När man väljer en avocado ska man klämma försiktigt på den – inte hårt. Håll avocadon så att den ligger stadigt i handflatan. Kupa handen runt och känn med ett lätt tryck med hela handen. Om den sjunker in direkt är den troligtvis sönderklämd och och har börjat bli brun på insidan. Känns den stenhård är den med stor sannolikhet ganska omogen.

Mogna avocado

Vill du ha en avocado som du kan använda samma dag bör den känns spänstig men ändå ge respons för trycket. Ska du ha en avocado som ska användas om två till tre dagar kan du läsa mer här om hur du får avokadon att mogna snabbare.

Bästa sättet att skära avokado

När du väl har din avocado, dela den på hälfen genom att skära runt den med en kniv. Enklaste sättet att få ut kärnan är att hugga kniven rakt in i kärnan (med mitten på knivbladet) och vrida om. Var dock försiktigt när du slår i kniven så att kärnan inte är ihålig och ger vika så att du skär dig rakt i handen.

Hur man skär en avocadoHur man skär en avocadoHur man skär en avocado

Gör så här:

1. Håll avocadohalvan i handflatan och skär skåror längs med avokadon med en liten kniv. Skär så tätt du vill, beroende på hur små eller stora tärningar du vill ha.

2. Skär skåror rakt över de skårorna du nyss skurit så att du får ett rutnät. Skär ända ner i botten av skalet.

3. Tag en sked och skåla ur avocadoinnehållet i en skål. På så vis får du fina och perfekt fyrkandiga avocadotärningar. Vill du ha skivor är det bara att skära åt enbart det ena hållet innan du skålar ur innehållet. Perfekt och kladdfritt!


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.