Bästa tipsen på lekar och aktiviteter till kräftskivan

Bästa tipsen på lekar och aktiviteter till kräftskivan

Jag blir alltid lite deppig så fort vi kommer in i augusti. När allt kommer till kritan betyder det att sommaren börjar lida mot sitt slut, att det börjar bli lite mörkare och att vi måste börja ta på oss lite varmare kläder. Vissa år har vi turen att ha en varm och skön augusti – så jag tycker vi hoppas på det även i år.

Å andra sidan bjuder hösten och framför allt augusti på massor av trevliga saker; snart kan man skörda härliga rotsaker. För dem som inte har egna land kan man förstås fynda godsaker i butiker och på marknader till att ha i goda soppor och grytor. Skogarna kommer snart också att fyllas med tjusiga svampar och bjuda på härliga svampturer. Hur gott är det liksom inte med en nylagad svamppaj? Är du nybörjare på svampplockarfronten? Spana in den här posten för att få tips kring svampplockandet.

Roliga lekar till kräftskiva och midsommar

Men, till det viktigaste just nu – kräftskiva! Jag och min familj har under många års tid ställt till med stora kalas så fort det vaknas kräftpremiär. Vi har alltid massor av gäster och folk som sover över. De första åren körde vi traditionella kräftskivor, men när vi började tröttna på det kom vi istället mer in på temafester, och det var precis lika kul. Mer om dessa samt tips på roliga teman kan du läsa om längre ner på sidan. Här bjuder jag på de bästa tipsen på lekar och aktiviteter till kräftskivan.

Vad du kan läsa om i detta inlägg:

Mat till kräftskivan
Snapsvisor
Så lyckas du med Västerbottenspajen
Sociala lekar för att hitta bordsgranne
Lekar vid bordet
Dekoration, sånghäften och dukning
Roliga ordningsregler vid festen
Förslag på teman till festen
Mer läsning

Mat till kräftskivan

KräftskivaHär har jag samlat de Bästa tipsen på lekar och aktiviteter till kräftskivan – de lekar vi har haft samt tips och idéer. Maten som passar till kräftskiva hittar du här – både om du ska ha tillbehör till kräftorna, aptitretare, eller helt enkelt vill ha maträtter med kräftor som omväxling. Kolla också in videon nedan med mina 5 tips på hur du lyckas med Västerbottenspajen – ingen kräftskiva utan Västerbottensostpaj!

Ladda ner sånghäfte
med snapsvisor

Söker du sånger att sjunga under kräftskivan?
» Här kan du ladda ner sånghäfte till Kräftskivan som är fyllt med roliga sånger, kuriosa och ordningsregler.

Komplettera gärna sånghäftet med en sida med några korta fakta om dina gäster. Då har folk lite samtalsämnen som hjälp på traven vid bordet.

5 tips på hur du lyckas med Västerbottenspajen

Kolla in videon där jag visar hur enkelt det är att göra en klassisk Västerbottenspaj. Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

Sociala lekar vid fest/hitta bordsgranne:

Bordsplacering är bra att ordna. Då får man bra spridning på gästerna och kan sprida ut eventuella pratkvarnar och folk som inte råkar gilla varandra. Att ordna ett sätt för folk att hitta sin plats vid bordet är alltid kul. Här kommer tips på några sätt att få folk att socialisera och hitta sin bordsplacering.

MåneGänga sig Ett år hade vi letat upp muttrar och skruvar med olika dimensioner. Viktigt är att bara ha en av varje. Varje mutter och skruv händes i två rep-ringar som fungerade som armband. När gästerna kom fick alla ta på sig sina armband – muttern på höger och skruven på vänster, sedan fick de gå runt och gänga.

Påståenden Dela ut lappar med påståenden om bordsgrannen. Nu måste gästerna mingla och försöka ta reda på vem som är grannen. Servera en välkomstdrink och låt minglandet börja.

Halva spelkort Skaffa en kortlek och klipp varje kort itu. Dela ut korhalvorna så att bordsgrannen får andra halvan. Det ena namnet har man redan utplacerat vid bordet. Det här är ett bra sätt att få folk att börja prata med varandra.

PusselPussel Ett år sågade vi ett pussel av en lång träskiva. Eftersom det var kräftskiva målade vi den röd. Skivan motsvarade bordet och på varje pusselbit hade vi satt en namnlapp. Sedan fick alla gå runt att pussla med varandra. När man hittat grannen lades pusslet ut på marken och man hade fått fram bordet och placeringen.

En rolig parentes det året var att vi har en kompis som kallas för Granen (Granlund). En gång när vi åkte finlandskryssning blev han uppropad som ”Kraaanlund”. Självklart fick han en kran att gänga med. Oj vad vi hade kul åt det.

