Ätliga blommor, ogräs, blad och skott

Ätliga blommor, ogräs, blad och skott

Tänk vad mycket vi slösar nu för tiden – framför allt när det kommer till grönsaker och växter. Mycket skärs bort och kastas helt i onödan! Kanske har det med okunskap att göra eller kanske för att inspirationen tryter när det är väl är dags att laga något kul? Vill du lära dig mer om vilka växter som är ätliga? Här kan du läsa allt om ätbara blommor, ogräs, blad och skott.

Kan man äta blommor? Självklart! Men vilka är ätliga och vilka är giftiga? Det finns massor av ätliga blommor och några av de vanligaste är blåklint, gurkört, kamomill, röd- och vitklöver, indiankrasse, lavendel, maskros, pensé, ringblomma, ros och tagetes. Det finns som sagt massor av olika ätliga blommor så dessa kan du läsa om här, lära dig känna igen och få tips på hur man använder dem i maten samt hur de smakar.

Posten du just nu läser handlar om ätbara blommor, ogräs, blad och skott. Det finns förstås fler växter som är ätbara, men här tar jag upp dem jag själv har provat. Tipsa gärna i kommentarsfältet längst ner om du känner till fler ätliga växter som bör finnas med i denna guide. Här kan du också läsa mer om ätbar blast.

Vad du kan läsa om i detta inlägg:

Några tips om ätliga växter
Ätbara blommor och ogräs
Ätbara blad och skott
Giftiga växter
Böcker om ätligt ogräs
Länkar och mer läsning om ätliga växter

Kan man äta blommor, blad och ogräs?

Blommor är inte bara vackra att se på och goda att lukta på, många av dem är även goda att ha i maten. Blommor i maten lockar dessutom svårflörtade barn att våga smaka grönt. Vanligast är att hitta blommor på bakverk eller i sallader, men det finns många fler användningsområden än så. Bara fantasin sätter gränser. Inspireras att laga mat med ätbara blommor, ogräs, blad och skott. Här får du tips, recept och bilder på blad, blommor, ogräs och skott som går att äta.

Ett skafferi med ätbart utanför dörren

Vad härligt det är att ha ett helt skafferi fyllt med råvaror precis utanför dörren. Dessutom är det gratis. Förr i tiden var man noga med att ta tillvara på så mycket som möjligt av både kött och grönsaker. Buljong och soppa kokades på rester av skaldjur och kött, blast och blad användes till att dryga ut rätter och mycket odlades hemma i trädgården.

Svinmålla Ätliga växter – Några tips på vägen

Väldigt mycket går att äta, faktiskt mer än man kan tro. Många av de blommor vi odlar, liksom de vi kastar bort som ogräs, går att äta. Av vissa blommor kan man äta både frön, blomma och blad – andra bör man endast äta själva kronbladen på.

Vill man prova själv är en flora eller en bok som specialiserar sig på läkeväxter en bra investering. På så vis kan man både få tips om hur man kan använda samt vilka man bör undvika – vissa är ju faktiskt till och med giftiga så som Gullregn, Vallmo och Odört. Mycket information finns också på nätet.

Några saker bör man dock tänka på:

• Gröna blad är en aning hårsmälta så precis som allt annat bör man inte överdriva.

• Folk med njurproblem bör undvika oxalsyra. Oxalsyra finns bland annat i spenat, mangold, rucola, betor, blast från betor, harsyra, rabarber och ängssyra. Dock neutraliseras oxalsyra av mjölk.

• Plocka inte sådant du är osäker på. Det finns växter som kan förväxlas och vissa är giftiga. Rådfråga nätet eller en flora.

• Plocka inte växter intill vägkanten, de utsätts både för avgaser, smuts och hundkiss.

Naturens skafferi är fullt av ätligt grönt och det är förstås inte bara blommor som går att äta. Kolla även in detta inlägg om ätbar blast, det vill säga de gröna bladen på rotsakerna.

» Fler recept med blommor och blad hittar du här.

