4 enkla och goda recept på pajdeg

4 enkla och goda recept på pajdeg

Paj i all ära. Vare sig det regnar eller om solen skiner så passar det med paj. Laga den i förväg och frys in. Servera den som huvudrätt, till buffé eller picknick. Ju längre den får stå till sig, ju bättre blir den. Det måste helt enkelt vara världens med flexibla rätt.

Bästa pajdegen

Själv älskar jag paj. Dels tack vare alla fördelarna ovan, men även för att det är så enkelt att laga och är lätt att variera. Kanongott och perfekt när man inte orkar stå och slava vid spisen. Här finns massor av inspiration till goda pajer att svänga ihop.

En paj brukar räcka till 4 personer om man bara äter den som den är med exempelvis sallad till. Serverar du pajen som ett tillbehör räcker den vanligtvis till dubbelt så många. När du använder smör i degen får du den bästa pajdegen om du använder ättiksprit i degen. Ättikan gör nämligen degen elastisk, lite som en falsk gluteneffekt, vilket gör att du kan kavla den lätt och göra fina bottnar och lock utan problem.

Glutenfri paj

Här kommer fyra lättlagade sätt att laga pajskal på. Är du glutenintolerant är paj utan vetemjöl, råg eller korn ett måste. Då kan man antingen använda glutenfri mix, göra en paj utan skal, blanda med (säkert) havremjöl – eller helt enkelt spana in dessa recept där pajskalet är gjort på bönor eller linser. Hur gott som helst! De fyra recept som följer lämpar sig för matpaj.

Snabblänkar:

» Vanlig pajdeg med smör
» Vanlig pajdeg med olja
» Vanlig pajdeg med bakpulver
» Rustik pajdeg

Ostpaj med primörer och salami

Vanlig pajdeg med smör

Till vissa pajer passar ett klassiskt och lättlagat pajskal. Eftersom man vill ha ett frasigt pajskal ska man inte hålla på och knåda degen så den bildar gluten. Ett typiskt husmorsknep är då att ha i ättiksprit i degen. Då blir nämligen den lätthanterlig och smidig och bildar som en falsk effekt av gluten. Alltså håller den ihop bra och går fint att kavla ut, utan att bli seg när dne är färdiggräddd.

Några godsaker att fylla skalet med kan vara räkor och kräftstjärtar. Varför inte göra en god nyårspaj som förrätt eller till huvudrätten? Fler recept på paj hittar du här.

Till: 1 stor paj eller en mindre med galler, eller 10–12 tarteletter

4 dl vetemjöl
0,5–0,57 tsk salt
150g rumsvarmt smör
2 tsk ättiksprit (12%)
0,25–0,5 dl vatten

  • Ha ner vetemjöl, salt, ättika och smör i en bunke. Rör ihop allt för hand eller med en stor plastgaffel. Ha i lite av vattnet i taget – det behövs olika mycket beroende på hur varmt smöret är. Jag brukar börja med halva mängden vatten och sedan ha i mer om det behövs. Knåda hastigt ihop degen och forma till en boll. Låt den vila framme i 10 minuter. Blir degen för klibbig pudrar man bara på lite mer mjöl.
  • Kavla ut degen på en bänk, rulla upp den löst över kaveln och rulla ut över pajformen. Platta ut den fint i pajformen och nagga botten med en gaffel. Var noga med att också nagga pajen runt om i vinkeln där botten går över till kant (se översta bilden i detta inlägg). Ställ in pajformen i kylen i 30 minuter.
  • Värm ugnen till 225°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Tarteletter

Pajdeg med olja

Olivolja lämpar sig bra till pajer som ska tillagas vid en lägre temperatur. Beroende på olivoljans kvalitet ligger rykpunkten mellan 185-200°.

Ett bättre alternativ är att använda oljor som har högre rykpunkt, exempelvis druvkärneolja, solros- eller rapsolja. Några goda tips på fyllning till skalet kan exempelvis vara spenat och fetaost. Fler recept på paj hittar du här.

Till: ca 1 paj eller 10–12 tarteletter

5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl matolja
0,5 dl vatten

  • Blanda alla ingredienserna i en bunke. Kavla ut degen till en rundel och platta ut den i en lätt oljad pajform. Nagga botten med en gaffel ställ in formen i kylen i 30 minuter.
  • Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 175°C.

Fisk- och skaldjurspaj med linsskal

Pajdeg med bakpulver

Till vissa pajer kan det passa med ett fluffigare skal. Med hjälp av lite bakpulver får man den effekten. Testa till exempelvis en pumpapaj, eller varför inte paj till kräftor?

Till: ca 1 paj eller 10-12 tarteletter

5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
175g smör
2 tsk ättiksprit
1 dl vatten

  • Blanda alla ingredienserna i en bunke. Kavla ut degen till en rundel och platta ut den i en pajform. Ställ in pajformen i kylskåpet i 30 minuter.
  • Nagga pajskalet med en gaffel. Skär till bakplåtspapper till en rundel och en remsa. Lägg rundeln i botten av pajskalet och placera ut remsan utmed kanten. Fyll på med ett lager torkade ärtor. Förgrädda i 200C i 10 minuter. Platta upp skalet efter förgräddningen om det sjunkit ihop.

Smakrik och rustik pajdeg

Bolognesepaj

Det här skalet blir otroligt gott då det både blir frasigare och luftigare samt lite saltare. Den som någon gång bakat scones känner säkert igen ingredienserna – det bygger nämligen på ett sconesrecept.

För att ge extra smak till det hela består mjölbasen av tre sorter. Vill man hellre bara ha en sort, exempelvis vetemjöl, är det bara att byta allt mot 4 dl.

Till: ca 1 paj eller 10–12 tarteletter

2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
100g smör
1,5 dl mjölk

  • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  • Mosa ihop mjölet med smöret och häll sedan på mjölken. Rör ihop med en gaffel och knåda sedan sitt en slät deg.
  • Olja formen. Kavla ut degen och placera den över pajformen. Platta ner degen i formen och förgrädda sedan i 10 minuter i 175°C.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.