Även i år blir det julskinka från Jakobsdals

Saftig, ugnsbakad julskinka

Precis som föregående jul blir det i år Mor Matildas rimmade julskinka från Jakobsdals som åker in i min ugn. I år firar vi jul på landet så med andra ord blir det en traditionell gammal ugn som skinkan lagas i istället för vår fina varmluftsugn hemma i stan. Gör det någon skillnad? Nää. Självklart måste man inte ha en dyr specialugn när man lagar denna skinka. Den blir nämligen precis lika bra vilken ugn man än lagar den i eftersom Mor Matildas rimmade julskinka Jakobsdals lagas inuti en påse.

Ja, du läste rätt. Metoden när man lagar mat i påse kallas för sous vide och betyder typ ”under vacuum”. När man lagar mat i en tillsluten påse blir smakerna koncentrerade och alla vätskor behålls där i. Det hela ger ett saftigt och smakrikt slutresultat – precis som den allra godaste skinkan ska vara. Lagar man den dessutom på låg värme under längre tid, vilket man gör med sous vide, blir julskinkan varken stresslagad eller torr.

För den mindre julen, med eller utan rester

Mor Matildas rimmade och färdigkokta julskinkor finns både på 2 kg och cirka 3,8 kg. För många blir det kanske en lite mindre jul i år. Då kan den lite mindre passa bättre. Jag älskar å andra sidan ett laga goda rester efter jul på skinkan som blir över och vill gärna ha en stor skinka. Här i bloggen finns det så klart finns massor av recept på julrester.

Julskinka från JakobsdalsNågot som förvånar många är att jag faktiskt aldrig äter julskinka under julmiddagen. Det är något jag slutade med för ganska många år sedan. Jag tycker att skinkan inte riktigt får den uppmärksamhet den förtjänar när det finns så mycket annat att välja bland på julbordet. Därför lagar jag min julskinka redan i början av december och njuter av den till frukostarna ända fram till jul. Då blir det knäckebröd med den goda julskinkan och hemmagjord senap på. På julaftonsmorgenen är dessutom det obligatoriskt att äta frukosten framför brasan – med jul-knäckemackan och nylagad risgrynsgröt.

Förra året investerade vi dessutom i en skärmaskin så man kan skära riktigt frasiga, tunna skivor och lägga flera lager av på mackan. Just så vill jag ha min julskinka serverad. Min mamma gör alltid julskinka och ställer fram på julordet. I år håller vi i tillställningen på julafton så jag får se hur jag bestämmer mig för att göra. Vi får helt enkelt se om det blir någon julskinka kvar tills dess… ;)

Även i år blir det julskinka från Jakobsdals

Viktigt att skinkan är svensk

Mor Matildas julskinka är svensk vilket man ser tydligt på märket Från Sverige. För mig är detta viktigt och jag skulle aldrig köpa en utländsk skinka, även om den är billigare. Man få ju vad man betalar för, och så här under corona-tider är antibiotikaresistens något vi kanske ska fundera lite extra över. Att prata mat och antibiotika är kanske en tråkig kombination, men när allt kommer till kritan gör den överdrivna användningen av antibiotika inom djurhållningen i andra länder (bland annat i förebyggande syfte innan djuren ens är sjuka) att bakterierna till slut blir resistenta. Med andra ord biter vaccinet till slut inte på bacillerna. Sverige är ett av de länder inom EU som använder minst antibiotika. Därför är valet av ursprung på köttet så viktigt, för väljer du svenskt kött gynnar du en lägre antibiotikaanvändning.

Så här gör du

Denna julskinka, som man sous vidar i dess egna förpackning, lagar man på låg temperatur – oftast på samma temperatur som köttet ska upp i – eller några grader högre. Tack vare detta långsamma tillagningssätt blir köttet saftigt och mört. Tänk på att inte alla förpackningar går att tillaga i. Det beror nämligen på om leverantören valt att paketera i en påse som kan användas till matlagning. Mor Matildas rimmade julskinka från Jakobsdals kommer i en påse som man kan tillaga köttet i.

» Här kan du se vilka butiker som säljer Mor Matildas rimmade julskinka från Jakobsdals

Så kokar man julskinkaSå kokar man julskinkaSå kokar man julskinkaSå kokar man julskinka

Att tillaga Mor Matildas rimmade julskinka från Jakobsdals är enkelt. Det enda du behöver göra är att lossa nätet som sitter runt kokpåsen, ta loss etiketterna och trycka i en termometer i tjockaste delen av skinkan. Lägga skinkan i en ugnssäker form, sätt ugnen på 80°C på över- och undervärme och låt köttet gå tills det kommit upp i en innertemperatur på 70°C. För en stor skinka på cirka 3,8 kilo tar det ungefär 6,5 timmar. När skinkan är klar får den svalna, sedan behöver den en goda griljering.

Missa förresten inte det goda receptet på julskinka med het srirachagriljering. Det här är en griljering som under denna jul finns på Jakobsdals julskinka när man köper den i manuella disken.

Några tips när du ska griljera din julskinka.

  • Se till att julskinkan är riktigt kall när du griljerar den – jag brukar låta den ligga i kylen ett dygn innan. Är skinkan kall hinner den inte komma upp i temperatur och tillagas ytterligare när den griljeras, något som kan göra den torrare.
  • Halvera skinkan och gör två olika griljeringar som variation.
  • Många fäster ströbrödet med ägg men det går lika bra med honung, färskost eller något annat klistrigt.
  • En julskinka måste inte bara griljeras med vanligt ströbröd. Varför inte prova med torkad kavring, frön eller rostad lök? Här hittar du fler goda recept på olika griljeringar.

Detta inlägg är ett sponsrat samarbete med Jakobsdals Charkuteri.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.