Ätliga blommor, ogräs, blad och skott
Tänk vad mycket vi slösar nu för tiden – framför allt när det kommer till grönsaker och växter. Mycket skärs bort och kastas helt i onödan! Kanske har det med okunskap att göra eller kanske för att inspirationen tryter när det är väl är dags att laga något kul? Vill du lära dig mer om vilka växter som är ätliga? Här kan du läsa allt om ätbara blommor, ogräs, blad och skott.
Kan man äta blommor? Självklart! Men vilka är ätliga och vilka är giftiga? Det finns massor av ätliga blommor och några av de vanligaste är blåklint, gurkört, kamomill, röd- och vitklöver, indiankrasse, lavendel, maskros, pensé, ringblomma, ros och tagetes. Det finns som sagt massor av olika ätliga blommor så dessa kan du läsa om här, lära dig känna igen och få tips på hur man använder dem i maten samt hur de smakar.
Vad du kan läsa om i detta inlägg:
– Några tips om ätliga växter
– Ätbara blommor och ogräs
– Ätbara blad och skott
– Giftiga växter
– Böcker om ätligt ogräs
– Länkar och mer läsning om ätliga växter
Kan man äta blommor, blad och ogräs?
Blommor är inte bara vackra att se på och goda att lukta på, många av dem är även goda att ha i maten. Blommor i maten lockar dessutom svårflörtade barn att våga smaka grönt. Vanligast är att hitta blommor på bakverk eller i sallader, men det finns många fler användningsområden än så. Bara fantasin sätter gränser. Inspireras att laga mat med ätbara blommor, ogräs, blad och skott. Här får du tips, recept och bilder på blad, blommor, ogräs och skott som går att äta.
Ett skafferi med ätbart utanför dörren
Vad härligt det är att ha ett helt skafferi fyllt med råvaror precis utanför dörren. Dessutom är det gratis. Förr i tiden var man noga med att ta tillvara på så mycket som möjligt av både kött och grönsaker. Buljong och soppa kokades på rester av skaldjur och kött, blast och blad användes till att dryga ut rätter och mycket odlades hemma i trädgården.
Ätliga växter – Några tips på vägen
Väldigt mycket går att äta, faktiskt mer än man kan tro. Många av de blommor vi odlar, liksom de vi kastar bort som ogräs, går att äta. Av vissa blommor kan man äta både frön, blomma och blad – andra bör man endast äta själva kronbladen på.
Vill man prova själv är en flora eller en bok som specialiserar sig på läkeväxter en bra investering. På så vis kan man både få tips om hur man kan använda samt vilka man bör undvika – vissa är ju faktiskt till och med giftiga så som Gullregn, Vallmo och Odört. Mycket information finns också på nätet.
Några saker bör man dock tänka på:
• Gröna blad är en aning hårsmälta så precis som allt annat bör man inte överdriva.
• Folk med njurproblem bör undvika oxalsyra. Oxalsyra finns bland annat i spenat, mangold, rucola, betor, blast från betor, harsyra, rabarber och ängssyra. Dock neutraliseras oxalsyra av mjölk.
• Plocka inte sådant du är osäker på. Det finns växter som kan förväxlas och vissa är giftiga. Rådfråga nätet eller en flora.
• Plocka inte växter intill vägkanten, de utsätts både för avgaser, smuts och hundkiss.
Naturens skafferi är fullt av ätligt grönt och det är förstås inte bara blommor som går att äta. Kolla även in detta inlägg om ätbar blast, det vill säga de gröna bladen på rotsakerna.
» Fler recept med blommor och blad hittar du här.
Kolla in videon nedan där jag tipsar om 3 ätliga ogräs.
Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
Index ätbara blommor och ogräs:
– Begonia
– Blåklint
– Gräslöksblommor
– Gullviva
– Gurkört
– Gökärt
– Harsyra
– Kamomill
– Kirskål
– Blomkrasse
– Kryddtagetes
– Lavendel
– Löktrav
– Malva
– Maskros
– Mjölkört / Rallarros
– Nate / Våtarv
– Nässlor
– Pensé
– Ramslök
– Ros
– Ringblomma
– Rödklöver
– Röd Oxalis
– Röllika
– Svinmålla
– Syren
– Viol
– Zucchini och Pumpablomma
– Älgört / Älggräs
– Ängssyra
Index ätbara blad och skott
– Björk
– Gran
– Hallonblad
– Indiankrasse
– Vinbärsblad
Ätbara blommor och ogräs
Begonia / Hirtella
Begonia är en krukväxt med rosa, vita eller röda blommor. Själva blomman är ganska tjock och lite vaxad på ytan. Smaken är lite såpig och syrlig och påminner om smaken på harsyra. Addera i mat som ska ha ett tillskott av härlig färg och fräsch syrlighet.
Blåklint
Blåklint växer gärna i vägkanter och på åkrar. De blåa fina bladen är dekorativa att blanda ner både som färska och torkade i diverse maträtter. Använd som dekoration på tårtan, blanda ner i salladen eller testa denna hemmagjorda honungsmüsli med blåbär och blåklint.
Gräslöksblommor
Små fina, lila blommor kommer längst ut på gräslöksstråna när de börjar bli tillräckligt grova. Plocka dessa små sötingar och toppa en grönsallad, gratäng eller en potatissallad. Ska rätten in i ugnen, lägg då på blommorna efter. Noppa av dem en och en så blir det finast. Hur det smakar? Som söt lök – jättegott.
Gullviva
Gullvivan är en vacker vårblomma som till mångas förvåning är ätlig. Både blad och blommor kan ätas. Bladen smakar starkt av såpa medan blomman har en lite mildare såpig smak som påminner lite om Earl Grey-te. Allra finast blir det om man gör en vårig förrätt, nyper ur de små gula blommorna ur sina fästen och strösslar över. De smakar inte överdrivet mycket men adderar däremot både färg och ett vackert utseende på anrättningen.
Gurkört
Gurkört är vanligt att ha som dekoration i sallad. Den smakar svagt av gurka och har en fin blå-lila färg. Servera förslagsvis blommorna strösslade över grön sparris med riven citron.
Gurkört är fint att dekorera fruktbålen med och gott i en sillinläggning eller en pastasås.
Gökärt
Gökärt är en av mina favoriter. De växer vilt i naturen och är en söt liten lila-rosa blomma. Gökärt kan förväxlas med vårärt som till skillnad från gökärt har en grenig stjälk och sju par blad. Gökärten har istället en platt stjälk med smalare ljusgröna, långspetsade blad.
Själva blomman smakar lite som sockerärt och är goda att ha i en grönsallad, potatissallad eller bara sprinkla över maten.
Min absoluta favoriträtt är Lime- och äppellax med lemon curd-creme, majskolv och blommig, fransk potatissallad. I den är det just, gökärtsblommor. Detta recept är för 4 personer.
Harsyra
Harsyra är syrligt och gott och påminner lite om rabarber. Harsyra är en så kallas oxalis vilket är ett släkte av harsyreväxter (läs också om röd oxalis). De söta hjärtformade små bladen och blommorna är goda såväl i såser som i paj, soppa eller en sallad.
Dekorera drinken eller små krustader – bara fantasin sätter gränser. De här grillade pilgrimsmusslorna med harsyra är en av mina favoriter.
Tänk på att harsyra innehåller oxalsyra vilket bör undvikas av folk med njurproblem. Dock neutraliseras oxalsyra av mjölk.
Kamomill
Kamomill kan förväxlas med Baldersbrå och särskiljer sig genom att det gula blomhuvudet är upphöjt/toppigt samt lite urholkad i mitten. Baldersbrå har istället ett platt blomhuvud.
Vem har inte hört talas om kamomill-te? Förutom det är kamomill gott i sillinläggning, strösslat över kött eller soppa. Denna goda sallad med korv, kamomill och ramslöksskum är också ett gott alternativ.
Kirskål
Ett typiskt ogräs en del jagar ur rabatterna men som är himla gott, är kirskål. Smaken påminner om svarta vinbär med viss pepprighet. Kirskålen växer mellan mars och september och blommar mellan juni och augusti. Då får den vita små blommor. Längre fram på säsongen ökar beskan i växten.
