Rätt glas till rosévinet

Tiden för rosévin är här

Är det egentligen inte lite märkligt hur vi i Sverige går och väntar på sol och värme innan vi korkar upp de rosa vinerna? Jag har funderat på var den traditionen kommer ifrån och kanske har det att göra med att rosévin är enklast att kombinera till lite lättare mat snarare än en rustika rätter. Alltså typiskt sommarmat. Det kan också ha med sommarens resande att göra – rosévin förknippas ofta med solsemester. Jag vet ju själv hur gärna jag sitter där i solen på piazzan och sippar på ett läskande glas rosé.

Mat och rosévinTidigare kunde man i elakare ordalag kalla rosévin för ”bersåvin”, eller i värsta fall tantvin. Det rosa slasket, som egentligen inte var mycket att ha på den tiden, dracks i bersån – därav namnet. Idag har de rosa vinerna stigit i klass både när det kommer till kvalitét och smak – och naturligtvis vad de symboliserar. Det är ju ändå något speciellt med att kunna sitta där i kvällssolen, avnjuta det grillade – kanske en bit kyckling, fisk eller vegetariskt, sippa på vinet, lyssna på fågelkvittret och njuta av kvällen (du hör att jag gillar som va?). För mig är det något väldigt somrigt och typiskt svenskt i detta, trots att vi inte ens är ett vinproducerande land.

Vad ska man då servera för mat till rosévinet? Ja, att rött vin är bra till kraftigare ingredienser medan vitt passar till lättare smaker vet många idag. Det knepiga med rosévin är att det inte alltid är helt enkelt att veta vad det är för typ av rosé. Är det ett kraftigt och smakrikt rosévin? Är det syrligt eller fruktigt?

Jag brukar alltid smaka på vinet för att kolla vad det passar till. Det är också därför jag ofta har ett gäng av samma vin i vinkällaren – då vet man till nästa gång. Eftersom man tyvärr inte får smaka på vinet inne på Systembolaget (hade det ändå inte varit lite trevligt om man fick det?) är naturligtvis de små lapparna på hyllan den bästa hjälpen man kan få. Spana in smakklockorna samt sockerhalten så får du en bra fingervisning. Hur vinets stil är påverkar i högsta grad vad man ska matcha för mat till det. Här hittar du recept matchade till olika roséviner.

Riedel Summer set Rosé:

Vilket glas ska man välja till vinet?

Något som också påverkar är vilket glas man väljer. ”Va?”, tänker du kanske nu. Påverkar glaset smaken på vinet? Spelar det verkligen någon roll om man dricker ur plastglas eller kristallglas? Oja. Ett vinglas av hög kvalitet är oftast gjort av tunt glas eller kristall medan billigare vinglas är av tjockare glas. Äkta kristallglas är bättre då blyoxiden jämnar till glasporerna mer effektivt. Är glasporerna öppna fastnar istället de tunga aromerna i glaset och gör att man inte känner hela doft- och smakspektrumet – både i näsan och på tungan.

Vinglasets kant, där du dricker, bör också vara fin och tunn snarare än en tjock kant som så många billiga vinglas har. De tjocka glasen är förstås mer hållbara men de gör absolut inget för att förhöja upplevelsen när du dricker vinet. Glas av plast är inget att rekommendera, men de passar ju däremot bra som spottkopp. Innan du plockar fram dina trötta, tjockkantade gamla vinglas, eller utomhusglasen i plast, bör du alltså ta dig en funderare. Glaset harnämligen betydelse för vinupplevelse.

Bör man ha olika glas till vitt, rött och rosé?

När det är dags att välja glas ska man fundera över vilken typ av vin man man oftast väljer. Olika glas passar bättre för olika vintyper, och även för olika sorters druvor. Visst kan man köpa glas för designens skull, men det finns ju också glas som är tillverkade för att framhäva dryckens egenskaper. För att få fram det bästa i vinet är ett tips att ha ett antal olika glas hemma för olika typer av vin.

Vinglas RiedelAtt ha en sorts glas för vitt vin och en sort för rött vin tycker jag är en självklarhet. Ett vitvinsglas är mindre i storleken och ofta lite smalare i sin form. Att vitvinsglaset är format på detta vis beror på att det bättre ska kunna lyfta fram frukt, mineralitet och eventuell blommighet som finns i aromerna i det vita vinet – det vill säga dofterna i vinet. Aromerna är olika tunga, och i ett smalare glas framhävs de tyngre aromerna.

Röda viner är ofta mycket mer komplexa vilket i sin tur gynnas av en större kupa. Den stora kupan är avsedd för att påskynda luftningen vilket utvecklar arom och smak i rödvinet. Man hade kunnat önska att det fanns en typ av all-glas som passade till alla viner, men att ha ett antal olika glas hemma gör upplevelsen bättre och att smakerna kommer till sin rätt. En del väljer olika vinglas beroende på vilka druvor vinet innehåller, men enklast är att välja glas efter det vin du ska dricka – rött, vitt, rosé eller mousserande vin. Därefter kan man förkovra sig ytterligare om man exempelvis gillar en särskild typ av druva eller en särskild typ av vin.

Tips på glas till stilla rosévin

Nu pratar vi ju om rosévin, så vilka glas ska man då välja? Ja, eftersom rosévin är i stil med vita viner, men med en lite generösare framtoning, funkar det bra med ett vitvinsglas med smalare form och en lite vidare kupa. Ett bra glas ska kunna ta fram det bästa i vinet. Här är utformning av både kupa och fot viktiga för att utseende, doft och smak ska komma till sin rätt.

