Matblogg Landleys kök

Hur startar man en blogg?

Lustigare saker har förstår hänt, men på två veckors tid fick jag samma fråga tre gånger – hur startar man en blogg? Ja, efter att ha bloggat i fyra år har man fått lite kött på benen och stött på både motgångar och medvind.

Jag har dels byggt min egen blogg samt flertalet andra webbplatser i wordpress så som interkine.se, scanlaser.se, robertsonlovessweden.se, aklass.se och drommmys.se mfl. I skrivandets stund bygger jag också en e-commercelösning i WordPress. Man lär sig hela tiden, och den plattformen jag bloggar på – wordpress, är inte vad den en gång var. Den är bättre!

Vad du kan läsa i detta inlägg:

– Varför ska man blogga?
– Bloggverktyg för nybörjaren
– Vad är skillnaden på WordPress.com och WordPress.org?
– Plugins och varför man inte ska överanvända dem
– Webbhotell och domän för full kontroll
– Taggar och kategorier – hur ska man använda dem?
– Analytics
– Upphovsrätt – vilka bilder och texter får man använda?
– Flytta sin befintliga blogg till en ny

Missa inte rabattkoden lite längre ner som ger dig 3 extra GB i utrymme när du köper webbhotell och domän hos One.com.

Varför ska man blogga?

MatbloggareAtt blogga är ett fantastiskt roligt sätt att utvecklas i sitt skrivande, att lära känna nya människor och att förmedla något man brinner för. Jag började själv blogga om skor då jag en gång i tiden var en inbiten skodåre. De 700 par skor som trängdes i vår lägenhet visade sig dock inte vara så himla roligt att skriva om som jag hade hoppats – jag menar, hur mycket kan man egentligen säga om skor? Det ena ledde till det andra och kort därefter startade jag bloggen Kryddade köket på bloggplattformen Blogger.

Efter att ha kört på i ett år på Blogger kände jag mig lite begränsad. Jag var sugen på att bygga min webbplats som jag själv ville ha den, och då jag är utbildad webbdesigner tyckte jag inte att det skulle vara några problem. Jag exporterade ut mina poster från blogger och importerade dem i min nya wordpress-blogg – Landleys kök – och så var jag igång.

Så, var ska man börja? Hur startar min sin blogg och i vilken ände ska man börja?

Bra bloggverktyg för nybörjaren

Jag brukar rekommendera att man börjar med en enklare bloggmotor och sedan flyttar det hela om det går bra och om man tycker att det är kul. Att köra blogg på eget webbhotell kräver en del förkunskaper och kostar förstås också lite pengar. Mer om det samt vilka jag rekommenderar kan du läsa längre ner.

Går du och funderar på att börja blogga är blogger.com eller wordpress.com två bra plattformar att kolla på. Dessa är gratis och går i stort sett inte att ”paja” på något vis. Man bara registrerar sig med sitt namn och anger vad bloggen ska heta. Därefter kan man ställa in i deras gränssnitt hur färger och fonter ska se ut. Sen är det bara att köra. Det finns massor av olika bloggplattformar för nybörjare, men blogger och wordpress.com är de största.

Blogger

Blogger är en trevlig instegsplattform för den som vill börja blogga. Det är också okomplicerat för den som kanske inte har ett bestämt mål utan mer vill prova på bloggandet och se var det leder. Blogger är enkel att använda och går i ett nafs att registrera sig på – framför allt om man redan har ett googlekonto då det bara är att logga in med detta och sedan starta sin blogg.

Skillnaden på wordpress.org och wordpress.com

Den allra största plattformen i världen heter wordpress. För att skapa lite extra förvirring finns den i två varianter – och visst är det stora skillnader på dem.

WordPress.com

Wordpress logoWordPress.com är ett rent bloggverktyg. Denna plattform är nedlåst och tillåter bara mindre modifikationer av färger, fonter och småsaker i ditt tema. Du kan inte installera mer än ett urval plugins‚ widgets och teman. Du kan heller inte komma åt koden. Fördelen är att det inte krävs några direkta förkunskaper, men WordPress.com är som sagt bara till för att blogga.

WordPress.org

WordPress.org är ett cms. Detta laddar du ner gratis och installerar på egen domän. Du behöver alltså ha ett webbhotell och en egen domän. Mycket har hänt på senare år och de som påstår att wordpress inte är ett cms har helt enkelt inte hängt med i svängarna. Bara i de senaste versionerna har det kommit stöd för custom post types och custom taxonomier.

Det finns också många fördelar med wordpress.org. För det första är det gratis att köra. Du behöver alltså inte betala för att ladda ner, installera och köra det. Det utvecklas också hela tiden. Det är väldokumenterat, vilket innebär att du snabbt hittar hjälp och kan tillgå dokumentation när du vill bygga något. Det finns många plugins och färdiga lösningar vilket innebär att man kan hitta det mesta man letar efter.

