Gör din egen Sweet Chilisås
Så fort jag häller sweet chilisås på min mat kommer jag alltid att tänka på hur mycket socker det är i. Att det sedan är raffinerat, vitt socker gör inte saken bättre. Jag bestämde mig helt enkelt för att ge mig på bedriften att göra egen hemmagjord sweet chilisås. Det borde ju inte vara så svårt?
Hemmagjort och glutenfritt
Sagt och gjort inhandlades det färsk, spansk peppar som hackades och åkte ner i en mixer tillsammans med vitlök. Basen som gör såsen simmig är majsstärkelse, något som gör att den blir helt glutenfri. Istället för vitt socker bestämde jag mig för att använda råsocker som har godare smak och samt inte är lika hårt raffinerat som vanligt vitt socker och därför fortfarande innehåller mineraler och spårämnen.
Allt mixades och kokades ihop för att sedan svalna och hällas ner i flaskor. De flaskor som är på bilderna köpte jag på Lagerhaus för 35 kronor. Dessa rymmer cirka 33 cl.
Smaksatt med koriander och apelsin
För att få lite variation i smakerna blandade jag dessutom ner färsk, hackad koriander och rivet apelsinskal i den ena. Det var alltså varken svårt eller tidskrävande utan bara ett trevlig söndagsnöje. Gör man det själv vet man exakt vad som hamnar i och kan styra mängder och smaksättning. Testa, det blir precis lika bra som köpt sweet chilisås. Hur länge sweet chili-såsen håller beror på hur färska råvarorna är, hur ren flaskan du häller upp såsen i är samt hur fort man kyler såsen. Jag hade min flaska i kylen i över ett halvår, men hållbarheten varierar beroende på parametrarna ovan.
Om såsen blir för trög
RED: Jag har märkt att resultatet blir lite olika varje gång när det kommer till simmigheten på såsen. Jag har upplevt det själv och folk har också hört av sig om detta; vissa säger att den blir perfekt medan andra säger att den blir för trög. Vad som påverkar simmigheten är hur kallt vattnet är som man rör ut majsstärkelsen i, hur varmt såsen får koka samt hur kallt man har i kylen. En del rör också ut majsstärkelsen i en mindre del vatten istället för hela mängden, vilket också verkar påverka. I mitt originalrecept blev 2,5 msk majsstärkelse bra till mängden vätska, men mitt tips är att man provar med lite majsstärkelse i taget – börja med cirka en matsked. Låt det koka ihop och kyl sedan såsen. Då är det lättare att anpassa hur trögflytande såsen blir. Blir sweet chilisåsen för rinnig rör man ihop ytterligare lite majsstärkelse med kallt vatten, värmer på och låter svalna. Blir den för trög, rör man i vatten. Allt detta står i receptet nedan.
Har du hällt upp såsen i flaska och den stelnat för mycket kan du ställa flaskan i ett varmt vattenbad och sedan blanda sedan såsen med mer vatten. Om du tycker att såsen blir tam i smaken när du späder den kan du röra i en liten nypa socker samt chili/chiliflakes.
» Här hittar du fler recept på tillbehör du kan göra själv
Recept på Hemmagjord Sweet Chilisås
4 röda chilifrukter
5 vitlöksklyftor
1 msk smör
2 dl råsocker
2 tsk salt
5 dl kallt vatten
1-2 msk majsstärkelse
Alternativ smaksättning (till halva mängden: 3 dl):
1/2 apelsin
1/2 kruka koriander
1. Skär bort fästena på chilifrukterna och ansa vitlökarna. Dela chilifrukterna till mindre bitar och ha ner dem samt vitlök i en mixer. Kör till chilin blivit till lagom stora bitar.
2. Ha ner chilimixen i en kastrull med smör och värm på medelvärme under cirka 3 minuter. Rör om så att det inte bränner fast. Genom att värma det får vitlöken en god, rund smak.
3. Rör ihop kallt vatten med en matsked majsstärkelse (det är viktigt att det är kallt så att det inte klumpar sig). Ha ner socker och salt i kastrullen och slå på vattnet. Låt allt puttra under omrörning cirka 10 minuter. Låt sweet chilisåsen svalna helt och kontrollera sedan konsistensen. Blir den för rinnig, rör ihop ytterligare lite majsstärkelse med kallt vatten, ha ner i såsen, värm på och låt svalna. Blir den för trög, rör i vatten. Se gärna mina kommentarer ovan ovan vad gäller simmigheten.
4. Tappa upp såsen i flaskor när den fått bra konsistens. Vill man variera sig kan man smaksätta sweet chilisåsen med koriander eller apelsinskal. Finhacka en halv kruka färsk koriander och/eller riv i skalet från en halv apelsin.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Blev precis som den jag brukat köpa i mataffären. Kanske lite för mycket vitlöksmak, men jättegod. Jag fick tillsätta nästan 3 msk majsstärkelse. Egenodlad chili.
Hej! Tips på hur man kan göra denna sås sockerfri?
Hej Carina.
Du kan säkert byta mot stevia och lägga till agaragar för simmighet. Har dock aldrig testat själv.