Kirskål påminner om mästerrot. Denna är inte giftig och har blad med bredare bladflikar. Använd på samma sätt som spenat eller i sallad, paj eller soppa.
Kirskålen växer i täta bestånd, har långskaftade blad med en eller två trefingrade breda och spetsiga småblad. Dessa har tandad kant och ofta en snett hjärtlik bas.
Blomkrasse
Blomkrasse kallas även för blomsterkrasse, indiankrasse eller kort och gott för krasse. Dock är det inte samma sort som de mindre varianterna smörgåskrasse och bvattenkrasse som mest används som örtkryddor. Både blommor, blad och frön av blomkrasse går att äta. Blad och blommor och smakar som rädisa. Vill man ha lite udd på salladen kan man strimla både gröna blad och blomblad. Ha ner i crepes eller en gratäng. Fräna kan man lägga in i en lag på samma vis som kapris.
Den här blommiga falukorven är dekorativ och innehåller både blomkrasse och kryddtagetes.
Kryddtagetes
Kryddtagetes har en härligt kryddig smak av citron och är en underbar krydda att smaksätta och dekorera olika maträtter med. Det finns olika sorter av Tagetes, men kryddtagetes är den som är ätlig. Allt på växten går att äta – både de gröna bladen och blomman. Blomman är liten och gul eller orange och bladen är fransiga och ljusgröna.
Tagetes är en ettårig växt. Dock producerar den mycket frön. Har man en gång köpt en planta eller sått frön av kryddtagetes kan man ta de nya fröna på höstkanten och så nästa år. På så vis kan man njuta av denna goda växt varje sommar.
Jag köpte för övrigt min första kryddtagetes på Plantagen. Strimla ner tagetesen och rör ihop med olja och vinäger till en vinägrett. Eller varför inte dekorera lax eller sill? Vill du bjuda på en riktig festmåltid – med blommor så är Svartvinbärsmarinerad ryggbiff med potatisgratäng, kantarellsallad och bea riktigt gott. För den som undrar kan man äta vanlig tagetes också, dock är den inte särskilt god.
Lavendel
Lavendel finns det flera sorter av. Några av de vanligaste sorterna är fjärilslavendel och fransk lavendel. Förekommande färger är vitt, rosa, lila och blågula.
All lavendel går att äta och är godast när man snoppar av de små blommorna fån det gröna fästet. Vanligt är att hitta lavendel på olika bakverk och sötsaker, men det är precis lika gott och dekorativt att strössla över en potatissallad eller en köttbit.
Smaken på lavendel är söt, god och helt enkelt lite som den doftar. Lavendel passar bra till viltkött och lammkött eftersom den har en lite rustikare smak med ett drag åt tallbarr och rosmarin.
Löktrav
Den underbara växten löktrav rycks ofta bort helt i onödan eftersom det anses vara ett ogräs. Dock har löktrav både välsmakande blommor och blad som smakar lök. Ju större plantan blir, desto mer löksmak får den. De stora bladen kan man strimla och ha ner i sallader, pajer och olika gratänger.
Blommorna är vita och bladen ljust gröna, hjärtformade och småflikiga. Smaken påminner om gräslökens men med mer ton av vitlök och utan gräslökens gräsighet.
Malva
Malva är en vackert rosa blomma som man drar upp från frö. Själva bladen är påminner om fjärilsvingar och just därför är den också så vacker att ha i maten. Frön till malva kan man köpa i butik. Därefter är det bara att ta frö från den utblommade Malvan varje år och så nya nästa år. Ha ner malvan i sallader, på bakverk eller i en god pesto.
Maskros
Både blad, stjälk och blomma går att äta på maskrosen. De späda små bladen är godast och funkar fint i sallad. Stjälken är rätt såpig i smaken medan blommorna är fina att snoppa kronbladen från och dekorera med.
Blombladen kan man mixa med salt och sedan torka och på så vis få ett fint gult salt. Detta håller dessutom hur länge som helst. Det är även fint att dekorera pizza och paj med de gula kronbladen.