Kolla in videon nedan där jag tipsar om 3 ätliga ogräs.
Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

Index ätbara blommor och ogräs:
– Begonia
– Blåklint
– Gräslöksblommor
– Gullviva
– Gurkört
– Gökärt
– Harsyra
– Kamomill
– Kirskål
– Blomkrasse
– Kryddtagetes
– Lavendel
– Löktrav
– Malva
– Maskros
– Mjölkört / Rallarros
– Nate / Våtarv
– Nässlor
– Pensé
– Ramslök
– Ros
– Ringblomma
– Rödklöver
– Röd Oxalis
– Röllika
– Svinmålla
– Syren
– Viol
– Zucchini och Pumpablomma
– Älgört / Älggräs
– Ängssyra

Index ätbara blad och skott
– Björk
– Gran
– Hallonblad
– Indiankrasse
– Vinbärsblad

Ätbara blommor och ogräs

Begonia

Begonia / Hirtella

Begonia är en krukväxt med rosa, vita eller röda blommor. Själva blomman är ganska tjock och lite vaxad på ytan. Smaken är lite såpig och syrlig och påminner om smaken på harsyra. Addera i mat som ska ha ett tillskott av härlig färg och fräsch syrlighet.

Blåklint

Blåklint

Blåklint växer gärna i vägkanter och på åkrar. De blåa fina bladen är dekorativa att blanda ner både som färska och torkade i diverse maträtter. Använd som dekoration på tårtan, blanda ner i salladen eller testa denna hemmagjorda honungsmüsli med blåbär och blåklint.

» Recept med blåklint

Gräslök

Gräslöksblommor

Små fina, lila blommor kommer längst ut på gräslöksstråna när de börjar bli tillräckligt grova. Plocka dessa små sötingar och toppa en grönsallad, gratäng eller en potatissallad. Ska rätten in i ugnen, lägg då på blommorna efter. Noppa av dem en och en så blir det finast. Hur det smakar? Som söt lök – jättegott.

» Recept med gräslöksblommor

Gullviva

Gullviva

Gullvivan är en vacker vårblomma som till mångas förvåning är ätlig. Både blad och blommor kan ätas. Bladen smakar starkt av såpa medan blomman har en lite mildare såpig smak som påminner lite om Earl Grey-te. Allra finast blir det om man gör en vårig förrätt, nyper ur de små gula blommorna ur sina fästen och strösslar över. De smakar inte överdrivet mycket men adderar däremot både färg och ett vackert utseende på anrättningen.

Gurkört

Gurkört

Gurkört är vanligt att ha som dekoration i sallad. Den smakar svagt av gurka och har en fin blå-lila färg. Servera förslagsvis blommorna strösslade över grön sparris med riven citron.

Gurkört är fint att dekorera fruktbålen med och gott i en sillinläggning eller en pastasås.

Gökärt

Gökärt

Gökärt är en av mina favoriter. De växer vilt i naturen och är en söt liten lila-rosa blomma. Gökärt kan förväxlas med vårärt som till skillnad från gökärt har en grenig stjälk och sju par blad. Gökärten har istället en platt stjälk med smalare ljusgröna, långspetsade blad.

Själva blomman smakar lite som sockerärt och är goda att ha i en grönsallad, potatissallad eller bara sprinkla över maten.

Min absoluta favoriträtt är Lime- och äppellax med lemon curd-creme, majskolv och blommig, fransk potatissallad. I den är det just, gökärtsblommor. Detta recept är för 4 personer.

» Fler recept med gökärt

Harsyra

HarsyraHarsyra är syrligt och gott och påminner lite om rabarber. Harsyra är en så kallas oxalis vilket är ett släkte av harsyreväxter (läs också om röd oxalis). De söta hjärtformade små bladen och blommorna är goda såväl i såser som i paj, soppa eller en sallad.

Dekorera drinken eller små krustader – bara fantasin sätter gränser. De här grillade pilgrimsmusslorna med harsyra är en av mina favoriter.

