Vegetarisk gryta med bönor och kantareller

Vegetariskt till middag

Folk som känner mig och läser min matblogg lär vid det här laget veta att jag älskar mat. Vad många däremot inte vet är att det bästa jag vet med mat är att titta på den. Det låter säker jättekonstigt, men att beundra och fota mat är något som får mig att må så himla bra. Jag älskar att gå på marknader och bara pilla och glo på nyskördade grönsaker. Att naturen har fått till något så vackert, som samtidigt är bra för oss, är något att förundras över.

Under resorna vi gjort de senaste åren har vi alltid klämt in ett besök på en marknad där man kan handla med sig ost, korv, tomater och en god flaska vin. Detta tar vi med till någon mysig plats och bara njuter av. Det är lite av en tradition, och oavsett om det bara är en resa som inkluderar sol och bad vill jag alltid få in någon form av matupplevelse under resan.

Traditionen med tomaterna

TomaterMen varför handlar jag med mig tomater, undrar du kanske nu? Jag har ett kärt matminne som jag ofta tänker tillbaka på. Ända från det att vi var små åkte min syster och jag med mamma till Italien varje höst. Min mamma var ensamstående och sparade och gnetade för att få ihop pengar till dessa resor. Dagarna spenderade vi på stranden, och luncherna var enkla och medhavda i mammas kylbag som hon alltid släpade med sig. Jag minns så väl hur hon hade alla prylar – inklusive kylbagen – packade på en pirra där det satt ett knallorange hårband fastknutet längst upp på handtaget. Det här var mammas smarta vis att göra så vi kunde lokalisera vår plats på stranden när vi varit ute i vattnet och lekt – det var ju bara att sikta på det orange hårbandet.

Luncherna bestod alltid av fruktyoghurt, baguette med ost (som vi handmatade de närgångna småfiskarna med), platta persikor och solvarma plommontomater som handlades i en liten butik. Just de där plommontomaterna var underbara att mumsa på när man var hungrig och de hade blivit varma av solen. Än idag ser jag till att hitta ett ställe att handla nyskördade tomater på när vi åker till länderna runt Medelhavet. Och ja, jag har alltid lite salt på mina tomater eftersom jag är saltoman.

Perfekt mat till vardag och helg

På tal om tomater vill jag passa på att bjuda på mitt goda recept på vegetarisk gryta med bönor och kantareller samt härliga krossade tomater. Denna fylls med potatis och pumpa som också hör säsongen till.

Jag älskar verkligen det italienska köket och de fina råvaror det bjuder på, däribland tomater. Bland de produkter vi har i Sverige brukar jag välja de finkrossade tomaterna från Mutti eftersom jag tycker dessa är den bästa sorten. Vad jag menar med bästa är att de innehåller hela 99,8% tomater, alltså inte är utspädda med vatten som många andra sorter, samt att de är jämnt krossade och har en fin och ren tomatsmak. Tack vare att de är finkrossade blir det en helt annan mustighet på diverse grytor och tomatbaserade rätter man använder dem i. De passar också bra i långkok vilket bara gör grytan mustigare.

Saknar man något tillbehör kan man servera grytan med pasta, ris eller matvete. För egen del äter jag den precis som den är. En kulen höstkväll kan man också bjuda in vännerna, korka upp en flaska rödvin och servera grytan med rustik baguette som man bryter bitar av. Tack vare den härliga tomatsmaken från de krossade tomaterna gör man rätt i att välja ett lättare rödvin med bra syra som kan balansera upp syrligheten i maten. Exempelvis ett italienskt vin.

Vegetarisk gryta med bönor och kantareller

För: 8 personer

Vegetarisk gryta med bönor och kantareller

2 stora gula lökar
4 vitlöksklyftor
800g muskatpumpa
700g potatis
300g kantareller
150g fänkål
2 dl gröna oliver med pimento
1 burk stora vita bönor
1 burk canellinibönor
2 burkar Mutti Polpa finkrossade tomater
1 dl tomatpuré
2 tsk chipotlepasta
1/2 kruka timjan
salt, peppar

1. Hacka gul lök och vitlök. Skala och tärna potatis och pumpa. Smält en stor klick smör i en gryta och ha ner hackad gul lök och vitlök. Låt löken mjukna och ha sedan ner pumpa och potatis. Fräs allt under omrörning ett par minuter.

2. Rensa kantarellerna och dela till lagom bitar. Strimla fänkålen. Ha ner det i grytan samt oliver och sköljda bönor. Ha i de krossade tomaterna och skölj ur burkarna med lite vatten som du också har ner i grytan. Rör i tomatpuré, chipotlepasta och blanda allt. Repa i timjan och smaka av med salt och peppar. Lägg på locket och låt grytan puttra ihop på mediumvärme i cirka 30 minuter.

Receptet på vegetarisk gryta med bönor och kantareller är ett sponsrat samarbete med Mutti.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.