Festliga tunnbrödssnittar med löjrom, äggröra och ärtpesto

Festliga aptitretare till påsk

För mig har mat alltid varit förknippat med glädje. När allt kommer till kritan kan god mat göra nästan vem som helst glad, och i tider som dessa är de små glädjeämnena viktigare än någonsin. Med våren runt hörnet, och då menar jag alltså den riktiga värmande, våren och inte bara en här kalla försmaken vi fått ta del av innan, känner jag att det börjar bli dags för lite lättare mat. Och förstås festlig mat, för det är ju faktiskt påsk.

Påsk har alltid varit min favorit-högtid. För mig har det inte med religion att göra, utan snarare att påsken infaller under en så härlig tid på året. Jag älskar att påsken kommer med ljuset, en massa god mat och att man får träffa familjen. Nu som vuxen känns påsken nästan viktigare än någonsin eftersom vi är så stressade och i många fall endast håller kontakten digitalt.

Oavsett om man samlar familj och vänner, eller bara väljer att äta något gott på tu man hand, är dessa festliga tunnbrödssnittar med löjrom, äggröra och ärtpesto enkla att svänga ihop. Jag gillar när snittarna är enkla, men att de ändå innehåller något hemlagat inslag. Då känns det mer välgjort och genomarbetat. Att laga hållbart är också något som är viktigt, för det måste ju kännas bra både i magen och i hjärtat.

Madeleine Landley vid frysen från AEG

Hur äter man hållbart?

Men hur lagar man egentligen hållbar mat? Ja, bland genom att göra bättre val, använda frysen och äta i säsong. Man kan exempelvis välja närodlad frukt och grönsaker och hoppa över det importerade som skeppats över hela världen. Det svenska finns inte alltid i säsong och det är då frysen är så bra – även för att förlänga hållbarheten på råvaror och rester. Välj MSC och ASC-märkt när det kommer till fisk och skaldjur. Det finns också producenter som står ut lite extra i sitt hållbarhetsarbete – varför inte sponsra dem?

Dessa snittar har jag gjort på Gene fibertunnbröd från Polarbröd. För det första är hårt tunnbröd både knaprigt och gott. Det är också mer lätt-ätet än exempelvis knäckebröd. Eftersom det här tunnbrödet inte är mjukt är det perfekt att bryta till lagom bitar och toppa med allehanda godsaker. Varför inte med löjrom, äggröra och ärtpesto, eftersom det är påsk. Ett extra plus är att det här brödet klarar av att stå ett tag med toppingen på utan att bli saggigt. Det är bra om man vill göra dem lite i förväg och sedan ha dem ståendes ett tag på buffébordet.

Jag spanade runt lite i Polarbröds receptbank och det visade sig ha ett gäng med härliga påskrecept. Jag gillar också de små infällda tipsen om hur man kan vara mer klimatsmart, exempelvis genom att ta med picknickmackorna i påsen som brödet legat i, eller att göra mackorna man ska ta med på semi-fryst bröd. Då håller allt kylan och de är tinade när man ska äta. Smart!

Polarbröd Gene fibertunnbröd

Ett inspirerande hållbarhetsarbete

Men det är faktiskt inte det enda smarta de gör. Polarbröd har ett inspirerande hållbarhetsarbete där de minskar avtrycken på natur och miljö; Bland annat försörjer de huvudkontoret med el från solpaneler på taket, bakar med förnybar el och har byggt fyra egna vindkraftverk uppe på Bosjövarden och Mässingsberget i Dalarna. Brödet transporteras längre sträckor på tåg och kortare sträckor med brödbilar som i stor utsträckning kör på biodrivmedel. I alla fall fram tills det finns el-lastbilar.

De allra största avtrycken kommer dock från råvarorna. Därför ställer man nu om till att använda mjöl som är snällare mot naturen och har 20 procent lägre CO2-utsläpp vilket har fördelar för den biologiska mångfalden. De har också bytt ut sina plastpåsar mot förpackningar som är baserade på förnybar råvara – alltså något som naturen kan producera om och om igen, till skillnad från vanlig plast som görs av olja.

För alla?

Dessa snittar, som faktiskt är hållbara, har jag toppat med en svensk ärtpesto gjord av svenska, frysta ärtor, KRAV-märkta solrosfrön, prästost och rapsolja. Äggen till äggröran kom faktiskt från grannen. Kan man inte få tag i MSC-certifierad löjrom går det bra att byta mot stenbitsrom. Vill du göra snittarna helt vegetariska och veganska byter du löjrommen mot tångcaviar och creme fraichen mot vegetabilisk fraiche. Då blir det också laktosfritt.

» Här hittar du fler goda påskrecept

Festliga tunnbrödssnittar med löjrom, äggröra och ärtpesto

Festliga tunnbrödssnittar med löjrom, äggröra och ärtpesto

15 stycken

Svensk ärtpesto:

1 dl tinade, svenska gröna ärtor
0,5 dl solrosfrön
50g prästost
1 vitlöksklyfta
0,75 dl kallpressad rapsolja
salt, svartpeppar

Äggröra:

3 ägg
1 dl creme fraiche
0,25 tsk lökpulver
salt, peppar

Tillbehör:

1/2 liten rödlök
0,5 dl hackad färsk gräslök
1-1,5 creme fraiche
5 ark Polarbröd Gene hårt fibertunnbröd
80g löjrom
färsk dill

  • Tina ärtorna. Ha ner 0,75 dl av ärtorna i en mixer med solrosfrön, tärnad prästost, en pressad vitlöksklyfta. Kör slätt tillsammans med olja. Hacka resten av ärtorna för hand och rör ner i peston. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Vispa ihop ägg med creme fraiche, lökpulver, salt och peppar. Hetta upp matfett i en stekpanna och slå i stanningen. Rör om försiktigt i äggröran tills den börjar stelna men fortfarande är glansig. Ställ åt sidan.
  • Hacka rödlöken och gräslöken. Ha ner creme fraiche i en sprits.
  • Ta fem ark Gene fibertunnbröd och bryt varje ark i tre delar. Bre på ärtpeston. Skeda på äggröra och en klick löjrom. Spritsa ut två klickar med creme fraiche på varje snitt. Strössla över rödlök och gräslök. Dekorera med en dillkvist på toppen samt några drag på svartpepparkvarnen.

Receptet på festliga tunnbrödssnittar med löjrom, äggröra och ärtpesto är ett reklamsamarbete med Polarbröd.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.