Tänk på att harsyra innehåller oxalsyra vilket bör undvikas av folk med njurproblem. Dock neutraliseras oxalsyra av mjölk.

Kamomill

Kamomill

Kamomill kan förväxlas med Baldersbrå och särskiljer sig genom att det gula blomhuvudet är upphöjt/toppigt samt lite urholkad i mitten. Baldersbrå har istället ett platt blomhuvud.

Vem har inte hört talas om kamomill-te? Förutom det är kamomill gott i sillinläggning, strösslat över kött eller soppa. Denna goda sallad med korv, kamomill och ramslöksskum är också ett gott alternativ.

Kirskål

KirskålEtt typiskt ogräs en del jagar ur rabatterna men som är himla gott, är kirskål. Smaken påminner om svarta vinbär med viss pepprighet. Kirskålen växer mellan mars och september och blommar mellan juni och augusti. Då får den vita små blommor. Längre fram på säsongen ökar beskan i växten.

Kirskål påminner om mästerrot. Denna är inte giftig och har blad med bredare bladflikar. Använd på samma sätt som spenat eller i sallad, paj eller soppa.

Kirskålen växer i täta bestånd, har långskaftade blad med en eller två trefingrade breda och spetsiga småblad. Dessa har tandad kant och ofta en snett hjärtlik bas.

» Recept med kirskål

Blomkrasse

Krasse

Blomkrasse kallas även för blomsterkrasse, indiankrasse eller kort och gott för krasse. Dock är det inte samma sort som de mindre varianterna smörgåskrasse och bvattenkrasse som mest används som örtkryddor. Både blommor, blad och frön av blomkrasse går att äta. Blad och blommor och smakar som rädisa. Vill man ha lite udd på salladen kan man strimla både gröna blad och blomblad. Ha ner i crepes eller en gratäng. Fräna kan man lägga in i en lag på samma vis som kapris.

Den här blommiga falukorven är dekorativ och innehåller både blomkrasse och kryddtagetes.

» Fler recept med blomkrasse

Kryddtagetes

Ätbar tagetes

Kryddtagetes har en härligt kryddig smak av citron och är en underbar krydda att smaksätta och dekorera olika maträtter med. Det finns olika sorter av Tagetes, men kryddtagetes är den som är ätlig. Allt på växten går att äta – både de gröna bladen och blomman. Blomman är liten och gul eller orange och bladen är fransiga och ljusgröna.

Tagetes är en ettårig växt. Dock producerar den mycket frön. Har man en gång köpt en planta eller sått frön av kryddtagetes kan man ta de nya fröna på höstkanten och så nästa år. På så vis kan man njuta av denna goda växt varje sommar.

Kryddtagetes

Jag köpte för övrigt min första kryddtagetes på Plantagen. Strimla ner tagetesen och rör ihop med olja och vinäger till en vinägrett. Eller varför inte dekorera lax eller sill? Vill du bjuda på en riktig festmåltid – med blommor så är Svartvinbärsmarinerad ryggbiff med potatisgratäng, kantarellsallad och bea riktigt gott. För den som undrar kan man äta vanlig tagetes också, dock är den inte särskilt god.

» Recept med kryddtagetes

Lavendel

Lavendel

Lavendel finns det flera sorter av. Några av de vanligaste sorterna är fjärilslavendel och fransk lavendel. Förekommande färger är vitt, rosa, lila och blågula.

All lavendel går att äta och är godast när man snoppar av de små blommorna fån det gröna fästet. Vanligt är att hitta lavendel på olika bakverk och sötsaker, men det är precis lika gott och dekorativt att strössla över en potatissallad eller en köttbit.

Smaken på lavendel är söt, god och helt enkelt lite som den doftar. Lavendel passar bra till viltkött och lammkött eftersom den har en lite rustikare smak med ett drag åt tallbarr och rosmarin.