Mvh
Madeleine
Hej!
Det står inte hur många chilifrukter det ska vara i receptet, men vill kolla om det är 4 st som det finns på en av bilderna? Tänkte så att jag inte använder för många eller för få 😊
Hej Katja.
Det står överst i ingredienslistan, men du kanske bara missade det?
Mvh
Madeleine
Hej!
Jag kollade receptet på mobilen och då såg jag bara röda chilifrukter och inte antal men det kanske bara blev något knas. Tack för svar :)
Du har helt rätt!. Jag testade mobilt och 4:an trillar upp bredvid bilden. Det är ju lite oklart. Vilken tur att jag har såna bra besökare som du som påpekar knasigheter. Nu är det åtgärdat. Tackar och bockar :)
Mvh
Madeleine
Supersmarrig men jag hade fel typ av chili. Ska det vara snacksvarianten? Såsen blev typ som socker vatten med röda stänk av chili 😂 defenetivt för små chilis. Använde cayenne.
Hej Monica.
Jag använder gamla hederliga färska, röda chilifrukter – normalstora. Alltså de som kallas spansk peppar och som man brukar kunna köpa i lösvikt. Det går faktiskt även att göra sweet chilisås med chiliflakes på burk. Jag provade nyligen och det blev mycket bra (och hett). Recept kommer inom kort ;)
Mvh
Madeleine
Aha. Oki. De e lite större. Jag har massor av olika chili hemma i alla möjliga färger men de e verkligen små. Med 14 olika sorter så kan man göra fantastiska rätter. Nu e de trångt på balkongen. Bäst skörd i år ger min Bolivian rainbow. Inser att jag behöver en större frys för att få plats med skörden.😂 Blir nog att torka flakes. Fast om carolina reaper får frukt så hoppar jag nog över den i maten 😁 blir en fin, stygg present till någon vän.
Sweet chili såsen smakade fantastiskt gott å passade mina smaklökar perfekt. Jag gillar att laga från grunden men e en dålig kock. Lättare att baka. Så tack för alla fina tips.
Hur lång är hållbarheten måntro? 🤔
Hej Wilhelmina.
Se min tidigare kommentar.
Mvh
Madeleine
Kommer absolut att testa denna sås.
Hej Madeleine
Tack för en god recept!!
Jag har en fråga min sås blev i fast form och ej flyttande.
I kastrullen när den tillagades var flyttande men sedan i burken blev fast.
Hälsningar
Alex
Hej Alex.
Aj då. Såsen ska bli simmig och lite trögflytande, men inte fast.
Hur kallt har du i din kyl och hur ”stel” blev såsen? Använde du majsstärkelse?
Om det var i kylen såsen blev för stel, ställ flaskan i ett varmt vattenbad så den ”mjuknar”. Rör sedan ut den med mer vatten. Det borde göra susen.
Mvh
Madeleine
jättegod sås, gjorde en gul variant med Lemon drop chili.
Men ordnings människan i mig måste ifrågasätta lite på receptet. Förlåt.
I steg 1 och 2 står det att man ska mixa chili, vitlök, socker och salt, och bryn i kastrull.
sedan i steg 3 står det rör ihop vatten och majsstärkelse. ha ner socker och salt.
det är ju redan i blandningen då?
Med vänlig hälsning Daniel
Hallå där Daniel.
Självklart har ordningsmänniskan i dig helt rätt – det har blivit en tankevurpa i fingrarna när receptet skrevs efteråt.
Socker och salt gör sig bäst om det får komma ner i kastrullen efter att chili och vitlök har brynts, annars finns det risk att sockret bränns. Visst går det förstås att ha ner det innan, men det blir med största sannolikhet lite mer bränd karamellsmak på det hela och chilin går inte att rosta lika hårt. Kanske gott, vad vet jag? :)
Nu är det i alla fall tillrättat. Stort tack för att du sa till – och kul att det smakade, trots eventuella tankevurpor.
Mvh
Madeleine
Hej,
Hur länge håller sig en sådan flaska i kylen tro?
Mvh Jimmie
Hej Jimmie.
Jag hade min i kylen i över ett halvår. Det som påverkar mest är hur ren flaskan är och hur fort man kyler såsen.
Mvh
Madeleine
Perfekt! Tack för svaret. :)
Hej!
Oj sorry! My Bad! Must be better to read at all times….
Stort tack!
Trevlig helg!
Mvh Johan
Hej!
Vart har du köpt flaskorna? Skulle verkligen vilja köpa några. Hur mycket rymmer dom?
Tack på förhand!
Mvh Johan
Hej Johan.
Var de är köpta står i texten ovan.
De rymmer ca 34 cl.
Mvh
Madeleine
Äntligen! hittade jag ett recept på sweet chilisås som passar mig! Som jag letat – och så står jag ju här med en drös med hemodlad chili i olika färg och styrka som jag inte vet vad jag ska göra med! Visste… Nu kan det bli grön, gul. röd. lila – om det blir så gott som jag tror. Är egentligen en chilifegis!
Tack!
/Kerstina