Mjölkört / Rallarros
Mjölkört är växten som sprider sig som ogräs – i alla fall på vår tomt. Blommorna är rosa, växer på höga stänglar och brukar locka till sig massor av humlor.
De små skotten som kommer upp kan man använda på samma vis som sparis eller svartrot. Nyp bara att skottet och koka eller smörstek.
Nate / Våtarv
Denna läckra lilla växt har små hjärtformade blad och smakar lite som vattenkrasse. Våtarv, eller Nate som den också kallas, växer gärna både i och runt om rabatterna. I stan är den vanlig att hitta lite varstans, men undvik dessa eftersom det både förekommer avgaser och hundkiss runt om.
Våtarv är god att skörda hela sommaren. Både när den är liten och späd och när den börjar bli lite större. När den är större blir dock stammarna lite träiga vilket gör att den lämpar sig bäst att repa av. Gör en god pesto, blanda ner i en sallad, gör en krämig coleslaw eller fräs på i wokpannan.
Nässlor
Att brännässlor går att äta har väl inte undgått någon? På våren är de som bäst då de är späda och fina och inte hunnit bli träiga. Senare på året kan man istället sikta in sig på de mindre bladen. Man kan alltså äta nässlor under hela säsongen.
Nässlor är nyttiga och innehåller bland annat mycket betakaroten, vitamin A och vitamin K. Den är också rik på kalium, kalcium, järn och antioxidanter. Att brännässlan även är antiseptisk och anti-inflammatorisk gör inte saken sämre.
Använd med fördel plasthandskar när du hanterar nässlorna. Skulle du mot förmodan ändå bränna dig sägs motgiftet vara att pressa ut lite nässelsaft och dutta mot det brända. Nässlor förlorar också sin brännande effekt när de plockats, så man kan lägga dem i kylen några timmar innan man repar dem.
Och nu vill du kanske ha några goda recept på nässlor? Sväng ihop en nässelsoppa med bacon och ägg eller laga en god lasagne med skinka, kantareller och nässlor.
Pensé
Pensé är ettårig växt som man kan köpa i butik under våren. Dessa frösås sedan till efterföljande år. Plockar man bort de vissna blommorna fortsätter Pensén att blomma under hela sommaren. Blomman ser lite ut som en stor viol och förekommer i olika färger. Blommorna kan ätas hela såväl som snoppade kronblad.
Ramslök
Denna fleråriga lilla lökväxt har blad som ser ut som krukväxten Fredskalla och som Liljekonvalj. Blommorna är vita och stjärnformade som på gräslöken (fast gräslöken har lila blommor). Liljekonvaljen är giftig så därför bör man vara noga om man är osäker. Ramslöken är däremot inte giftig och doftar härligt av vitlök när den plockas. Just denna smak får man också i anrättningarna. Ramslöken växer inte högre upp i Sverige än till Gästrikland.
Ramslök kan vara lite knepig att hitta, så varför inte spana in denna video där vi ger oss ut på ramslöksjakt i Stockholmsområdet.
Ramslöken kan både torkas och frysas. När det kommer till vad den kan användas i är bara fantasin den enda begränsningen. Vanliga rätter är dock ramslökssmör, ramslökssoppa, ramslökspesto och färskost med ramslök.
» Här hittar du goda recept med ramslök
Ros
Både vanliga rosor och nyponrosor går att äta. Snoppa bladen och blanda ner i en sallad, gör en pesto eller dekorera efterrätter och bakverk. Smaken är blommig med en viss pepprighet.
Ringblomma
Ringblomman är en vacker blomma som påminner lite om en prästkrage. Färgerna brukar variera från ljust gult till mörkt orange. Blomman kan användas hel i maten men det är även fint att snoppa kronbladen och dekorera sallader och bakverk med.
Rödklöver
Rödklöver doftar både gott, är fint i en bukett och innehåller massor av nyttigheter. Bland annat kan man hitta kalcium, B-vitamin, C-vitamin, krom, magnesium, kalium och fosfor i rödklövern. Dessutom innehåller den aminosyror som gör den till ett utmärkt proteintillskott som kroppen lätt tar upp.
