Ätliga blommor, ogräs, blad och skott

Ätliga blommor, ogräs, blad och skott

Tänk vad mycket vi slösar nu för tiden – framför allt när det kommer till grönsaker och växter. Mycket skärs bort och kastas helt i onödan! Kanske har det med okunskap att göra eller kanske för att inspirationen tryter när det är väl är dags att laga något kul? Vill du lära dig mer om vilka växter som är ätliga? Här kan du läsa allt om ätbara blommor, ogräs, blad och skott.

Posten du just nu läser handlar om ätbara blommor, ogräs, blad och skott. Det finns förstås fler växter som är ätbara, men här tar jag upp dem jag själv har provat. Tipsa gärna i kommentarsfältet längst ner om du känner till fler ätliga växter som bör finnas med i denna guide. Här kan du också läsa mer om ätbar blast.

Vad du kan läsa om i detta inlägg:

Några tips om ätliga växter
Ätbara blommor och ogräs
Ätbara blad och skott
Giftiga växter
Böcker om ätligt ogräs
Länkar och mer läsning om ätliga växter

Kan man äta blommor, blad och ogräs?

Blommor är inte bara vackra att se på och goda att lukta på, många av dem är även goda att ha i maten. Blommor i maten lockar dessutom svårflörtade barn att våga smaka grönt. Vanligast är att hitta blommor på bakverk eller i sallader, men det finns många fler användningsområden än så. Bara fantasin sätter gränser. Inspireras att laga mat med ätbara blommor, ogräs, blad och skott. Här får du tips, recept och bilder på blad, blommor, ogräs och skott som går att äta.

Ett skafferi med ätbart utanför dörren

Vad härligt det är att ha ett helt skafferi fyllt med råvaror precis utanför dörren. Dessutom är det gratis. Förr i tiden var man noga med att ta tillvara på så mycket som möjligt av både kött och grönsaker. Buljong och soppa kokades på rester av skaldjur och kött, blast och blad användes till att dryga ut rätter och mycket odlades hemma i trädgården.

Svinmålla Ätliga växter – Några tips på vägen

Väldigt mycket går att äta, faktiskt mer än man kan tro. Många av de blommor vi odlar, liksom de vi kastar bort som ogräs, går att äta. Av vissa blommor kan man äta både frön, blomma och blad – andra bör man endast äta själva kronbladen på.

Vill man prova själv är en flora eller en bok som specialiserar sig på läkeväxter en bra investering. På så vis kan man både få tips om hur man kan använda samt vilka man bör undvika – vissa är ju faktiskt till och med giftiga så som Gullregn, Vallmo och Odört. Mycket information finns också på nätet.

Några saker bör man dock tänka på:

• Gröna blad är en aning hårsmälta så precis som allt annat bör man inte överdriva.

• Folk med njurproblem bör undvika oxalsyra. Oxalsyra finns bland annat i spenat, mangold, rucola, betor, blast från betor, harsyra, rabarber och ängssyra. Dock neutraliseras oxalsyra av mjölk.

• Plocka inte sådant du är osäker på. Det finns växter som kan förväxlas och vissa är giftiga. Rådfråga nätet eller en flora.

• Plocka inte växter intill vägkanten, de utsätts både för avgaser, smuts och hundkiss.

Naturens skafferi är fullt av ätligt grönt och det är förstås inte bara blommor som går att äta. Kolla även in detta inlägg om ätbar blast, det vill säga de gröna bladen på rotsakerna.

» Fler recept med blommor och blad hittar du här.

Ätbara blommor och ogräs

Begonia

Begonia / Hirtella

Begonia är en krukväxt med rosa, vita eller röda blommor. Själva blomman är ganska tjock och lite vaxad på ytan. Smaken är lite såpig och syrlig och påminner om smaken på harsyra. Addera i mat som ska ha ett tillskott av härlig färg och fräsch syrlighet.

Blåklint

Blåklint

Blåklint växer gärna i vägkanter och på åkrar. De blåa fina bladen är dekorativa att blanda ner både som färska och torkade i diverse maträtter. Använd som dekoration på tårtan, blanda ner i salladen eller testa denna hemmagjorda honungsmüsli med blåbär och blåklint.

» Recept med blåklint

Gräslök

Gräslöksblommor

Små fina, lila blommor kommer längst ut på gräslöksstråna när de börjar bli tillräckligt grova. Plocka dessa små sötingar och toppa en grönsallad, gratäng eller en potatissallad. Ska rätten in i ugnen, lägg då på blommorna efter. Noppa av dem en och en så blir det finast. Hur det smakar? Som söt lök – jättegott.

» Recept med gräslöksblommor

Gullviva

Gullviva

Gullvivan är en vacker vårblomma som till mångas förvåning är ätlig. Både blad och blommor kan ätas. Bladen smakar starkt av såpa medan blomman har en lite mildare såpig smak som påminner lite om Earl Grey-te. Allra finast blir det om man gör en vårig förrätt, nyper ur de små gula blommorna ur sina fästen och strösslar över. De smakar inte överdrivet mycket men adderar däremot både färg och ett vackert utseende på anrättningen.

Gurkört

Gurkört

Gurkört är vanligt att ha som dekoration i sallad. Den smakar svagt av gurka och har en fin blå-lila färg. Servera förslagsvis blommorna strösslade över grön sparris med riven citron.

Gurkört är fint att dekorera fruktbålen med och gott i en sillinläggning eller en pastasås.

Gökärt

Gökärt

Gökärt är en av mina favoriter. De växer vilt i naturen och är en söt liten lila-rosa blomma. Gökärt kan förväxlas med vårärt som till skillnad från gökärt har en grenig stjälk och sju par blad. Gökärten har istället en platt stjälk med smalare ljusgröna, långspetsade blad.

Själva blomman smakar lite som sockerärt och är goda att ha i en grönsallad, potatissallad eller bara sprinkla över maten.

Min absoluta favoriträtt är Lime- och äppellax med lemon curd-creme, majskolv och blommig, fransk potatissallad. I den är det just, gökärtsblommor. Detta recept är för 4 personer.

» Fler recept med gökärt

Harsyra

HarsyraHarsyra är syrligt och gott och påminner lite om rabarber. Harsyra är en så kallas oxalis vilket är ett släkte av harsyreväxter (läs också om röd oxalis). De söta hjärtformade små bladen och blommorna är goda såväl i såser som i paj, soppa eller en sallad.

Dekorera drinken eller små krustader – bara fantasin sätter gränser. De här grillade pilgrimsmusslorna med harsyra är en av mina favoriter.

Tänk på att harsyra innehåller oxalsyra vilket bör undvikas av folk med njurproblem. Dock neutraliseras oxalsyra av mjölk.