Därför man inte ska överanvända plugins

Vad man bör tänka på när det kommer till plugins är att det kräver en del kunskaper om vad man stoppar i. Det finns en uppsjö av dåligt byggda plugins som tar prestanda av din blogg eller som helt enkelt är byggda med kryphål. Plugins ska installeras med måtta och testas därefter. En testdomän är att föredra (läs mer nedan).

Ska du köra egen hosting med wordpress.org behöver du ha en del kunskaper. Många leverantörer har som sagt en så kallad One Click Installer vilket innebär att man tycker på en knapp och så installeras wordpress åt dig. Man kan stöta på många problem med egen installation, men söker man så finns svaret. Och tro mig, jag har råkat ut för de flesta problemet och hittat en lösning.

Hosting med egen domän

Wordpress AdminNär man kör en bloggtjänst som exempelvis blogger eller wordpress.com är allt klart och det är bara köra igång. Ska man däremot köra WordPress.org måste man själv installera de filer som behövs och ha någonstans att lägga den. Det du behöver köpa är en ett domännamn, det vill säga den adress besökaren anger för att komma till den. Du måste också ha utrymme på en server där dina bloggfiler ligger (databas och fysiska filer). Detta kallas för hosting. Ett webbhotell kan hjälpa dig med både hosting och domännamn.

Vilken leverantör ska man välja?

Under årens lopp har jag testat olika hostingleverantörer och av alla dessa är jag mest nöjd med One.com. De har snabb support och ett konkurrenskraftigt pris som klår vilka som helst – i dagsläget 15kr/månad. Här köper man domän och webbhotell i ett. Det går alltså inte att köpa fler domäner utan alla är kopplade till ett konto. En av nackdelarna är att man inte kan använda tredjepartsprogram för att nå databasen. Du måste alltså gå via PhpMyAdmin.

One.com är en av de lägst prissatta leverantörerna när det kommer till webblösningar (i skrivandets stund tar de 15:-/månad). De har snabb support via chat, stabila lösningar och SSL om man vill ha det. Det enda negativa jag kan säga om One är att man endast kan köpa paket med webbhotell och domännamn i ett. Man kan alltså inte koppla flera domäner till samma hosting. Dock har de en lösning där man kan köpa till domännamn och dela det utrymme man redan har. En annan nackdel är att man inte kan använda tredjepartsprogram för att nå databasen. Du måste alltså gå via PhpMyAdmin.

Rabattkod hos One.com

Har du tänkt att köpa domän och webbhotell hos One.com kan du registrera dig via denna länk så får du ytterligare 3 GB i utrymme och 750:- att använda hos Google AdWords när du handlar för 250:-.

Jag låg även ett tag hos Binero både med egna bloggen och med en annan webbplats som jag byggde då. Efter ett år med problem, långa svarstider och okunnig supportpersonal som tog två veckor på sig att svara på mailade supportärenden(!) och lämnade en i telefonkö över en halvtimme varje gång man ringde, fick jag nog lämnade dem. Istället gick jag över till One.com. Här har jag varit kund sedan cirka 12 år tillbaka.

Många webbhotell har One Click Installers (se ovan) och så även One. Vill man inte ha just WordPress kan man välja mellan andra cms så som Joomla eller Drupal. Än idag är jag så glad att jag valde WordPress. Och tro mig, jag funderade länge.

Google Analytics

Och glöm för all del nu inte att läggas in din analyticskod! Jag har hört mindre rutinerade bloggare skrytsamt deklarera att de minsann inte håller på med sånt och inte alls trackar sig trafik. Det får mig att undra om de kör bil blundandes också…

Varför ska man ha Analytics?

Google AnalyticsAnalytics är nyckeln till allt du vill veta om dina besökare. Kanske börjar du blogga ”för din egen skull”. Men vill du inte veta om någon läser det du skriver? Är det ointressant kanske du istället ska börja skriva dagbok?

Våga sätta ribban. Självklart har ingen blogg mycket trafik i början, men visst kommer det att växa allt eftersom sökmotorerna hittar den och om du skriver intressant innehåll. Att se vad folk läser kan också vara ett bra uppslag när du har idétorka och inte vet vad du ska skriva om.

JetPack vs Analytics

Analytics är en kodsnutt som du lägger in i sidhuvudet på din webbplats (beroende på hur bra optimerade dina script är kan den också läggas i sidfoten). Många teman har en färdig inställningsruta där du bara klistrar in din kod. Det finns även en gratisplugin som heter JetPack som erbjuder analys av din webbplats. Har du möjligheten att köra analytics är detta en bättre tjänst då du kan få ta reda på i stort sett allt om dina besökare – från hur de rör sig på din blogg, var de kommer ifrån, till var de bor och om de är kvinnor eller män. Dock fungerar JetPack enkelt om man är nybörjare och inte har några andra alternativ.

