Avokado

Sugen på avokado till middag?

Avokado är nyttig och har bland annat höga halter av kalium, en essentiell mineral som är nödvändigt för normal hjärt- och muskelfunktion. Dessutom kan avocado innehålla mellan 15–30% omättat fett vilket bara är bra för kroppen.

Avocadons ursprung

Avokadon, som faktiskt är en frukt, kommer ursprungligen från norra Sydamerika där den har odlats länge. Ett normalstort träd ger runt 120 frukter per år.

Namnet avocado kommer från aztekernas språk nahuatl och betyder testikel. Till Sverige kom namnet genom spanskan. Frukten kallades förr även advokatpäron, krokodilpäron eller alligatorpäron, tack vare formen på ett päron samt skalets likhet med alligatorns skinn.

Avocadons färger och sorter

AvokadoFärgen på avocadon kan vara avgörande för om den är mogen, och när man väl lärt sig att skilja dem åt kan man se om en avocado är mogen. En hel mängd olika sorters avocado förekommer; större och mindre, ljusare gröna till mörka samt olika tjocklek på skalen.

Fuerte exempelvis, är långsmal och har ett grönt, tunnt skal. Hass är vanligast att hitta i butik och har ett knottrigt, hårdare skal som övergår i mörkbrunt när den är mogen.

De som är riktigt svartfärgade i skalet är i gränslandet och oftast på väg att bli övermogna. De som dessutom börjar anta en gråare nyans bör man skippa helt. De sorter med tunnare skal blir inte lika mörka när de är mogna. Dessa har också en lite annorlunda smak – en del uttrycker det som mer ”vattnig”.

Att hitta en mogen avocado

AvokadoMånga använder sig av fel metod för att kontrollera om avocadon är mogen. Hur många gånger har man inte sett tips om att klämma på den smalare delen av avocadon där skaftet har suttit? Du kanske till och med har lärt dig att göra så också? Denna metod är helt fel!

Gör istället så att du håller avocadon i handflatan och kupar handen runt. Med ett lätt tryck över hela kan du nu känna om den är mogen – runt om kärnan känner man bäst – dvs mitt på. När avocadon är mogen går kärnan lätt att få loss och det är just detta man känner.

Det rätta sättet att känna på en avocado

Vid den smalare delen kan det hända att avocadon får röta vilket gör att man tro att den är mogen fast den egentligen bara är rutten. Andra orsaker till att en avocado kan kännas mjuk framtill är för att alla just klämmer där. Dessutom mjuknar den framtill först och lurar till att tro att hela avocadon är mjuk.

Jag har arbetat som frukt- och gröntansvarig i en livsmedelsbutik under ett par år och ni skulle bara veta hur mycket avocado man får slänga för att folk klämmer sönder dem. Avokadon är en frukt som behöver varsamhet och kärlek.

Så här får du avocadon att mogna

Mogen avocadoNär jag har haft riktigt bråttom har jag har faktiskt testat att stoppa in avocadon i micron ett litet tag. Testar gör på egen risk, och kör den i så fall inte så länge. Det gör faktiskt skillnad.

Har du bråttom att få avocadon att mogna till dagen efter finns det ett fiffigt trix. Beroende på hur omogen den är och om den har blivit kylskadad så tar det förstås olika lång tid. Dock kortar det här knepet ner tiden väsentligt. Kika här för att se hur man gör.

Tärna och skiva

Antingen skalar man bort skalet från halvorna och skär upp avocadoköttet på en skärbräda. Lättast är det dock att skära skivor eller tärningar inuti avocado-skalet, som här.

Så här delar och kärnar man lättast ur en avocado

Skär runt om avocadon utmed långsidan, ända in till kärnan. Håll i båda halvorna och vrid dem åt varsitt håll. Slå i knivbladet i kärnan och vrid till. Slå inte till för hårt eftersom om kärnan kan vara ihålig.

Dela avocadoKärna ur avocadoKärna ur avocado

Några avocadotips

Alltid en mogen avocado hemma

Köp hem avocado som är olika mogna så har du alltid en mogen avocado att tillgå.

Spara kärnan

Låt kärnan sitta kvar om du bara ska äta halva. Paketera in den i plastfolie och lägg i kylen. Gör du en guacamole, lägg i kärnan i den färdiga röran så håller den sig grön. Citron har också en magisk effekt både på avocado och jordärtskockor – några droppar citronsaft och gör att de inte blir bruna.

Byt ut smöret

Avokado är ett bra komplement till smör på mackan tack vare att det innehåller bra fetter (omättade) som kommer från växtriket. Mosa och bred på mackan. Lite salt plockar fram den goda smaken.

3 recept med avocado

Avocado – Stor special med tips, recept och allt du behöver veta


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.