Hemmagjord Sweet Chilisås

Gör din egen Sweet Chilisås

Så fort jag häller sweet chilisås på min mat kommer jag alltid att tänka på hur mycket socker det är i. Att det sedan är raffinerat, vitt socker gör inte saken bättre. Jag bestämde mig helt enkelt för att ge mig på bedriften att göra egen hemmagjord sweet chilisås. Det borde ju inte vara så svårt?

Hemmagjort och glutenfritt

Sagt och gjort inhandlades det färsk, spansk peppar som hackades och åkte ner i en mixer tillsammans med vitlök. Basen som gör såsen simmig är majsstärkelse, något som gör att den blir helt glutenfri. Istället för vitt socker bestämde jag mig för att använda råsocker som har godare smak och samt inte är lika hårt raffinerat som vanligt vitt socker och därför fortfarande innehåller mineraler och spårämnen.

Allt mixades och kokades ihop för att sedan svalna och hällas ner i flaskor. De flaskor som är på bilderna köpte jag på Lagerhaus för 35 kronor. Dessa rymmer cirka 33 cl.

Allt du behöver för att göra hemmagjord Sweet Chilisås

Chilimix

Hemmagjord Sweet Chilisås

Smaksatt med koriander och apelsin

För att få lite variation i smakerna blandade jag dessutom ner färsk, hackad koriander och rivet apelsinskal i den ena. Det var alltså varken svårt eller tidskrävande utan bara ett trevlig söndagsnöje. Gör man det själv vet man exakt vad som hamnar i och kan styra mängder och smaksättning. Testa, det blir precis lika bra som köpt sweet chilisås. Hur länge sweet chili-såsen håller beror på hur färska råvarorna är, hur ren flaskan du häller upp såsen i är samt hur fort man kyler såsen. Jag hade min flaska i kylen i över ett halvår, men hållbarheten varierar beroende på parametrarna ovan.

Färsk koriander

Upphällning

Chilifrukter

Om såsen blir för trög

RED: Jag har märkt att resultatet blir lite olika varje gång när det kommer till simmigheten på såsen. Jag har upplevt det själv och folk har också hört av sig om detta; vissa säger att den blir perfekt medan andra säger att den blir för trög. Vad som påverkar simmigheten är hur kallt vattnet är som man rör ut majsstärkelsen i, hur varmt såsen får koka samt hur kallt man har i kylen. En del rör också ut majsstärkelsen i en mindre del vatten istället för hela mängden, vilket också verkar påverka. I mitt originalrecept blev 2,5 msk majsstärkelse bra till mängden vätska, men mitt tips är att man provar med lite majsstärkelse i taget – börja med cirka en matsked. Låt det koka ihop och kyl sedan såsen. Då är det lättare att anpassa hur trögflytande såsen blir. Blir sweet chilisåsen för rinnig rör man ihop ytterligare lite majsstärkelse med kallt vatten, värmer på och låter svalna. Blir den för trög, rör man i vatten. Allt detta står i receptet nedan.

Har du hällt upp såsen i flaska och den stelnat för mycket kan du ställa flaskan i ett varmt vattenbad och sedan blanda sedan såsen med mer vatten. Om du tycker att såsen blir tam i smaken när du späder den kan du röra i en liten nypa socker samt chili/chiliflakes.

» Här hittar du fler recept på tillbehör du kan göra själv

Recept på Hemmagjord Sweet Chilisås

Ca 6 dl

Hemmagjord Sweet Chilisås med två smaksättningar

4 röda chilifrukter
5 vitlöksklyftor
1 msk smör
2 dl råsocker
2 tsk salt
5 dl kallt vatten
1-2 msk majsstärkelse

Alternativ smaksättning (till halva mängden: 3 dl):
1/2 apelsin
1/2 kruka koriander

1. Skär bort fästena på chilifrukterna och ansa vitlökarna. Dela chilifrukterna till mindre bitar och ha ner dem samt vitlök i en mixer. Kör till chilin blivit till lagom stora bitar.

2. Ha ner chilimixen i en kastrull med smör och värm på medelvärme under cirka 3 minuter. Rör om så att det inte bränner fast. Genom att värma det får vitlöken en god, rund smak.

3. Rör ihop kallt vatten med en matsked majsstärkelse (det är viktigt att det är kallt så att det inte klumpar sig). Ha ner socker och salt i kastrullen och slå på vattnet. Låt allt puttra under omrörning cirka 10 minuter. Låt sweet chilisåsen svalna helt och kontrollera sedan konsistensen. Blir den för rinnig, rör ihop ytterligare lite majsstärkelse med kallt vatten, ha ner i såsen, värm på och låt svalna. Blir den för trög, rör i vatten. Se gärna mina kommentarer ovan ovan vad gäller simmigheten.

4. Tappa upp såsen i flaskor när den fått bra konsistens. Vill man variera sig kan man smaksätta sweet chilisåsen med koriander eller apelsinskal. Finhacka en halv kruka färsk koriander och/eller riv i skalet från en halv apelsin.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.