För att få en kodsnutt för analytics, så kallad trackerkod, skapar du ett analyticskonto hos Google. Har du en redan en gmailadress kan du koppla ditt analyticskonto till den och på så vis få alla dina google-tjänster samlade. Följ stegen för registreringen och klistra sedan in din kod på din webbplats. När google har verifierat att koden finns på plats tar det någon dag innan du kan börja undersöka vad dina besökare pysslar med.

Taggar och Kategorier (Tags och Categories)

Det här med taggar är ett begrepp som många undrar över. När du skriver ett inlägg kan du välja på de två inbyggda så kallade taxonomierna categories och tags. Dessa funkar så att man kan berätta för sin blogg att det du skriver om handlar om samma ämne. Skiver du om blommor kan du tagga alla dina poster som handlar om blommor med det.

En del tror att tags är ett sätt skicka så kallade keywords till sökmotorerna. Först och främst är det något ett helt annat begrepp som kallas keyword meta data. Viktigt i det hela är också att sökmotorerna sedan långt tillbaka inte använder sig av denna data. Anledningen är att keywords började missbrukas för att öka i ranking. Så kallad keyword stuffing blev mer vanligt vilket innebar att man petade in massor av ord, bland annat ord om saker man inte ens skrivit om.

Så funkar taggar

Tags är alltså ett sätt för dina läsare att lättare hitta bland dina inlägg, och för dig att lättare kunna länka till alla dina inlägg om samma ämne. Categories fungerar på samma vis men är också hierarkiska. Det innebär att du kan ha en underkategori till din huvudkategori. Taggar och kategorier har ingen relation till varandra, så fundera på hur du vill dela upp dem för att använda dem på olika vis. En del använder bara det ena eller det andra.

Låt oss ta ett exempel; jag skriver om mat. Jag har en kategori som heter fisk och en som heter kött. Under kött har jag en underkategori som heter fläskkött. Jag kan tagga mitt inlägg till både kött och fläskkött, eller bara under fläskkött om jag vill. Jag har dessutom skrivit att man kan tillaga sitt fläskkött på grillen. Då kan jag tagga det som grillat. I det här fallet talar min kategori om vilken huvudråvaran är medan mina taggar håller reda på tillagningssätt. Kolla på receptgeneratorn så kan du se hur det kan användas på mer avancerade vis.

Flytta sin befintliga blogg till en ny

När jag gick över från Binero till One.com ville jag flytta min befintliga wordpressinstallation. Jag ville ju ha samma utseende på bloggen och föra över allt jag skrivit.

Det här kan man göra på olika vis, men de två vanligaste sätten är följande;

– Exportera och importera

export och importDe flesta större bloggplattformarna har en funktion export och import. Detta innebär att du kopierar allt ditt innehåll och lägger in det i din nya blogg. Med allt menas poster, sidor, kommentarer, menyer och taxonomier. Man kan också välja att bara exportera vissa av dessa. Det man inte kopierar är bloggens tema och utseende. I wordpress ligger dessa funktioner under Tools i vänstermenyn.

– Kopiera databas och filer från ftp:n.

Man kan också ladda ner allt som ligger på ftp:n och i databasen för sedan att skicka upp till det nya webbhotellet. Databasen och de fysiska filerna ligger på två separata ställen, vilket innebär att man loggar in på sin ftp och laddar ner filerna till sin dator för att sedan skickar upp dem på den nya ftp:n. Samma gäller med databasen som ligger på ett eget ställe – denna ligger alltså inte på din ftp. Att skicka upp filer på en ftp är inte svårt – så länge man vet var man ska lägga dem. Dock krävs kunskaper i hur en SQL-databas fungerar.

Lycka till med ditt bloggande!
Berätta gärna om du saknar något eller vill kommentera det hela. Detta gör du nedan.

Bloggare Madeleine Landley

Överkurs för den rutinerade bloggaren:

– Tänk på hur du skriver och be andra korrläsa dina texter. Använd mellanrubriker och stycken för att göra texten lättläst. Håll ett öga på de ord som blir understrukna i rött – dessa indikerar att du kan ha stavat fel ;)

– Sätt upp en testdomän där du kan prova plugins och utseende på din blogg. Har man otur och fifflar med saker man inte har koll på kan hela bloggen gå ner. Dels kan man sätta upp en lokal kopia av bloggen på sin egen dator där man testar. Dock är det allra bästa alternativet att ha en subdomän hos det befintliga webbhotellet. Då kan du testköra allt under korrekta förutsättningar, i den riktiga miljön, med rätt hastighet med samma serverinställningar. Detta innebär i praktiken att du testkör på en domän som kanske heter testblogg.dinblogg.com istället för www.dinblogg.com. Tänk på att du behöver ytterligare en databas och du kör testningen på samma ställe. Får du bara ha en databas kan man säga åt wp-config.php att skriva till tabeller med ett annat prefix.

– Se till att ta backuper på din blogg. Det finns olika tjänster och plugins för detta. Man kan också bara ta en kopia av filerna på ftp:n och i din databas.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.