» Recept med lavendel

Löktrav

LöktravDen underbara växten löktrav rycks ofta bort helt i onödan eftersom det anses vara ett ogräs. Dock har löktrav både välsmakande blommor och blad som smakar lök. Ju större plantan blir, desto mer löksmak får den. De stora bladen kan man strimla och ha ner i sallader, pajer och olika gratänger.

Blommorna är vita och bladen ljust gröna, hjärtformade och småflikiga. Smaken påminner om gräslökens men med mer ton av vitlök och utan gräslökens gräsighet.

» Recept med löktrav

Malva

Malva

Malva är en vackert rosa blomma som man drar upp från frö. Själva bladen är påminner om fjärilsvingar och just därför är den också så vacker att ha i maten. Frön till malva kan man köpa i butik. Därefter är det bara att ta frö från den utblommade Malvan varje år och så nya nästa år. Ha ner malvan i sallader, på bakverk eller i en god pesto.

Maskros

MaskrosBåde blad, stjälk och blomma går att äta på maskrosen. De späda små bladen är godast och funkar fint i sallad. Stjälken är rätt såpig i smaken medan blommorna är fina att snoppa kronbladen från och dekorera med.

Blombladen kan man mixa med salt och sedan torka och på så vis få ett fint gult salt. Detta håller dessutom hur länge som helst. Det är även fint att dekorera pizza och paj med de gula kronbladen.

Mjölkört

Mjölkört / Rallarros

Mjölkört är växten som sprider sig som ogräs – i alla fall på vår tomt. Blommorna är rosa, växer på höga stänglar och brukar locka till sig massor av humlor.

De små skotten som kommer upp kan man använda på samma vis som sparis eller svartrot. Nyp bara att skottet och koka eller smörstek.

Nate / Våtarv

Nate

Denna läckra lilla växt har små hjärtformade blad och smakar lite som vattenkrasse. Våtarv, eller Nate som den också kallas, växer gärna både i och runt om rabatterna. I stan är den vanlig att hitta lite varstans, men undvik dessa eftersom det både förekommer avgaser och hundkiss runt om.

Våtarv är god att skörda hela sommaren. Både när den är liten och späd och när den börjar bli lite större. När den är större blir dock stammarna lite träiga vilket gör att den lämpar sig bäst att repa av. Gör en god pesto, blanda ner i en sallad, gör en krämig coleslaw eller fräs på i wokpannan.

» Goda recept med våtarv.

Nässlor

NässlorAtt brännässlor går att äta har väl inte undgått någon? På våren är de som bäst då de är späda och fina och inte hunnit bli träiga. Senare på året kan man istället sikta in sig på de mindre bladen. Man kan alltså äta nässlor under hela säsongen.

Nässlor är nyttiga och innehåller bland annat mycket betakaroten, vitamin A och vitamin K. Den är också rik på kalium, kalcium, järn och antioxidanter. Att brännässlan även är antiseptisk och anti-inflammatorisk gör inte saken sämre.

Använd med fördel plasthandskar när du hanterar nässlorna. Skulle du mot förmodan ändå bränna dig sägs motgiftet vara att pressa ut lite nässelsaft och dutta mot det brända. Nässlor förlorar också sin brännande effekt när de plockats, så man kan lägga dem i kylen några timmar innan man repar dem.

Och nu vill du kanske ha några goda recept på nässlor? Sväng ihop en nässelsoppa med bacon och ägg eller laga en god lasagne med skinka, kantareller och nässlor.

» Fler recept med nässlor

Pensé

Pensé

Pensé är ettårig växt som man kan köpa i butik under våren. Dessa frösås sedan till efterföljande år. Plockar man bort de vissna blommorna fortsätter Pensén att blomma under hela sommaren. Blomman ser lite ut som en stor viol och förekommer i olika färger. Blommorna kan ätas hela såväl som snoppade kronblad.

