Kök från Electrolux Home

Saker att tänka på när du ska renovera ditt kök

Det är när man ska renovera sitt kök som man inser att det är en hel vetenskap. Har man inte kunskaperna kan det också bli en dyr och utdragen process. Det är många val som ska göras och mycket att tänka på. När vi renoverade köket tog vi hjälp av experterna på Electrolux Home. Det många inte känner till är att Electrolux Home inte bara har hushållsartiklar och små-el, utan också bygger kök under det egna varumärket Sentens sedan 12 år tillbaka. Jag visste faktiskt inte heller detta innan vi satte igång med planerna.

Rasmus Jönsson och Madeleine LandleyDet är som sagt mycket att tänka på när man ska bygga kök. Därför passade jag på att träffa Rasmus Jönsson på Electrolux Home för att be om tips och få råd kring allt man behöver tänka på när man vill renovera sitt kök.

Rasmus har arbetat som köksritare hos Electrolux Home i fem år. Innan dess jobbade han som snickare, något som han själv säger är en fördel när man ritar kök eftersom man då vet hur allt funkar i praktiken. Electrolux Home har 50 butiker ute i landet och de flesta erbjuder gratis rådgivning. Bor man inom fem mil från butiken kan de också komma hem till dig.

Landleys kök byggdes om tidigare i år. Är du nyfiken på hur det gamla köket såg ut och hur fint det blev när det blev klart? Missa inte att kolla in filmen! Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

 

Finns det några typiska saker folk ofta missar eller gör fel?

Vanligaste felet är att folk inte tar hjälp utan försöker göra allt själva. Kommer man till oss tar vi fram den bästa lösningen. Vi är ju vana vid att jobba med kök och kan vår sak. Det blir alltid bättre om man tar hjälp. Vi erbjuder rådgivning helt kostnadsfritt, oavsett om vi i slutänden bygger köket eller inte. Alla jobbar inte så, men detta är något vi gärna erbjuder våra kunder som en extra tjänst. Vi ser också att det ger nöjdare kunder. Tar man proffshjälp missas heller inga detaljer från början så som lådinsatser, handtag, förhöjnings-sidor, gummimattor och övriga tillbehör. Många kan tycka det är överväldigande med alla dessa val och vill pausa, men pausar man blir det sällan klart.

En annan sak många glömmer att planera är belysning och eluttag. Inför ett nytt projekt har man alla förutsättningar att ta hjälp av köksrådgivaren för att hitta lämpliga platser för uttag, samt hur många man ska ha. När det kommer till belysning ska man tänka på att ha tre typer av ljussättning; mysbelysning, arbetsbelysning och en allmänbelysning. Gärna med dimmrar.

Sätt upp en budget och fundera på hur mycket du vill investera i ditt kök. Vi kan anpassa lösningarna efter denna om vi vet förutsättningarna. Då är det också enklare att skala upp eller ner om man har en målbild. Man måste exempelvis kanske inte ha den dyraste diskmaskinen eller flottaste bänkskivan om man har en mindre budget. Alla är inte öppna för att prata om budgeten med en köksritare eftersom de tror att köket då anpassas efter maxtaket på budgeten, men vi finns ju till för att hjälpa och vet vad ett kök kostar. Med en budget blir allt enklare.

Saker att tänka på när du ska renovera ditt kök

Madeleine Landley hos Electrolux Home

Vad behöver man ha med sig till mötet?

Vi har som sagt kostnadsfri rådgivning i våra butiker och mötet tar cirka två timmar. Till dessa är det bra om man har med sig en budget samt måttsatt skiss med väggmått, takhöjd, placering på fönster, vatten och ventilation. Det är också bra om man har en vision över hur man vill ha det och vilken stil man gillar, vad man är nöjd med idag och vad man är mindre nöjd med samt om det är något man absolut vill ha i köket, exempelvis en extra bred häll eller liknande.

» Här kan du boka en kostnadsfri rådgivning
» Se om du har någon Electrolux Home butik i närheten

Hur kan man nyttja ytorna med smart förvaring?

Socklarna är i vanliga fall ett döutrymme så sockellådor är ett utmärkt sätt att nyttja platsen på. Lådor ger generellt en mer praktiskt förvaring än exemplevis hyllplan. I skåp med hyllplan är det svårt att komma åt sakerna längst in. Det finns också olika insatser till lådor för exempelvis kryddor och bestick samt knivblock. Höjden på utrymmet kan också nyttjas genom att anpassa skåpen efter takhöjden, och på så vis kunna bygga dem högre. Istället för platsbitar kan man ha smalare skåp och hyllor. Vi har flexibiliteten att kunna bygga i bredderna 20, 30 40, 50 60, 80 cm samt 1 meter, medan de stora möbeltillverkarna bara har har bara jämna mått på 40, 60 och 80. Det ger en helt annan flexibilitet.

» Se gärna hur mycket mer plats vi fick i köket tack vare sockellådor och högre överskåp

Smart köksförvaring

Sockellåda Electrolux Home

Kryddlåda Electrolux Home

Smart förvaring från Electrolux Home

Hur maxar man arbetsytorna?