Av bladen kan man göra exempelvis pesto eller ha dem i en sallad. Blommorna är vanligt att göra te-avkok på. Blanda förslagsvis ner i en quinoasallad, en vanlig sallad eller tapenade. Parmesanfylld fläskytterfilé med melonsallad och rödklövercreme är en smarrig rätt med blommor.
Röd Oxalis
Oxalisar är ett släkte av harsyreväxter som finns i olika storlek och färger. Den mest kända är förstås vår vanliga harsyra som vi hittar i våra svenska skogar. Dock har ävend en röda oxalisen – eller röd harsyra – kommit att bli minst lika populär på sistone, dels tack vare sin vackra mörkröda färgen. Den röda oxalisen har också hjärtformade blad och får gula blommor. Denna växer på höjden och har flera blad per stjälk, till skillnad från den gröna harsyran som bara har ett blad per stjälk.
Röd oxalis är perfekt att dekorera olika maträtter med. Du har säkert sett det om du går ut och äter på finrestaurang? Smaken är precis som hos all övrig oxalis syrlig och frisk. Tänk på att oxalis innehåller oxalsyra vilket bör undvikas av folk med njurproblem. Dock neutraliseras oxalsyra av mjölk.
Röllika
Röllika eller rölleka är en blomma i vitt, rosa eller ljusrosa med grov stjälk och flikiga, fjäderliknande blad. Bladen går utmärkt att äta och är dekorativa att pynta med. Även blommorna går att äta och brygga te på. Smaken är lite pepprig som hos rucolan. Jag tycker att den påminner lite om lavendel. Gör en god pesto, fyll en paj eller använd som dekoration. Röllika hittar man i blomland, vid åkerkanter, i gräsmattor och på ängar – bland annat. Röllika bör undvikas av gravida då den innehåller ämnen som stimulerar livmodern.
» Denna fikonfyllda fläskkarré med potatis- och getostbakelse, rödbetschips, höstsvamp och granbarrssky är dekorerad med blad från Röllika och harsyra.
Svinmålla
Svinmålla må vara ett osmickrande namn på detta ätbara lilla ogräs. Svinmållan har ljusgröna, avlånga blad som skiftar åt det gråare hållet. Svinmålla är växer gärna i och runt rabatter och adderar god smak med lite nötighet. Vill du laga något med svinmålla? Testa detta recept på fylld kyckling med nektarin och fetaost samt ljummen sötpotatissallad.
Syren
Syrener finns i både lila, vitt och rosalila. Blommar gör de i början av sommaren runt maj till juni. Smaken är ganska precis som de doftar. Det blir himla fint när man dekorerar anrättningarna med syrenblommor. Varför inte i en sallad, på efterrätten eller bara som dekoration på talliken för att addera färg.
Här finns ett inspirerande recept med syrener; Bakad fläsksida med palsternackspuré, rödlökshjärtan och hasselnötter
Viol
Vanligt är att kandera violer och ha på olika bakverk och tårtor. Doppa då bara blomman i vispad äggvita och pudra sedan socker över. Att ha ner några blommor i en grön sallad, eller varför inte potatissalladen, är också fint.
Zucchini- och Pumpablomma
Både pumpa och zucchini får fina blommor som går att äta. Blommorna blir stora och gula och går alldeles utmärkt att fritera, steka, panera eller fylla.
Bland annat är de goda att fylla med mozzarella eller doppa i pannkakssmet och steka frasigt. När man plockat blomman bör man öppna dem och ta bort pistillen – den är ganska grov och inte så rolig att tugga på.
Älgört/Älggräs
Älgört är en vacker blomma som blommar mellan juni och augusti. Älgört kallas även för älggräs. Älgört hittar man i fuktig mark, framför allt på och runt om ängar, skogsmark samt i dikeskanter. I Sverige växer den över hela landet. Blommorna är krämfärgat vita och fluffiga. Själva blommorna är väldigt små med fem kronblad och sitter i hop i klasar. Växten blir uppåt en meter hög medan bladen är sågtandade och sitter i par. Älgört kan förväxlas med en växt som heter Brudbröd som inte är giftig och kan ätas.