Riedel Summer set Rosé:I nära 50 års tid har Riedel arbetat med att ta fram druvspecifika vinglas. Idag är man helt marknadsledande inom området och har förutom vinglas även karaffer och andra tillbehör. Den sommelier eller vinkännare som inte känner till Riedelglasen får man leta efter. Jag var på en av Riedels glasprovningar på mässan Mitt Kök för ett par år sedan, och detta var en spännande väg in till en ny värld. Idag förstår jag hur viktigt glaset är för vinet.

Till stilla roséviner passar de eleganta glasen Riedel Riesling/Zinfandel 2-pack. Modellen passar fint både till rosévin men även till roséchampagne. Designen på dessa vinglas är trots allt ett utmärkt exempel på den gyllene medelvägen. Här kommer arom, smak och de röda tonerna i vinet kommer fram på ett välbalanserat sätt.

Tips på glas till mousserande rosévin

Olika viner görs på olika druvor och har legat olika länge på lagring. Beroende på om vinet är fylligt eller lite stramare, mognare eller yngre kan en öppen eller mer sluten kupa göra skillnad. Vi uppfattar ju alla smaker med hjälp av näsan (prova att hålla för näsan så märker du), men vi uppfattar också olika smaker på olika ställen av tungan. Något som kan påverkas av hur vinet kommer in i munnen.

Riedel Veritas Pinot Noir New World:Till mousserande vin och champagne väljer många lite smalare glas – trist, säger vi som håller på med vin. Jag brukar istället variera det hela med olika glas till olika tillfällen – framför allt till rosa bubbel. Den som provat att dricka mousserande vin ut lite vidare glas vet också att det blir en mycket trevligare upplevelse. Vinet öppnar upp sig på ett annat vis och man upplever en bredare smakpalett.

Riedel Veritas Pinot Noir New World passar bra om man vill ha ett lite vidare glas till det mousserande vinet. Det speciella med detta glas är det raka partiet längst upp på kupan, vid öppningen – den så kallade skorsten. Denna raka del gör att vinet styrs förbi tungspetsen, vilket gör att sötman i vinet blir mindre påtaglig. Detta gör att vinerna känns mer eleganta. Glaset är speciellt framtaget för druvan pinot noir – en druva som är vanlig i många mousserande roséviner. Med andra ord gör sig detta glas bra till både pinot noir-viner och till rosébubbel – eller rossérande, som vi kallar dem.

Vilka druvor i rosévin?

VindruvorHur gör man då rosévin och vilka är de vanligaste druvorna? Ja, det finns flera sätt att göra rosévin på. Det många lite felaktigt tror är att man gör rosévin genom att blanda rött och vitt vin. Detta är förbjudet inom hela EU – men det är tillåtet i franska Champagne. Här gör man nämligen roséchampagne genom att jäsa upp ett vitt vin (det vita vinet kan jäsas av både blåa och/eller vita druvor) för att sedan ge det en rosa ton med hjälp av rött vin som tillsätts. Metoden kallas Taché. Denna typ av blandningsrosé är med detta undantag förbjudet inom hela EU, men metoden är också tillåten i vissa andra länder i nya världen där andra regler gäller.

Det finns inga särskilda ”rosédruvor”. Rosévin görs primärt på blåa druvor. Några av de allra vanligaste druvorna att göra rosévin är framför allt cabernet sauvignon, cinsault, grenache, pinot noir, sangiovese, syrah, tempranillo och zinfandel. Zinfandel är vanlig i amerikanska Blush Wines, också kallade White Zinfandels, medan pinot noir framför allt är vanlig i champagne – oavsett färg.

Hur gör man rosévin?

VindruvorOm man nu inte blandar vitt och rött vin, hur gör man då? Ja, det finns flera sätt att göra rosévin på. Alla vintillverkare använder sig av olika metoder där de låter druvor krossas och jäsas på olika vis och olika länge. De är nämligen här skillnaderna ligger;

De allra ljusaste rosévinerna får man genom att pressa blåa druvor med skalen, och sedan avlägsna skalen direkt. På så vis får vinet bara en blek rosa färg från själva pressningen. Ett annat sätt är med skalkontakt. Då krossar man druvorna och låter skalen ligga med druvmusten ett par timmar. Detta kallas för maceration, och ordet betyder just urlakning. I detta fall är det färg och smak som dras ur druvskalen.

Ett annat sätt att göra rosévin är genom kolsyrejäsning. Då låter man druvklasarna jäsa av sig själva. De naturliga jästceller som finns på druvornas skal sätter igång en jäsprocess och koldioxiden som bildas gör att de oskadade druvorna jäser inifrån och sedan spricker.

Gör man istället rosévin enligt metoden Saignée, som betyder blödning, låter man de pressade druvorna ligga i en tank med skal och kärnor. Efter allt ifrån 2 timmar till 2 dagar tappar man av en del av musten från tanken. Den delen man tappar av blir till rosé medan det som får ligga kvar blir till rödvin. Denna typ av rosévin är ofta mörkare och kraftigare.

Riedel Veritas Pinot Noir New World:

Är mörka roséviner sötare?

En gammal regel när det kommer till rosévin säger att ju mörkare vinerna är, desto sötare är de. Det här är en förlegad regel som numera är lite knepig att utgå ifrån.
Idag finns det nämligen lika många ljusa söta roséviner som mörka. Detta beror helt enkelt på att det blivit trendigt med ljusa viner och att många producenter jäser upp ett ljust vin som de sedan sötar med ojäst druvmust.

Med andra ord ska man alltså inte gå på vinets färg utan kolla på systembolagets smakklockor när man väljer vin. Ett fräscht och friskt rosévin är enligt min mening allra bäst både som sipparvin och till mat, men vi ska dock inte förkasta de sötare rosévinerna – de är nämligen utmärkta till både kryddiga och till heta rätter. Dessutom är ju smaken som baken.

Rätt glas till rosévinet är ett reklamsamarbete med Sundqvist.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.