Namn-anagram Ett år hade vi klistrat lappar i botten av plastglasen som välkomstdrinken serverades i. På lappen hade vi knåpat anagram av namnet på bordsgrannen till höger (det här var väldigt kul att förbereda). Alla gäster fick också en namnlapp med sitt eget namn på själva glaset – på så vis fick man hjälp på traven och slarvade inte bort sitt glas. När man väl klurat ut vilket namn det var i botten visade vi folk till bordet där bara ett namn stod.

Viktigt att poängtera för gästerna är att de har fått namnet till exempelvis höger. Vissa palindrom var lite svåra att få till så då tog vi hjälp av sajten Arrak Anagram. Några exempel på namn vi fick fram var ”Snuvad som stuga”, ”Runt usla oasen”, ”Krabborna le” och ”Bög-John anstormar”…

Hemligt uppdrag – lekar vid bordet

Den här leken körde vi varje år och det är alltid så kul att man lipar av skratt i smyg. När gästerna kommer delar man i smyg ut lappar med hemliga uppdrag. Under kvällen ska de utföra uppdraget med jämna mellanrum och får inte avslöja att den fått uppdraget. Hemligheten till att få folk att våga göra uppdraget är att berätta att man senare på kvällen avslöjar att folk har haft ett uppdrag och vad de har fått göra. Det brukar ofta bli en skattfest som heter duga. Designtorget har en produkt som heter Knäppgök där det finns idéer till fler uppdrag.

På lappen brukar vi också förtydliga genom att skriva:
För att liva upp festen har du blivit utvald att lätta upp stämningen runt matbordet.
Detta uppdrag får du inte berätta om för någon! Men, du behöver inte oroa dig! Efter att middagen är avslutad kommer vi att avslöja att du fick detta uppdrag. Du behöver alltså inte åka hem och känna dig som en dåre… Ja på grund av detta i alla fall…

Trebening

Obekväma kalsonger Du ska vid flera tillfällen under middagen påpeka att dina kalsonger ”skär in”. Dra i dem och tjata om att de är obekväma.

Psykoanalytikern Du ska under middagen fråga dina bordsgrannar mystiska frågor och anteckna deras svar på ett papper och mumla någonting om ”psykologisk profil”.

Babyn Du ska vid flera tillfällen under middagen prata babyspråk.

Samtalet är över Du ska vid flera tillfällen under middagen visa att ett samtal är slut genom att hålla händerna för öronen.

Det är vad du tror Du ska vid flera tillfällen under middagen svara allting som någon säger med ”det är vad DU tror”.

Ostmonstret Du ska vid flera tillfällen under middagen be att få osten, men inte ta av den.

Provsmakaren Gå runt och provsmaka de andra gästernas mat och dryck ”mm, det där ser gott ut, jag smakar lite”

Leve Kungen! ”Du finns ingen bättre på vår jord än vår käre majestät. Jag är såååå stolt! Nej mina vänner vet ni vad. Jag föreslår en skål! Kungens skål” I samband med skål utbringar du alltid Kungens skål högt och tydligt. Dra gärna några gamla anekdoter om hans majestät konungen mellan varven.

Sista ordet ”-Ja då säger vi väl skål då…” ”- Skål!” ”- Skål! – Jag fick sista ordet!” Efter varje skål ska du alltid se till att få sista ordet och dessutom säga att så är fallet högt och tydligt.

Se till att andra håller tal ”Schhhh allesammans! Om alla är tysta så verkar Ernst där borta vilja säga något. Kanske hålla ett tal?” Så fort någon reser sig från bordet under måltiden eller vid annat passande tillfälle så kommer du att avbryta alla och be dem tystna och sedan säga att du tror att den personen verkar vilja hålla ett tal.

Sniffaren Du är mäkta intresserad av hur folk luktar, vad de har för parfym, om de kanske åt kotlett till lunch (du kan ju faktiskt sniffa dig till sådant – så det så) Sniffa runt på folk.

Herr X antar jag? ”Fröken får ursäkta mig, men herr Johan påkallar min uppmärksamhet här borta”. Tilltala alla med titel t ex Herr, Fru, Fröken, Unge herr, Ingenjör, Kapten, Direktör, Byggmästare osv. Du kan hitta på egna titlar efter hand.

Från Norrland Prata med norrländsk dialekt. Utbrist saker som ”Jo. Renskav.” ”Shoo” (jo som ett andetag). ”Ja vet int.” Och när alla skålar säger du ”vars e dunken…?!”