Älgörten är en medicinalväxt som tidigare använts medicinskt i infusioner för att behandla influensa, huvudvärk och reumatisk smärta. I mitten av 1400-talet upptäckte man att älggräs innehöll salicylsyra vilket är ett ämne som liknar acetylsalicylsyra. Detta är också aktiva ingrediensen i många huvudvärkstabletter samt i flera andra läkemedel. Älgört sägs också vara skonsammare mot magen än aspirin och en av de mest effektiva örtmedicinerna för att behandla magsår och magkatarr. Älgört innehåller också vanillin vilket man kan känna i smakpaletten.
Älgörten har en väldigt speciell doft och smak som påminner lite om tugummit jenka eller root beer. Älgört smakar som den doftar och samt med drag åt läderhållet. Jag tycker även att både doft och smak påminner väldigt mycket om varm tjock-tv. Ni vet när bildrören blev varma på en gammal tv. Den som växte upp med en tjock-tv vet precis hur detta luktade. Visst låter det inte särskilt gott? Men det är det.
Vill man inte göra älgörtssaft, vilket är hur gott som helst, kan man prova att göra älgörtssirap, älgörtssorbet eller älgörstolja.
Ängssyra
Ängssyra är en ört och heter sorrel på engelska. Ängssyran växer vilt på ängar och kan även odlas. Denna kallas då trädgårdssyra och är mildare. De vildväxande varianterna har en skarpare smak, då de har en högre halt oxalsyra. Tänk på att stora möngder oxalsyra kan vara farligt och bör inte överdrivas. Smaken på ängssyra är syrlig och frisk som hos harsyran. Vanligt är at göra, paj, soppa och sallader med denna.
Ytterligare ätbara blommor:
Daglilja, Citronverbena, Fuchsia, Isop, Lomme, Luktärt, Nejlika, Oxalis, Pelargon, Rucolablommor, Rädiseblommor, Solros, Sommargyllen, Spansk körvel, Stockros, Temynta, Timjanblommor, Tulpan, Tusensköna, Veronica. Information om dessa kommer framöver.
Ätbara blad och skott
Björk
Det sägs att när björken har ”musöron” ska man klippa fruktträden. Jag säger att när björken har musöron ska man plocka dem. De små ljusgröna bladen går att blanda ner i en sallad eller fräsa upp i stekpannan.
Gran
I våras var granskott på tapeten stup i kvarten. Själv stekte jag dem i vitlök och tyckte att det var ett märkligt fenomen. Blandar man däremot in dem i köttfärs eller rycker de små barren och har på fisken blir det däremot gott. Testa! Och kör i så fall på de små skotten tidigt på våren – de är godast.
Hallonblad
Fritera, stek eller strimla upp. De små ljusgröna hallonbladen som kommer tidigt på våren går bra att äta. De som kommer senare är lite träiga och tråkiga. Toppa förslagsvis tomatsoppan med lite uppstrimlade blad eller ha lite i lasagnen. Smaken är inte särskilt revolutionerande, men de funkar bra att bulka ut med.
Indiankrasse
Både blad och blommor på indiankrassen går bra att äta. Olika namn förekommer så som indiansk krasse, kapucinerkrasse, spansk krasse, blomsterkrasse, sköldört med fler. Vanligast är att den kallas blomsterkrasse. Bladen har en lite pepprig smak. Strimla upp dem fint och ha i en sallad eller i en gratäng. Fräs dem i lite smör eller lägg in dem i en vinägrett. Stora doser av gröna blad kan ge magont, så börja med lite.
Maskrosblad
Dryga ut salladen med små fina maskrosblad. Både späda blad och blomkorgar går att äta. De är en aning beska, men vid upphettning smakar de bättre. Varför inte ha några blad med i en grönsaksgryta eller göra en slaw?
Vinbärsblad
Blad både från röda och svarta vinbär går att äta. Jag tycker dock att de från svarta är godare. Svartvinbärsblad smakar lite som svarta vinbär och är jättegoda att mixa med olja, nötter och kryddor till en pesto. Eller varför inte testa en coleslaw med svartvinbärsblad?