» Recept med penséer

Ramslök

Ramslök blomma, blad och lök
Denna fleråriga lilla lökväxt har blad som ser ut som krukväxten Fredskalla och som Liljekonvalj. Blommorna är vita och stjärnformade som på gräslöken (fast gräslöken har lila blommor). Liljekonvaljen är giftig så därför bör man vara noga om man är osäker. Ramslöken är däremot inte giftig och doftar härligt av vitlök när den plockas. Just denna smak får man också i anrättningarna. Ramslöken växer inte högre upp i Sverige än till Gästrikland.

Ramslök kan vara lite knepig att hitta, så varför inte spana in denna video där vi ger oss ut på ramslöksjakt i Stockholmsområdet.

Ramslöken kan både torkas och frysas. När det kommer till vad den kan användas i är bara fantasin den enda begränsningen. Vanliga rätter är dock ramslökssmör, ramslökssoppa, ramslökspesto och färskost med ramslök.

» Här hittar du goda recept med ramslök

Rosa Ros

Ros

Både vanliga rosor och nyponrosor går att äta. Snoppa bladen och blanda ner i en sallad, gör en pesto eller dekorera efterrätter och bakverk. Smaken är blommig med en viss pepprighet.

» Recept med rosor

Ringblomma

Ringblomma

Ringblomman är en vacker blomma som påminner lite om en prästkrage. Färgerna brukar variera från ljust gult till mörkt orange. Blomman kan användas hel i maten men det är även fint att snoppa kronbladen och dekorera sallader och bakverk med.

Rödklöver

Rödklöver

Rödklöver doftar både gott, är fint i en bukett och innehåller massor av nyttigheter. Bland annat kan man hitta kalcium, B-vitamin, C-vitamin, krom, magnesium, kalium och fosfor i rödklövern. Dessutom innehåller den aminosyror som gör den till ett utmärkt proteintillskott som kroppen lätt tar upp.

Av bladen kan man göra exempelvis pesto eller ha dem i en sallad. Blommorna är vanligt att göra te-avkok på. Blanda förslagsvis ner i en quinoasallad, en vanlig sallad eller tapenade. Parmesanfylld fläskytterfilé med melonsallad och rödklövercreme är en smarrig rätt med blommor.

» Fler recept med rödklöver

Röd Oxalis

Röd OxalisOxalisar är ett släkte av harsyreväxter som finns i olika storlek och färger. Den mest kända är förstås vår vanliga harsyra som vi hittar i våra svenska skogar. Dock har ävend en röda oxalisen – eller röd harsyra – kommit att bli minst lika populär på sistone, dels tack vare sin vackra mörkröda färgen. Den röda oxalisen har också hjärtformade blad och får gula blommor. Denna växer på höjden och har flera blad per stjälk, till skillnad från den gröna harsyran som bara har ett blad per stjälk.

Röd oxalis är perfekt att dekorera olika maträtter med. Du har säkert sett det om du går ut och äter på finrestaurang? Smaken är precis som hos all övrig oxalis syrlig och frisk. Tänk på att oxalis innehåller oxalsyra vilket bör undvikas av folk med njurproblem. Dock neutraliseras oxalsyra av mjölk.

Röllika

Röllika

Röllika eller rölleka är en blomma i vitt, rosa eller ljusrosa med grov stjälk och flikiga, fjäderliknande blad. Bladen går utmärkt att äta och är dekorativa att pynta med. Även blommorna går att äta och brygga te på. Smaken är lite pepprig som hos rucolan. Jag tycker att den påminner lite om lavendel. Gör en god pesto, fyll en paj eller använd som dekoration. Röllika hittar man i blomland, vid åkerkanter, i gräsmattor och på ängar – bland annat. Röllika bör undvikas av gravida då den innehåller ämnen som stimulerar livmodern.

» Denna fikonfyllda fläskkarré med potatis- och getostbakelse, rödbetschips, höstsvamp och granbarrssky är dekorerad med blad från Röllika och harsyra.