Kräftor

Ta en bild på mig då! ”Jag älskar att se mig själv på bild, kan du inte ta bara en bild till? Med mig på, Snälla?” Försök att vara med på så många fotografier som möjligt under kvällen. Ta gärna folks kameror och fota dig själv.

Skål! ”Jag älskar sommaren. Och jag älskar verkligen att få umgås med mina vänner och få höja mitt glas. Åh, det måste vi skåla för! Skål för sommaren go vänner!” Skåla för sommaren ofta. Det går förstås bra att skåla för allt annat du kommer på också.

Orolig ”Men nu är Mattias borta… är det nån som har sett honom? Oj, ja där sitter han visst. Vilken tur!” Spela orolig och låtsas som om du tror att folk har försvunnit bort med jämna mellanrum fast de kanske sitter eller står nästan bredvid.

Allsång på tyska ”Oh tannenbaum, du kannst mir sehr gefallen. Det är så vackert med tyska!” Innan eller efter varje sång eller vid t ex ett låtbyte, fråga högt och tydligt om ingen kan (eller har) nån tysk sång som kan sjungas (eller spelas).

Va? Tänk vad åren går och hur fort hörseln försämras. Du hör inte ett jota. Uppdraget är att höra illa och säga va!? eller hursa!”

Drick din jävel, drick! ”Jomen nog ska damen ha lite mer att dricka i alla fall?” Fyll på dina bordsgrannars glas hela tiden (t ex ur deras egna burkar/flaskor). Om deras flaskor eller burkar börjar ta slut så påpeka för dem att det börjar bli torrt.

Backlarmet Varje gång du går baklänges (vilket du kanske inte gör allt för ofta förutom idag förstås), pip med munnen när du backar.

Namnidiot ”Jag har aldrig kunnat skilja ett ansikte från ett annat. Jaja, det är väl inte så viktigt att kunna sånt. Och namn ska vi inte tala om. Jag är hopplös på namn”. Använd konsekvent fel namn till folk hela kvällen. Om någon försöker får dig att lära deras namn kommer du ändå att glömma borta det inom någon minut.

Tala aldrig om starket ”Min pappa sa alltid att djävulen bodde i brännvinet. Han sa att man aldrig ska ta Hin Håles namn i sin mun… Nej, ska vi ta en liten (gestikulerar) kanske?!” Du vägrar att säga ord som förknippas med alkohol (tex öl, hutt, grogg, sprit osv.) Istället gestikulerar du med handen kupad som runt ett glas samtidigt som du för handen mot munnen i en dricksrörelse när du behöver använda dylika ord.

Allowed

Barnrumpan Du ska vid flera tillfällen under middagen peka på folk och nynna ”nanananananaaa”. Titta sedan genast bort.

Hörde du det där? Du ska vid flera tillfällen under middagen repetera följande ordväxling: ”Hörde du det där?” ”Vad då?” ”Glöm det, det har slutat.”

Snapsaren Du ska vid flera tillfällen under middagen bli lyrisk över hur gott det är med nubbe.

Beslutsångest Klaga på att du är jättemätt, och i samma mening – fråga om du kan få ta lite mer mat

Internationella typen Flika in lite engelsa ord ibland. Du är ju så internationell.

Det självutsedde värden Agera värd för dem som sitter närmast vid bordet.

Bröderna Cartwright Du ska vid flera tillfällen under middagen nynna inledningen till Bröderna Cartwright och när du är nästan färdig, säg ”nej,vänta, nu trasslade jag till det” och upprepa.

Dekoration, sånghäften och dukning

BordsdekorationDetaljerna är lätta att glömma, sedan står man där när gästerna är på plats och drabbas av panik. Här kommer några småsaker att tänka på samt tips på hur du gör festen ännu roligare.

Snapsvisor: Det är i stort sett obligatoriskt med snapsvisor. Sök på nätet så hittar du – eller ladda helt enkelt ner detta sånghäfte som är fyllt med kuriosa och roliga snapsvisor. Dessutom innehåller de lite annorlunda ordningsregler och beskrivning på hur man äter kräftor.
» Ladda ner sånghäfte för Kräftskiva här.

Info om gästerna: Gör man ett sånghäfte kan man också klämma in bordsplaceringen i mitten så alla vet vilka som är vilka. Dessutom brukar vi skriva lite kort info om varje gäst så folk har något att prata om. Det kan vara allt om en rolig anekdot, intressent, hobbies och familj.

BrödrosthattUtse en brödrostare: Vad är en kräftskiva utan rostat bröd med kryddig ost? Ställ ut brödrostar med jämna mellanrum på bordet och utse brödrostare som är ansvariga för rostningen. Ett år gjorde vi brödrosthattar av potatissalladsburkar som vi målade gråa. Därefter sågades två brödskivor till som limmades på den uppochnervända burken. Ett gummiband – och hatten var klar.

