmar på det låga läget.
 • Smaka av grytan med mer salt och peppar när den gått klart, om det behövs. Servera med kokt ris till.

Detta inlägg med 4 enkla nybörjarrecept för slow cooker är ett reklamsamarbete med Crock-Pot.

4 enkla nybörjarrecept för slow cooker

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.