» Recept med röllika

Svinmålla

Svinmålla

Svinmålla må vara ett osmickrande namn på detta ätbara lilla ogräs. Svinmållan har ljusgröna, avlånga blad som skiftar åt det gråare hållet. Svinmålla är växer gärna i och runt rabatter och adderar god smak med lite nötighet. Vill du laga något med svinmålla? Testa detta recept på fylld kyckling med nektarin och fetaost samt ljummen sötpotatissallad.

» Recept med svinmålla

Syren

Syren

Syrener finns i både lila, vitt och rosalila. Blommar gör de i början av sommaren runt maj till juni. Smaken är ganska precis som de doftar. Det blir himla fint när man dekorerar anrättningarna med syrenblommor. Varför inte i en sallad, på efterrätten eller bara som dekoration på talliken för att addera färg.

Här finns ett inspirerande recept med syrener; Bakad fläsksida med palsternackspuré, rödlökshjärtan och hasselnötter

Viol

Viol

Vanligt är att kandera violer och ha på olika bakverk och tårtor. Doppa då bara blomman i vispad äggvita och pudra sedan socker över. Att ha ner några blommor i en grön sallad, eller varför inte potatissalladen, är också fint.

Zucchini- och Pumpablomma

PumpablommorBåde pumpa och zucchini får fina blommor som går att äta. Blommorna blir stora och gula och går alldeles utmärkt att fritera, steka, panera eller fylla.

Bland annat är de goda att fylla med mozzarella eller doppa i pannkakssmet och steka frasigt. När man plockat blomman bör man öppna dem och ta bort pistillen – den är ganska grov och inte så rolig att tugga på.

Älgört/Älggräs

Älgört/ÄlggräsÄlgört är en vacker blomma som blommar mellan juni och augusti. Älgört kallas även för älggräs. Älgört hittar man i fuktig mark, framför allt på och runt om ängar, skogsmark samt i dikeskanter. I Sverige växer den över hela landet. Blommorna är krämfärgat vita och fluffiga. Själva blommorna är väldigt små med fem kronblad och sitter i hop i klasar. Växten blir uppåt en meter hög medan bladen är sågtandade och sitter i par. Älgört kan förväxlas med en växt som heter Brudbröd som inte är giftig och kan ätas.

Älgörten är en medicinalväxt som tidigare använts medicinskt i infusioner för att behandla influensa, huvudvärk och reumatisk smärta. I mitten av 1400-talet upptäckte man att älggräs innehöll salicylsyra vilket är ett ämne som liknar acetylsalicylsyra. Detta är också aktiva ingrediensen i många huvudvärkstabletter samt i flera andra läkemedel. Älgört sägs också vara skonsammare mot magen än aspirin och en av de mest effektiva örtmedicinerna för att behandla magsår och magkatarr. Älgört innehåller också vanillin vilket man kan känna i smakpaletten.

Älgörten har en väldigt speciell doft och smak som påminner lite om tugummit jenka eller root beer. Älgört smakar som den doftar och samt med drag åt läderhållet. Jag tycker även att både doft och smak påminner väldigt mycket om varm tjock-tv. Ni vet när bildrören blev varma på en gammal tv. Den som växte upp med en tjock-tv vet precis hur detta luktade. Visst låter det inte särskilt gott? Men det är det.

Vill man inte göra älgörtssaft, vilket är hur gott som helst, kan man prova att göra älgörtssirap, älgörtssorbet eller älgörstolja.

Ängssyra

Ängssyra

Ängssyra är en ört och heter sorrel på engelska. Ängssyran växer vilt på ängar och kan även odlas. Denna kallas då trädgårdssyra och är mildare. De vildväxande varianterna har en skarpare smak, då de har en högre halt oxalsyra. Tänk på att stora möngder oxalsyra kan vara farligt och bör inte överdrivas. Smaken på ängssyra är syrlig och frisk som hos harsyran. Vanligt är at göra, paj, soppa och sallader med denna.

Ytterligare ätbara blommor:

Daglilja, Citronverbena, Fuchsia, Isop, Lomme, Luktärt, Nejlika, Oxalis, Pelargon, Rucolablommor, Rädiseblommor, Solros, Sommargyllen, Spansk körvel, Stockros, Temynta, Timjanblommor, Tulpan, Tusensköna, Veronica. Information om dessa kommer framöver.

