Detta är ett reklamsamarbete med Wine Team.

Fish tacos med picklad rödlök, avokado, mango och srirachamajjo

Ett enkelt och gott alternativ till tacos

Tacohelgerna är i full gång och då laddar vi upp med tacos här hemma. Visst äter många tacos på fredagarna, men det går ju precis lika bra på lördagen – exempelvis till Mello! För att variera det hela serverar jag dessa fish tacos med picklad rödlök, avokado, mango och srirachamajjo i små salladsblad. Då blir det hela fräschare, lättare och lite vårigare.

Vilken vin passar till fish tacos?

Dessa härliga tacos matchar jag med Biecher Organic Riesling från Alsace. Alsace, som ligger högst upp i östra Frankrike, gränsar till Tyskland och har historiskt sett varit ett tysktalande område med franska influenser.

Vinerna från Alsace har ända sedan medeltiden omnämnts i positiva ordalag. Här används druvor så som riesling, pinot gris, gewurztraminer, muscat mfl, vilka också räknas som de fyra ”ädla” druvsorterna i Alsace. Vad det egentligen betyder är att de är ryggraden i vinproduktionen och att de demonstrerar terroiren på bästa vis. Vinerna från Alsace buteljeras vanligtvis i högre, smalare flaskor som smalnar av mot korken. Dessa kallas för flûtes, eller kort och gott flöjtflaskor på svenska.

Biecher Riesling

Vid foten av bergskedjan Les Vosges, i den lilla byn Saint-Hyppolyte i Alsace, hittar vi familjen Biecher som gör vinet jag kombinerat till denna maträtt. Familjen Biecher har varit verksamma i Alsace sedan mitten av 1700-talet och är idag en av de fem största producenterna i regionen. Denna anrika vinproducent har en stor passion för hållbarhet och ursprungstypicitet, vilket illustreras i vinet Biecher Organic Riesling som är ekologiskt.

Vinet bjuder på en fruktig och frisk smak med inslag av gröna äpplen, honungsmelon, örter, citron och mineral. Servera det till fisk och skaldjur såväl som vegetariska rätter och kyckling. Även mat med heta inslag samt fräscha rätter med fläskkött tycker jag passar bra eftersom vinet har en lättsam, underliggande sötma. Varje år premieras vinet med nya utmärkelser och nu senast kammade det hem guldmedaljen i International Organic Wine Award 2021.

Hur kombinerar man mat och vin?

Hur tänkte jag då när jag matchade vinet till maten? Ja, att matcha mat och vin kan till en början kräva lite teori, men när man väl fått en förståelse för hur smaker arbetar både med och mot varandra är det inte så svårt. Om vi tittar på denna maträtt finns det flera smaker och flavörer man måste ta i beaktande – gröna toner, syra, sälta, hetta och fett.

Biecher Organic Riesling, som är ett torrt vin, bjuder på lite sötma, friskhet och syra – egenskaper som passar bra till denna rätt. Här vägs hettan i srirachamajjon och chilin upp på ett fint sätt av sötman i vinet. Sötma och hetta är således två karaktärer man gärna matchar med varandra. Samtidigt parerar vinets syra upp fetett som finns i avokadon, i majonnäsen och som kommer från friteringen. Som du kanske precis listade ut kräver alltså fet mat syra för att det inte ska bli för tungt och stumt.

Som avslutning ger de fräscha och friska tonerna i vinet en fin balans till de gröna inslagen i sojabönor, lime, mango och sallad. Det finns också en lite klurig ingrediens i denna rätt, vilket är färsk koriander. Koriander anses vara en lite mer svårmatchad smak till vin, och det är inte ovanligt att flera viner har en tendens att krocka med denna smak. Nu råkar det vara så att riesling är en bra smakkompis till koriander, vilket får denna rätt att som helhet fungera med vinet på ett bra vis.

Så enkelt är det

Att göra de här tacosen är enkelt eftersom det inte är så mycket som ska lagas – snarare bara hackas. Dagen innan picklar man rödlöken och kyler vinet. När det är dags att sätta igång med middagen rör man ihop srirachamajjon och strimlar moroten och lägger den i varmt vatten. När man tinat sojabönorna och hackat avokado, mango och chili är det bara att panera och fritera fisken, lägga allt i skålar och slå upp vinet. Mer lagning än så är det inte. Enkelt, gott och så trevligt att bjuda på med vinet till. Nedan hittar du receptet samt mer info om vinet.

Bicher Riesling 12284

Om vinet:

Bicher Organic Riesling (12284)
Alkoholhalt: 12% | Druvor: 100% riesling
Sockerhalt: <0,3g/100 ml | Ursprung: Alsace, Frankrike
Passar till: Fågel, fisk & skaldjur, vegetariskt, småplock

10 av 124 av 121 av 12
FruktsyraFyllighetSötma

Fish tacos med picklad rödlök, avokado, mango och srirachamajjo

Fish tacos med picklad rödlök, avokado, mango och srirachamajjo

För: 4 personer

Picklad rödlök:

1 röd lök
2 msk strösocker
2 krm salt
1 msk ättiksprit (12%)
1,5 dl vatten

Morotsstavar:

1 morot
1 tsk äppelcidervinäger
salt

Srirachamajjo:

1 dl majonnäs
1 msk srirachasås

Övrigt:

100g frysta, gröna sojabönor
1/2 mango
1 avokado
2 huvuden gemsallad
1 röd chili
1 lime
1 kruka koriander

Friterad fisk:

350g vit fisk, ex pangasius, torsk eller sej
1 ägg
2 dl ströbröd
2 krm vitlökspulver
salt, peppar

  • Halvera och skiva rödlöken. Lägg den i en burk och fyll på med strösocker, salt, ättiksprit och vatten. Sätt på locket och skaka tills salt och socker löst upp sig. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn.
  • Tvätta moroten, skala den om den är jordig. Skär den tunna stavar med mandolin eller med en kniv. Koka upp ca 4 dl saltat vatten med äppelcidervinäger. Stäng av plattan när det börjar koka och lägg i morotsstavarna. Låt ligga i det varma vattnet i 10 minuter. Slå sedan av vattnet.
  • Rör ihop majonnäs med srirachasås och ställ det svalt.
  • Tina sojabönorna i ljummet vatten. Tärna mango och avokado. Ta isär salladsbladen från huvudena. Skiva chilifrukten och skär limen till klyftor.
  • Tina fisken om den är fryst och skär den till avlånga bitar på cirka 5–7 cm. Vispa upp ägget i en skål och blanda ströbröd, salt, peppar och vitlökspulver i en annan skål. Häll olja i en stekpanna så det täcker botten och cirka en halv centimeter upp på kanten. Värm oljan till 150–160°C. Vänd fiskbitarna i ägget och sedan i ströbrödet. Fritera lite av fisken i taget i oljan tills den är gyllene. Vänd dem med en stekpincett. Lägg över fisken på en tidning så den får rinna av. Har du ett avsvalningsgaller kan du ställa det över tidningen och lägga fisken på det.
  • Servera allt i salladsbladen. Ringla över srirachamajjon, lägg på chili och blad av koriander, pressa över lime och dra något drag med svartpepparkvarnen.

Receptet på fish tacos med picklad rödlök, avokado, mango och srirachamajjo är ett reklamsamarbete med Wine Team.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.