Giftiga växter
Det finns förstås också giftiga växter i Sverige. Inte så många som i andra länder, men ett par stycken. Använd gärna en flora för att kontrollera om växten är ätbar. Några av de växter som är mycket giftiga är; Bolmört, Fingerborgsblomm, Klänglilja, Nerium, Odört, Paternosterböna, Ricin, Spikklubba, Sprängört, Stormhatt, Tidlösa, Änglatrumpet. Förslagsvis googlar man namnet för att se bilder på dem och läsa mer. Glöm förresten inte att även vitsippan är giftig. En dödlig dos sägs ligga på cirka 30 blommor.
Böcker om ogräs
Det finns många böcker att tillgå när man vill lära sig mer om ogräs och växter. Här nedan har jag listat de jag använder. Vissa finns tyvärr inte längre att köpa, men har man tur kan man fynda i ett antikvariat, i second hand-butiken eller på nätet.
Kan man äta sånt?
av Inger Ingmanson, ISBN: 9789113064864
Vildplockat: ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen
Av Niki Sjölund, ISBN: 9789127150300
Lisens gröna värld : enkla recept och huskurer med växter från naturen
Av Lisen Sundgren, ISBN: 9789113037509
Det vilda köket
av Rune Kalf-Hansen och Lisen Sundgren, ISBN: 9789174245790
Tidens stora bok om läkeväxter: så används växterna inom medicinen och kokkonsten
av Jiří Stodola och Jan Volák, ISBN: 9151838338
Svensk fältflora
Bo Mossberg och Lennart Stenberg, ISBN: 9789146218005
Länkar och mer läsning om ätliga växter

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej! Först vill jag säga att detta var en toppenbra sida.😊
Men här kommer min fråga angående själva den rosa blomman som blir när jordärtskockor blommar om man kan äta den?
Hej Agneta.
Kul att höra. Jag antar att du menar de lilarosa ”spröten” i själva blomman? Det har jag tyvärr inte koll på.
Mvh
Madeleine
Hej! Letar i texten, men hittar inget om plister. Varken vit-, röd- eller den med rosa o vita blommor o silvriga blad. Såg idag, när jag letade namnet på Vitplistern, att de är ätliga. Är det något du har koll på? Mvh Carina
Hej Carina.
Plister är ätlig – både röd och vit.
Mvh
Madeleine
Hej jag har en fråga kan man äta ärt bladen från plantan
Hej Anna.
Bladen brukar vara ganska träiga men går att äta. Oftast är det de spädare skotten man äter.
Mvh
Madeleine
Hejsan!
Tack så mycket för en vrålhäftig blogg, hittat många recept och ingredienser att testa, här blir det ut och plocka ogräs i sommar!
När det gällde röllekan har du skrivit att den bör undvikas av gravida då den stimulerar livmodern. Jag vill bara nämna plus-sidan med den effekten; har man en väldigt lång menscykel eller ofta får mensrester några dagar efter avslutad mens, är rölleka te perfekt just för att det stimulerar livmodern! Dricker man någon kopp om dagen 2-3 dagar innan beräknad mens slipper man alla mensrester (men får vara beredd på en kraftig blödning första månaden!). Dricker man en kopp eller två om dagen 4-5 dagar innan beräknad mens finns det en chans att man kan korta ner sin menscykel.
Ville bara nämna den andra sidan av myntet.
Tack igen för allt du gör och ha det bäst!
Hej Sara.
Det var ju en intressant sida av myntet. Hoppas vi att det kommer till användning för någon. Tack för tipset. Och vad kul förresten att du tycker om min lilla blogg :) Hoppas du hittar något kul att laga.
Mvh
Madeleine
Hej Madeleine,
Libbsticka skriver du inte om, eller räknas den ej som vild?
Mvh David
Hej David.
Libbsticka brukar nog inte räknas som vild. Rackarns god är den däremot :)
Mvh
Madeleine
Hej
Jag har gått igenom din blogg om ätbara växter och på andra sajter men förgäves hittar jag inte namnet på denna fina gröna växt.