DagliljaStockrosSolros

Ätbara blad och skott

Björk Björk

Det sägs att när björken har ”musöron” ska man klippa fruktträden. Jag säger att när björken har musöron ska man plocka dem. De små ljusgröna bladen går att blanda ner i en sallad eller fräsa upp i stekpannan.

Gran Gran

I våras var granskott på tapeten stup i kvarten. Själv stekte jag dem i vitlök och tyckte att det var ett märkligt fenomen. Blandar man däremot in dem i köttfärs eller rycker de små barren och har på fisken blir det däremot gott. Testa! Och kör i så fall på de små skotten tidigt på våren – de är godast.

Hallon Hallonblad

Fritera, stek eller strimla upp. De små ljusgröna hallonbladen som kommer tidigt på våren går bra att äta. De som kommer senare är lite träiga och tråkiga. Toppa förslagsvis tomatsoppan med lite uppstrimlade blad eller ha lite i lasagnen. Smaken är inte särskilt revolutionerande, men de funkar bra att bulka ut med.

Indiankrasse Indiankrasse

Både blad och blommor på indiankrassen går bra att äta. Olika namn förekommer så som indiansk krasse, kapucinerkrasse, spansk krasse, blomsterkrasse, sköldört med fler. Vanligast är att den kallas blomsterkrasse. Bladen har en lite pepprig smak. Strimla upp dem fint och ha i en sallad eller i en gratäng. Fräs dem i lite smör eller lägg in dem i en vinägrett. Stora doser av gröna blad kan ge magont, så börja med lite.

Maskrosblad Maskrosblad

Dryga ut salladen med små fina maskrosblad. Både späda blad och blomkorgar går att äta. De är en aning beska, men vid upphettning smakar de bättre. Varför inte ha några blad med i en grönsaksgryta eller göra en slaw?

Vinbärsblad Vinbärsblad

Blad både från röda och svarta vinbär går att äta. Jag tycker dock att de från svarta är godare. Svartvinbärsblad smakar lite som svarta vinbär och är jättegoda att mixa med olja, nötter och kryddor till en pesto. Eller varför inte testa en coleslaw med svartvinbärsblad?

Giftiga växter

Det finns förstås också giftiga växter i Sverige. Inte så många som i andra länder, men ett par stycken. Använd gärna en flora för att kontrollera om växten är ätbar. Några av de växter som är mycket giftiga är; Bolmört, Fingerborgsblomm, Klänglilja, Nerium, Odört, Paternosterböna, Ricin, Spikklubba, Sprängört, Stormhatt, Tidlösa, Änglatrumpet. Förslagsvis googlar man namnet för att se bilder på dem och läsa mer. Glöm förresten inte att även vitsippan är giftig. En dödlig dos sägs ligga på cirka 30 blommor.

Böcker om ogräs

Böcker om ätliga växterDet finns många böcker att tillgå när man vill lära sig mer om ogräs och växter. Här nedan har jag listat de jag använder. Vissa finns tyvärr inte längre att köpa, men har man tur kan man fynda i ett antikvariat, i second hand-butiken eller på nätet.

Kan man äta sånt?

av Inger Ingmanson, ISBN: 9789113064864

Vildplockat: ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen

Av Niki Sjölund, ISBN: 9789127150300

Lisens gröna värld : enkla recept och huskurer med växter från naturen

Av Lisen Sundgren, ISBN: 9789113037509

Det vilda köket

av Rune Kalf-Hansen och Lisen Sundgren, ISBN: 9789174245790

Tidens stora bok om läkeväxter: så används växterna inom medicinen och kokkonsten

av Jiří Stodola och Jan Volák, ISBN: 9151838338

Svensk fältflora

Bo Mossberg och Lennart Stenberg, ISBN: 9789146218005

Länkar och mer läsning om ätliga växter


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.