Detta är ett reklamsamarbete med Cosori.

Bowl med panerad kycklingfilé, ris, ingefärsbuljong och grönsaker

Det är enkelt att laga mat i en airfryer

Har du hört talas om en airfryer? Vid det här laget är det kanske svårt att ha missat denna populära kökspryl som finns i var och varannans hem och som används i köken på matlagningstävlingarna på tv. Till och med mina föräldrar har en som de både gör pommes och potatisklyftor i.

Själv har jag en Cosori Premium Airfryer. Jag gillar att denna finns i tre färger att välja på – svart, röd eller vit, beroende på hur man vill ha det i sitt kök. Det gjorde det förvisso lite svårt för mig att välja, för samtidigt som den vita kändes väldigt fräsch är ju rött lite av min färg. Det landade till slut ändå i en svart eftersom det är praktiskt om den blir smutsig samt att det passar bra i mitt kök. Jag valde helt enkelt att gå på det lite klassiska spåret. Att den är matt i finishen gillade jag lite extra, för blanka prylar är inte riktigt min grej.

Madeleine Landley Cosori Airfryer

Varför ska man ha en airfryer?

Det finns många fördelar med en airfryer. Det jag framför allt gillar är energiförbrukningen. I tider som dessa då elpriserna emellanåt varit helt absurda känns en airfryer som ett mycket smartare alternativ då en stor, vanlig varmluftsugn både tar tid att värma upp och drar mycket mer el. Airfryern från Cosori går snabbt att värma upp, och som jag ser det behöver den inte ens värmas upp varje gång. I receptet nedan kör jag exempelvis kycklingen utan att värma upp airfryern först.

Rent praktiskt gillar jag att min Cosori airfryer inte tar så mycket plats. Den airfryer mina föräldrar har är rätt stor och klumpig och framför allt väldigt hög. Prylar som är svåra att stuva undan brukar jag undvika eftersom jag tycker det blir för mycket stök och bök att ens ta fram dem. Denna modell är lätt och har handtag undertill på vardera sida vilket gör den smidig att lyfta fram och flytta runt. Den är också enkel att rengöra. Man tar bara ur korgen och diskar den samt lådan den sitter i. Eftersom korgen har en antistick-beläggning brukar det sällan behövas mer än lite varmt vatten för att få bort eventuella matrester.

Cosori Premium AirfryerKyckling i airfryer

Mindre kladd och fettsnålare

I en airfryer kan man få maten krispig och frasig utan mängder av olja. Eftersom det krävs en mycket mindre mängd olja än om man skulle fritera blir det ju också mer fettsnålt. Jag airfryar framför allt mycket panerad fisk och kyckling som jag tycker är hur gott som helst. Då ringlar jag bara lite olja över paneringen innan jag startar airfryern. Att man slipper kladd, stänk och lukt från olja tycker jag är ytterligare ett plus.

Kyckling i airfryer

Nedan hittar du receptet på en härlig rätt med inspiration från Asien som jag lagar i min Cosori Airfryer. Det hela serverar jag som en bowl med panerad kycklingfilé, ris, ingefärsbuljong och grönsaker. Frasig kyckling är som sagt en stor favorit så här tillagar jag kycklingfiléerna hela i airfryern och skivar dem sedan. Paneringen består av panko och sesamfrön medan det jag fäster det i är en marinad med asiatiska smaker. Tillbehören kan man variera som man vill och både krämig avokado, krispig gurka och nötiga sojabönor är gott till.

Jag som gillar het mat serverar bowlen med både hackad färsk chili och srirachamajjo. Ska man bara välja det ena eller det andra – för man kanske inte vill ha så het mat – då rekommenderar jag att man tar srirachamajonnäsen eftersom fettet lyfter kycklingen. Alla tillbehören i receptet kan man förbereda. Då är det bara att lägga grönsaker och majjo i skålar i kylen och värma på buljongen och riset. Tillaga kycklingen precis innan så är den både varm, frasig och saftig. Hur gott som helst!

Bowl med panerad kycklingfilé, ris, ingefärsbuljong och grönsaker

Bowl med panerad kycklingfilé, ris, ingefärsbuljong och grönsaker

För: 4 personer

Srirachamajjo:

1 dl majonnäs
1–2 srirachasås

Tillbehör:

4 dl basmatiris
1,5 dl sojabönor
2 avokado
15 cm gurka
1 röd chilifrukt

Asiatisk, panerad kycklingfilé:

4 mindre kycklingfiléer
1 ägg
0,5 tsk chipotlepasta
1 msk flytande honung
2 tsk sesamolja
2 tsk kinesisk soja
1 msk riven ingefära
2 dl pankoströbröd
4 msk skalade sesamfrön

Buljong:

2 vitlöksklyftor
2 msk sesamolja
2 tsk riven ingefära
1 tsk chipotlepasta
8 dl vatten
2 msk kinesisk soja
1 msk flytande honung

  • Rör ihop majonnäs med srirachasås. Ta mer eller mindre sriracha beroende på hur het mat du gillar. Ställ majjon svalt fram till servering.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen och tina sojabönorna i varmt vatten. Skiva avokado och skär gurkan till små stavar. Skiva eller hacka chilin.
  • Tina kycklingfiléerna om de är frysta. Skölj av dem och torka av med ett hushållspapper. Vispa ihop ett ägg med chipotlepasta, honung, sesamolja, soja och riven ingefära i en flack skål eller en tallrik med lite kant. Blanda pankoströbröd och sesamfrön på en annan tallrik. Vänd kycklingfiléerna i den första skålen med äggblandning och lägg sedan över dem i ströbrödsblandningen. Tryck fast brödet ordentligt i kycklingen. Blir det kvar av äggblandningen kan man försiktigt dutta över det med en pensel på ovansidorna av kycklingfiléerna och strö över mer ströbröd. Lägg över kycklingfiléerna i airfryern. Sätt på airfryern och låt den gå på 175°C i 20 minuter.
  • Lägg sesamolja, pressad vitlök och riven ingefära i en kastrull. Värm kastrullen till knapp medelvärme. Rör om och låt allt fräsa en minut. Lägg i chipotlepasta, och rör i vatten, soja och honung. Låt allt puttra under gläntat lock i 10 minuter.
  • Lägg upp riset i skålar. Lägg på avokado, sojabönor och gurka. Slå på buljongen. Skiva kycklingfiléerna och lägg ovanpå. Servera med hackad chili och srirachamajonnäs.

Receptet på bowl med panerad kycklingfilé, ris, ingefärsbuljong och grönsaker är ett reklamsamarbete med Cosori.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.