Hemmagjord Sweet Chilisås med två smaksättningar

Gör din egen Sweet Chilisås

Så fort jag häller sweet chilisås på min mat kommer jag alltid att tänka på hur mycket socker det är i. Att det sedan är raffinerat, vitt socker gör inte saken bättre. Jag bestämde mig helt enkelt för att ge mig på bedriften att göra egen sweet chilisås. Det borde ju inte vara så svårt?

Hemmagjort och glutenfritt

Sagt och gjort inhandlades det färsk, spansk peppar som hackades och åkte ner i en mixer tillsammans med vitlök. Basen som gör såsen simmig är majsstärkelse, något som gör att den blir helt glutenfri. Istället för vitt socker bestämde jag mig för att använda råsocker som har godare smak och samt inte är lika hårt raffinerat som vanligt vitt socker och därför fortfarande innehåller mineraler och spårämnen.

Allt du behöver för att göra hemmagjord Sweet ChilisåsChilimixHemmagjord Sweet Chilisås med två smaksättningar

Allt mixades och kokades ihop för att sedan svalna och hällas ner i flaskor. De flaskor som är på bilderna hittades på Lagerhaus och kostar 35:-.

Smaksatt med koriander och apelsin

För att få lite variation i smakerna blandade jag dessutom ner färsk, hackad koriander och rivet apelsinskal i den ena. Det var alltså varken svårt eller tidskrävande utan bara ett trevlig söndagsnöje. Gör man det själv vet man exakt vad som hamnar i och kan styra mängder och smaksättning. Testa, det blir precis lika bra som köpt sweet chilisås.

Färsk korianderUpphällningChilifrukter

Recept på Hemmagjord Sweet Chilisås

Ca 6 dl

4 röda chilifrukter
5 vitlöksklyftor
1 msk smör
2 dl råsocker
2 tsk salt
5 dl kallt vatten
2,5 msk majsstärkelse

Alternativ smaksättning (till halva mängden: 3 dl):
1/2 apelsin
1/2 kruka koriander

1. Skär bort fästena på chilifrukterna och ansa vitlökarna. Dela chilifrukterna till mindre bitar och ha ner dem samt vitlök i en mixer. Kör till chilin blivit till lagom stora bitar.

2. Ha ner chilimixen i en kastrull med smält smör och bryn på mediumvärme under ca 3 minuter. Rör om så att det inte bränner fast. Genom att bryna det får vitlöken en god, rund smak.

3. Rör ihop kallt vatten med majsstärkelse (det är viktigt att det är kallt så att det inte klumpar sig). Ha ner socker och salt i kastrullen och slå på vattnet. Låt allt puttra under omrörning ca 10 minuter.

4. Låt såsen svalna och tappa sedan upp i flaskor. Vill man variera sig kan man smaksätta sweet chilisåsen med koriander eller apelsinskal. Finhacka en halv kruka färsk koriander och/eller riv i skalet från en halv apelsin.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Hemmagjord Sweet Chilisås är enkelt och blir både godare, nyttigare och mycket roligare. Så här gör du din egen sweet chilisås.