Den är från Mellanöstern, mina föräldrar planterar den här (fröna har kommit från hemlandet).
Växten är låg, späd, liknar lite indiankrasse men är mer öppen mellan bladen. Växer flera blad i en stjälk. Små och stora.
Små lila blommor växer ur den också.
Vi steker den lätt och snabbt i smör i få minuter. Växten är mycket nyttig, Har laxerande effekt :) om man äter mycket.
Vad heter denna växt?
Hej Lilyana.
Det är tyvärr inget jag vet svaret på, men kanske någon annan som läser kommentarerna kan hjälpa dig. Alternativt kanske du kan vända dig till Naturhistoriska Riksmuseet med din fråga.
Mvh
Madeleine
Hej,
Lilyana! Inte bockhornsklöver du menar? I så fall kan man köpa frön i Sverige också. Om du gillar det så finns även några svenska gårdar som producerar ost med bockhornsklöver i.
@Madeleine
Tack för underbar blogg. Har massvis med löktrav i trädgården runt komposten som jag ska ta till vara!
Kan man äta alla plantor i fräkensläkten
Jag såg frågan om raps går att äta, hittar inte svar.
Jag äter hela raps plantan, men bäst är blom stänglar inan dom blommar, äter dom som sparris.
Men nu har jag hört att dom är giftiga?
Letar information överallt, ingen stans hittar jag att det ska vara giftigt.
Har någon här svar på det?
Hej
Undrar även om rapsblommor är lite nyttiga att äta såsom rapsoljan och dess frön?
En bra bok är ”Vildplockat” av Niki Sjölund. Bra och vackra bilder där man ser växterna i ”sin miljö”, beskrivning av bl a växtplats, kännetecken, förväxlingsarter, smak och användning.
På fotot allra högst upp angående ätliga växter tycker jag det ser ut som ett knippe vårlök. Vårlökar är inte ätliga.
Hej Margareta.
Vad intressant att du säger så. Var har du fått informationen ifrån att vårlök inte går att äta? Vårlök åt jag själv så sent som för ett par veckor sedan.
Kan du vidareutveckla vad i växten som gör den oätlig?
Jag kommer att skriva mer om vårlök här i bloggen, men under tiden hänvisar jag till giftcentralen om vårlök samt till bloggen Ester och jag som tipsar om vårlöksgott. I Facebook-gruppen Vilda ätliga växter i Sverige kan du också läsa mer i ett par diskussioner om vårlök.
Mvh
Madeleine
Hej Emma och Karin.
Tack för bra tips Karin.
Håller med och kan också rekommendera boken Kan man äta sånt. Köpte den förra året och den finns fortfarande att köpa på Bokus (enligt föregående länk).
Jag använder mig också av Tidens stora bok om Läkeväxter. Vad gäller flora är det bara att välja en ur högen. De flesta har utförliga beskrivningar och är rätt likvärdiga. Kan även rekommendera Den virituella floran hos Naturhistoriska Riksmuseet.
Mvh
Madeleine
Hej Emma!
Jag tar mig modet att svara på din fråga om bra flora!
Bonniers Flora i färg av Richard Fitter, Alastair Fitter och Marjorie Blamey har genom åren varit min guldgruva när det gällt artbestämning. Enkel och tydlig! Dessutom Inger Ingmanssons Kan man äta sån’t? Du får förmodligen leta på Bokbörsen, jag vet inte om de finns på AdLibris.
2. Löktrav på leverpastej är mycket gott. Plockade idag i Bokskogen + lite ramslök.
Ha en härlig matlördag. Hos oss blir det vårkyckling med örter och citron!
Rekommenderar också citronverbena men det kanske du skrivit om någon annanstans. :)
Hej Charlotta.
Jag har bara skrivit om dem jag själv har testat, men nu finns citronverbena absolut på listan över saker jag ska prova :)
Mvh
Madeleine
Nått tips på en bra flora att köpa?
Bra inlägg! Älskar också ätbara blommor, så fint och så många ”nya” smaker.