Snittar med viltpicklad rödbeta, grönkålschips och senapscreme

Vegetariska snittar med svenska råvaror

Jag har funderat över det här med snittar; tänk egentligen hur många vis man kan göra snittar på. Vego, kött, fisk eller kyckling – allt passar ju, oavsett vad man är sugen på eller har för preferenser. Snittar är också trevligt att starta igång kvällen med, tillsammans med något gott att dricka.

Dessa snittar skulle jag kalla för ”vegetariska med svenska råvaror”. Ska vi vara noga så är de lakto-vegetariska eftersom de innehåller smör och färskost. Ingredienserna i sin tur är typiskt svenska då både betor och grönkål går att få tag i under en lång tid på året, från Sverige. Det fina är också att betor håller länge när de förvaras mörkt och svalt medan grönkål till och med klarar att växa under snön. Jag har fortfarande superfin grönkål i mina odlingsland. Dessutom kan man frysa grönkål utan problem om man vill ha tillgång till det året runt. Och vet du vad? Det finns även svensk-odlade senapsfrön, vilket är en av ingredienserna till dessa snittar.

Tilltugg som kan förberedas

Polarbröd PolarpolareDessa snittar med viltpicklad rödbeta, grönkålschips och senapscreme är enkla att göra, men de kräver lite framförhållning eftersom både senapsfrön och rödbetor först ska picklas. Rödbetorna hyvlar jag riktigt tunt på en mandolin innan jag lägger dem i en lag som innehåller liquid smoke (rökarom) och färsk, hackad rosmarin. Det är dessa ingredienser som ger den lite viltliknande, rökiga smaken åt rödbetorna.

Senapsfröna lägger man i ättika och vatten i några timmar så de mjuknar, innan man mortlar dem och blandar med färskost och honung. Bråde crèmen, grönkålschipsen och rödbetscarpaccion kan man göra i förväg, vilket är smidigt om man vill förbereda innan gästerna kommer. Förvara i så fall crèmen och rödbetorna i kylen, men låt rödbetorna ligga i sin lag. Grönkålschipsen kan man låta ligga torrt och svalt.

Polarbröd Polarpolare

På tal om annorlunda så gör jag snittarna på Polarbröds Polarpolare – nytt bröd som är på tillfälligt besök i butikerna. För Polarbröd kan man lugnt påstå att saker och ting är annorlunda efter att deras största bageri brann ner i augusti. Som tur var kom ingen människa till skada, men bageriet blev helt förstört. Hos Polarbröd har man bakat bröd i fem generationer i Älvsbyn, så nu gör man allt man kan för att kunna fortsätta i fler generationer.

För att kunna fortsätta med verksamheten, medan man bygger upp ett nytt bageri, har man nu tagit hjälp av andra bagare och bakar något som kallas för ”Polarpolare”. Polarpolarna finns i fyra varianter; Jubileumskaka, Pärlan fullkorn, Havretrippel och Jubileumskakor vete. Till snittarna i detta recept använde jag Polarpolare Jubileumskaka som är ett halvmåneformat bröd där fyra skivor gyllengräddade mjukkakor av vete samsas i paketet. Kakorna är snygga att göra snittar av eftersom man kan skära dem till en snibb utan att få en massa spill. Snibbarna är också perfekta att hålla i den bredare änden och mumsa från snibbens håll. Nedan hittar du receptet

» Här hittar du recept på fler goda snittar med Polarbröd

Snittar med viltpicklad rödbeta, grönkålschips och senapscreme

Snittar med viltpicklad rödbeta, grönkålschips och senapscreme

16 stycken

Viltpicklade rödbetor:

2 stycken stora, runda rödbetor (á 300g oskalad rödbeta och ca 250g skalad) 32 tunna skivor
3 dl vatten
1 msk ättika (12%)
1 tsk liquid smoke
3 msk strösocker
0,5 tsk salt
2 tsk hackad, färsk rosmarin

Senapscrème:

0,75 tsk bruna senapsfrön
0,75 tsk gula senapsfrön
1 tsk ättika (12%)
1 msk ljummet vatten
1 tsk flytande honung
200g naturell färskost

Övrigt:

ca 30g grönkål (16 snygga småblad)
rapsolja + salt
3 skivor Polarpolare Jubileumskaka
smör
svartpeppar

  • Viltpicklade rödbetor: Skala rödbetorna och skiva dem i 32 stycken tunna skivor på en mandolin eller med kniv (ca 1-2 mm tjocka). Koka upp vattnet och rör i ättika, liquid smoke, strösocker, salt och hackad färsk rosmarin. Lägg ner rödbetsskivorna i det varma vattnet och låt dem dra i rumstemperatur i 5 timmar.
  • Senapscrème: Ha ner bruna och gula senapsfrön i en liten skål. Blötlägg i rumstemperatur i 2 timmar med ättika och ljummet vatten.
  • Viltpicklade rödbetor: Ställ tillbaka kastrullen på plattan och sjud rödbetorna i lagen i 8–10 minuter. Hur länge de behöver sjudas beror på hur tjocka skivorna är. Jag kände med en tandpetare efter 5 minuter och adderade sedan en minut i taget tills de mjuknat men ändå har kvar en del spänst så de kan böjas utan att gå sönder. Låt dem svalna i lagen och sedan torka till lite i ett durkslag.
  • Senapscrème: Slå av lagen från senapsfröna och ha ner fröna i en mortel. Mortla fröna så att det blir en blandning av mosade och halvmosade frön. Blanda fröna med flytande honung och färskost. Ha ner crèmen i en spritspåse.
  • Ansa grönkålen till små blad som storleksmässigt får plats på snittarna. Häll olja i en stekpanna så det precis täcker botten och värm upp den till cirka 110–120°C (medelvarmt). Torka grönkålsbladen och lägg ner dem i oljan. Fräs dem försiktigt på båda sidor. När de börjar skifta i färg till ljusare grönt, lyft ur dem på ett hushållspapper så de får rinna av. Om inte bladen blir lite stelare när de svalnar, stek dem lite till. Salta ett varv.
  • Dela varje brödskiva i 6 snibbar. Bre på ett lager smör. Lägg grönkålschipset på den vidare änden. Vik försiktigt två rödbetsskivor och lägg till hälften ovanpå grönkålschipset. Spritsa ut senapscrème i båda ändarna, dra över lite svartpeppar och dekorera gärna med en färsk ört, exempelvis oregano eller timjan.

Receptet på snittar med viltpicklad rödbeta, grönkålschips och senapscreme är ett reklamsamarbete med Polarbröd.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.