Bästa tipsen när man ska ha stor fest

Bästa tipsen när man ska ha stor fest

Nyligen fick jag frågan av en god vän vad man ska tänka på när man ska ha fest med många gäster. I vår familj har vi haft många stora fester med många inbjudna gäster. Det har varit allt ifrån stora födelsedagsfester både hemma och i hyrd lokal. Under några års tid ställde vi också till med stora sommarfester och kräftskivor. Man skulle alltså kunna säga att vi är veteraner.

Men vad ska man då tänka på? Det är faktiskt inte så självklart om det är första gången. Dessutom är det lätt att man missar något. Här har jag samlat mina bästa tips till när du ska ha stor fest på sommaren.

» Lekar, teman och inspiration till festen hittar du här

Gör checklistor
Gör olika checklistor. En för vad som ska handlas, en för det som ska förberedas dagarna innan och en för det som ska göra samma dag som festen. Dela upp göromålen om ni är fler som hjälps åt. Många smarta appar finns att tillgå för att administrera det enkelt, exempelvis Trello och Evernote som båda är gratis.

Papptallrikar och sopsäckar
Glöm inte tallrikar, olika glas beroende på man ska dricka, bestick, servetter och sopsäckar att slänga avskrädet på. Ha gärna en sopsäck för pantburkar och en för matrester.

Varierad dryck till alla
Om du står för drycken, se till att det finns både öl och vin – förslagsvis vitt och röd på bag in box. Tänk också på att alla inte vill ha alkohol – de finns de som kör hem, är gravida eller bara inte vill dricka alkohol. Se till att det finns vatten och alkoholfria alternativ så som bubbelvatten, läsk eller alkoholfri öl och vin.

Blanda varm och kall mat
Välj mat som kan serveras kall eller ljummen. Paj och gratäng är utmärkt festmat och kan förberedas en eller ett par dagar i förväg. Dessutom blir de godare på det viset.

Bästa maten till buffén
…är sallader, bröd och paj. Potatissallad, pastasallad, bönröra och baguette är bra att komplettera med. Vanlig grönsallad är förstås också smidigt, men oftast brukar dessa bli kvar. Dessutom är grönsallad himla svårt att käka eftersom salladen alltid har en tendens att trilla av gaffeln. Välj hellre en matigare sallad med linser, bönor och nötter. Till vinterns fester passar det fint med gratänger och olika grytor.

Smidig mat att grilla
Om du ska grilla, välj stora, platta köttstycken som går fort att grilla. Även kyckling är utmärkt och behöver inte serveras varm. Lägg köttet i marinad på morgonen eller köp färdigmarinerat kött. Komplettera med olika sorters korvar.

Spett med olika innehåll
Spett är perfekt till grillen. Använd små träspett och trä sedan på kyckling, lax eller fläskkött. Lägg i marinad i en påse och ta fram när det är dags att grilla. Tänk på att grönsaker, kött och fisk tar olika tid att grilla. Bästa knepet är att göra spett med enbart det ena eller det andra så man slipper äta halvråa grönsaker eller krutorrt kött.

Allergier
Kolla om någon har några allergier, exempelvis nötter, gluten eller mjölk. Se då till att denne även kan få något i magen.

Tips på mat till sommarfesten

Såser till buffén

Fler recept till buffén

Glöm förresten inte att spana in bufférecepten som jag har skapat för Vinston. Där hittar du bland annat Chutneyglazad fläskytterfilé, Spenat och basilikapaj med rödlök och småtomater, Spett med ananas och lax, Småquicher med bacon och gräslök samt Matjes- och potatisgratäng med gul lök. Där får du också vintips på Bag in Box.

» Ännu fler recept till buffén hittar du här


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.