Krustader med pastej och julig rödkål

Dags för julmys

November börjar lida mot sitt slut och det börjar bli dags att ladda om för jul. Visst är det trevligt att vi kan glädja oss med julstämning under årets mörkaste månader? Värmeljus, julstjärnor och ljusstakar i fönstren är precis vad som behövs för att lysa upp tillvaron… Och så lite goda glöggsnittar förstås.

December är ett perfekt tillfälle att bjuda in vännerna på glöggmingel. Många tjuvstartar redan i november, och det är kanske inte helt dumt eftersom december är en månad fylld aktiviteter som lucia, adventsfiranden och förberedelser inför julafton. Det kan helt enkelt vara svårt att få tag i folk för att de är så upptagna, eller så är man det själv. Man får helt enkelt vara tidigt ute med inbjudningarna.

Recept till ditt glöggmingel

Det fina med glöggmingel är ändå att det man kan hålla det enkelt och avslappnat. Man behöver inte alltid slå på stora trumman utan kan svänga ihop några goda aptitretare och ladda upp med glögg och vin. Tänd ljus, sätt på julmusiken och umgås. Jag tycker att ett glöggmingel ska innefatta några olika sorters smårätter som man kan äta med händerna, en liten sked eller gaffel. Snittarna ska på något vis ha en klassisk julsmak eller ett inslag från det riktiga julbordet – som dessa goda och lättlagade krustader med pastej och julig rödkål.

Vinkork Vin till snittarna

Så vad ska man då servera för vin till sina glöggsnittar? Varför inte lyxa till det hela litegrann? Till dessa små munsbitar passar nämligen det franska vinet Saint-Joseph Dauvergne Ranvier alldeles utmärkt.

Vinet kommer från Saint-Joseph i norra delen av Rhônedalen i Frankrike. Här gör man både röda och vita viner, men odlingarna för Syrah dominerar. Syrah är en röd druva som ger robusta och kryddiga viner som passar väl till grillad och rökt mat, samt kött. Jag gillar framför allt viner av syrah eftersom de har en pepprig ton med inslag av charkuterier.

Syrah-druvan hör ursprungligen hemma i norra Rhônedalen, men har länge också odlats som shiraz i Australien, Chile och Sydafrika. I detta vin kan man känna att det franska ursprunget satt prägeln för hur ett syrah-vin ska smaka – nyanserat och kryddigt med fatkaraktär samt de klassiska inslagen av örter mörka bär, lakrits och peppar. Vinet har lagrats i 10 månader på 228-liters franska ekfat.

Det här är också ett utmärkt sipparvin som egentligen inte kräver några särskilda tillbehör. Att hitta ett rödvin som faller en i smaken på det här viset hör inte till vanligheterna, men detta var lite av en oväntat trevlig överraskning.

Pastej, rödkål och mandel

Krustader med pastej och julig rödkålFör att knyta ihop säcken skulle man kunna säga dessa krustader med pastej och julig rödkål är lite cross over mellan det franska och det svenska köket. Leverpastejens kompis paté är som bekant en populär råvara i Frankrike. Därför fylls krustaderna med leverpastej som är svenskt juligt och ändå franskt på samma gång. Det hela blir en härlig uppvisning av smak och konsistens där leverpastejens krämighet och rödkålens syrliga och julkryddiga toner gifter sig fint med kryddigheten i vinet – framför allt tonen av muskot. Tillsammans med de frasiga krustaderna samt de rostade, knapriga nötterna blir det till ljuv musik i gommen. Det är svårt att hålla tassarna borta från att ta en till…

Tänk på att klicka upp allt i krustaderna precis innan de serveras så de inte blir stående för länge. Det gör nämligen krustaderna mjuka och saggiga. Är dina gäster glutenintoleranta skippar du krustaderna och använder pastejen som botten. Skär ut bitar av pastejen och toppa med rödkål och nötter.

» Här hittar du fler goda recept till glöggminglet

Krustader med pastej och julig rödkål

24 stycken

Krustader med pastej och julig rödkål

Rödkål:

25g smör
150g rödkål
1,5 msk rödvinsvinäger
1,5 msk muscovadosirap
0,5 tsk malda nejlikor
0,5 tsk malen muskot
0,5 tsk lökpulver
salt, peppar

Rostad mandel:

10 sötmandlar
1 klick smör
salt

Övrigt:

1 frp krustader
1 ask ugnsbakad leverpastej (á 200g)
färsk körvel eller timjan

1. Hetta upp smör i en kastrull och ha ner finstrimlad rödkål. Fräs rödkålen under omrörning den mjuknat – cirka 5-10 minuter. Slå på rödvinsvinäger och rör i muscovadosirap. Låt vinägern koka in och det hela puttra ihop till det är simmigt. Smaka av med malda nejlikor, malen muskot, lökpulver och salt och peppar. Låt svalna.

2. Hacka nötterna fint. Hetta upp smör i en stekpanna och stek nötkrosset så det får fina yta. Smaka av med lite salt.

3. Bred leverpastejen mjuk med en smörkniv och klicka ner i varje krustad. Lägg på en tuss rödkål, strössla över rostad mandel och toppa med en kvist färsk körvel eller timjan.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.