Kulörta lyktor, brödrostar, kräftutsmyckning: Frammåt kvällen blir det mörkt i augusti – glöm inte kulörta värmeljuskoppar och månar. Tänk på att inte hänga girlanger i papper för nära ljusen. Glöm som sagt heller inte brödrosten till det rostade brödet.

Kamera Påminn folk om att ta med kamera eller placera ut engångskameror lite här och var runt borden. Nu för tiden har förstås de flesta kamera i mobilen men man kanske inte vill kladda ner den med en massa kräftspad på händerna.

Och så några viktiga ordningsregler

Kaktus

 • Kontrollera på ett fint sätt att du är bjuden. Om inte, låtsat som det regnar.
 • Inkommen gäst bör söka sig till bortkommen som redan känner sig hitkommen.
 • Samtal under bordet undanbedes.
 • Var rädd om tänderna – bit ej i snapsen.
 • Det är strängt förbjudet att låta maten tysta munnen.
 • Det är strängeligen förbjudet att behålla sitt goda humör för sig själv, dela snarast möjligt ut det till de andra.
 • Var och en äter på sin egen tallrik.
 • Peta ej kråkor vid bordet.
 • Fötterna bör under måltiden förvaras under bordet.
 • Skål får ej utbringas knästående.
 • Vid allsång måste alla sjunga med. Helst samma melodi. Sjunger du fel, så stå på dig. Vi andra kan ha fel. Om värdparen kommer på dig att mima, måste du sjunga solo.
 • Allt matsilver torde godhetsfullt återlämnas senast tre dagar efter besöket.
 • För undvikande av sammanstötningar bedes ni krypa till höger under bordet.
 • Gästerna bör uppmärksamma att dörrar med mycket höga trösklar är fönster.
 • Intagen måltid återtages ej.
 • Snedsteg får endast tagas vid rumba.
 • Gäster som ej avhämtas inom en vecka kommer genom festkomitténs försorg att säljas på offentlig auktion…

Tips på tema till festen

Det är alltid kul att ha ett tema på festen. Då får folk chansen att klä ut sig och tänka till. Hur svårt man ska göra det både för sig själv och sina gäster väljer man förstås själv. Tänk dock på att man gärna bör ha lite inslag på festen i form av dekorationer som passar det hela.

För stora skorFör stort/litet: Folk ska ha på sig för stora eller för små saker. Det kan vara allt ifrån fel storlek på kläderna, glasögon, osv

Glasögontema: Tänk vad mycket knäppa brillor det finns – framför allt om man tar en tur förbi Buttericks. Vill man vill göra det lätt för gästerna är glasögon ett bra tema då det kräver minimal insats och man dessutom kan ta av dem frammåt kvällen.

Hawaiitema: Dekorera med uppblåsbara palmer, kransar och blommor. Servera gästerna en härlig kokosdrink och säg åt dem att ta på sig bastkjolar. Kul tema när man vill göra något annorlunda och minnas sommaren.

Pirattema: Till vår kommande fest planerade vi att bygga om halva tomten till ett skepp och köra Pirates of The Caribbean. Det här var året efter vår TexMex-fest, vilket alltså gjorde att det inte blev av. Det är i alla fall ett kul tema där gästerna kan klä ut sig till pirater, skeppskatter och eventuella papegojor…

Omvända roller: Killar i tjejkläder och tjejer i killkläder är rätt underhållande. Vågar gästerna bjuda på sig själva är det här ett kul tema.

KohudTexMex: Vi hade texmexfest ute på landet ett år. Hela tomten byggdes om med järnvägsräls, kistor med guldmynt samt utsågade gamar och kaktusar. Sand fraktades och lades ut på gräsmattan, musiklistor byggdes, alla inackorderingar fick knäppa namn som ”El Salon” och ”La Caravana”. Gissa om vi hade roligt när vi byggde detta – och ja, hela semestern gick åt då det tog oss runt fyra veckor.

Maten serverades från ett oljefat som byggts om till stor grill samt en trebening där en stor böngryta puttrade. Alla gästerna var utklädda i Spanskt eller Mexikanskt stuk och fotades när de kom. Efter festen fick alla gäster ett fotomontage med sin bild i form av en Wanted-skylt. Tequila dracks, lekar lektes och piñata bankades. Oj vad kul vi hade det – och ni kan förstå varför detta var den sista festen vi hade på ett tag – vi var helt enkelt utmattade i veckor efteråt…

Hoppas ni nu får en kul kräftskiva!

Har du tips på roliga lekar eller något annat kul att tillägga? Kommentera gärna nedan.

Kräftor Mer läsning


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.