Idag samlar man ofta högskåpen på ett ställe för att maxa arbetsytorna. Några andra smarta lösningar vi har som ger extra arbetsyta är en lådsektion med skärbräda överst, en utdragbar bänk som fälls ut och blir lite som en extra köksö samt ett skåp med nedfällbart köksbord – lite som ett sängskåp. Kolla också in denna mobila köksö som specialbyggdes för att agera matbord med förvaring under.

Ska man välja en stor diskho eller vask med ho?

Det är väldigt personligt vad folk väljer. Trendmässigt väljer majoriteten en stor ho. De flesta diskar i diskmaskin men handdiskar stora grytor och plåtar som måste gå ner i vasken. Fördelen med två är att man får en en slask och en sköljho. Vi har också insatser i form av sköljskålar och skärbrädor som man kan sätta ner i den stora hon.

Vask och diskho Electrolux Home

Vask Electrolux Home

Kökskranar Electrolux Home

Ska man välja lådor eller skåp?

I äldre kök har man ofta lucka med hyllplan bakom – utan mjukstängning. Idag är skåp med lucka är inte alls lika vanligt längre. Anledningen är att man ser det som står längst fram, men tappar koll på vad som finns bakom och har svårt att komma åt. Kryddor i låda ger exempelvis en bättre överblick på vad man har än i en kryddhylla – och man slipper fett på burkarna. Det blir också snyggare att få en ren linje på bänkskåpen.

Hur viktigt är det att tänka på arbetsflödet i ett kök?

Det är viktigt att ha en närhet mellan de saker man använder mest i köket. Drömscenariot är att kunna röra sig i köket med ett eller två steg mellan häll, vatten och kylskåp. Detta kallas ofta för den ”gyllene triangeln”. Många som planerar själva glömmer också att planera in avställningsytor runt spishällen. Förutom den gyllene triangeln vill man gärna ha en närhet mellan vask i förhållande till diskmaskin och porslinsförvaring.

Smarta överskåp från Electrolux Home

Induktionshäll 70 cm från AEG i kök från Electrolux Home

Utdragbar kran från Electrolux Home

Vad ska man välja för material till bänkskivor?

Vilket material man ska välja beror förstås på stilen. Många vill ha sten, men det är ett dyrare alternativ. Samtidigt är köket en investering. Idag finns många bra material att välja på till bänkskivorna. I stigande prisklass är laminat det billigaste och det material de flesta väljer. Laminat finns i extremt många och snygga varianter. Det har en bra tålighet mot vatten, men får det en skada kan man inte slipa ner det. Idag finns laminat också som stänkskydd. Det blir enhetligt och snyggt och gör att man slipper ett ytterligare val.

I nästa prisklass kommer hel plåt i silver samt massivt trä. Här är de mest klassiska ek och valnöt. Trä är förstås inte lika tåligt, men fördelen är att man kan slipa ner träet och det blir som nytt.

Det dyraste materialet är sten. Här finns både natursten – exempelvis granit, betong och marmor, samt så kallad komposit-sten. Det sista är ett slitstarkt material som görs av kvarts och bindmedel. Detta är tåligare än natursten, beständigt mot fläckar och finns i många färger och tjocklekar. Dessa tål temperaturer upp till 250 grader. Dock ska man se upp om skivan är kall. I kompositsten-segmentet har vi på Electrolux Home också ett märke som heter Dekton. Dekton består uteslutande av mineraler som sammansmälts vid hög värme. Då får man en skiva med helt homogen yta som tål slag och repor samt temperaturer upp till 1200 grader. På denna kan man med andra ord ställa en het kastrull eller stekpanna utan problem.

Stänkskydd och bänkskiva i laminat kök från Electrolux Home

Utdragbar köksö Electrolux Home

Handtag Electrolux Home

Laminat Electrolux Home

Vad ska man ha för stänkskydd?

Gör något kul med stänkskyddet! Idag är det mer vanligt att man väljer samma material på bänk och stänkskydd. Det ger ett lugnare intryck, och man slipper ett ytterligare beslut vad gäller material. Här kan man välja laminat, natursten eller komposit-sten. Andra vanliga material till stänkskyddet är också kakel och glasskiva. Mosaik är inte lika vanligt i dag. Kanske för att det ser lite plottrigt ut? Större plattor är vanligare.

Vilka hantverkare behövs till köksrenoveringen?

Snickare, elektriker, vvs:are är de som behövs, och ibland målare. Vi förmedlar och jobbar återkommande med samma firmor som kan våra kök och vet hur lång tid köken tar att bygga. Det blir ett bra flöde och allt går snabbare. Tillsammans sätter vi ett leveransdatum och levererar ritningar till snickaren. Vår tanke med våra köksprojekt är ”hjälp hela vägen”. Det vill säga allt från planering, genomgång av köket, offertframtagning, orderläggning och projektledning fram till slutbesiktning. Vi har ju också vitvaror.

Vi kan ordna så att köket rivs ut samt att man får sophantering. Just rivning och sophantering är vanligt att man väljer till i innerstan eftersom det här kan vara lite bökigare än ute på landet där man kanske har bilen med släpkärran ståendes utanför. Dessutom är köksrivningen ganska tråkig och inte helt lätt. Tänk förresten också på att ROT-avdraget gäller på arbetskostnader.

Inlägget är ett samarbete med Electrolux Home.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.