VeckobufféSöndag – sista dagen av helgen innan en ny vecka börjar. Jag kämpar själv med att se glaset som halvfullt och kan inte låta bli att hela tiden ha i huvudet att helgen snart är slut – men jag jobbar på det. Söndagar är dock bra till mycket.

Enkelt och tidssparande

Laga smartare, planera veckans mat med en veckobuffé Jag testade själv detta under vecka. I vanliga fall kan jag spendera mellan 30-60 minuter i köket under vardagarna (eller mer). Detta lagade jag under 2 timmar på söndagen – för hela veckan!

När man kommer hem tar man så mycket man vill ha ur varje burk och värmer på. Gissa om det var skönt att slippa ställa sig och laga en massa när man kom hem efter en lång arbetsdag, med tidig uppstigning och besök på gymmet! Det här är absolut något jag kommer att fortsätta med och rekommenderas till dem som lever ett hektiskt liv eller har barn hemma. Barnen kan ju själva ordna middagen hur lätt som helst.

Laga en veckomeny

VeckobufféFörst och främst vill jag tipsa om dessa smarta byttor som just nu går att fynda för halva priset på Granit. Nackdelen är att de är gjorda av melamin vilket gör att de inte kan köras i microvågsugn. Däremot är de himla fiffiga att blötlägga bönor och grodda i.

Häll i bönor och vatten och låt dem sedan stå ett dygn. När bönorna har mjuknat och dragit i återgått till vanlig storlek kokar man dem, diskar ur byttan, häller tillbaka de kokta bönorna och sätter på locket. Därefter kan man smaksätta efter behag och ha dem stående i kylen upp mot en vecka. Hur smart som helst!

Enkel vardagsmat för hela veckan

Så hur går man då tillväga för att fixa veckomatlagningen? Ja det är här de smarta byttorna kommer in i bilden. Fixa fem fristående bas-delar av protein och fem separata tillbehör. Hur många olika varianter man vill laga väljer man själv.

Goda kötträtter till veckans matlagning

VeckobufféBörja med proteinet! Proteinbasen kan vara saker som pannbiffar, ugnsgrillade kycklingfiléer, stekt lax och krämiga fläskfilémedaljonger. Dessa kan man antingen tillaga i förväg, förbereda redo för panna eller ugn, eller helt enkelt göra samma dag det ska ätas.

Lättlagade och goda tillbehör

Tillbehören kan vara olika sallader av linser, bönor, fröer, rotfrukter och grönsaker. Blanda gärna varma och kalla tillbehör. Vill man variera smakerna under veckans gång kan man komplettera genom att klippa i färska kryddor eller tillsätta saker som senap och färdiga röror ur burk.

Gi och Low Carb

Jag äter Low Carb och skippar vita spannmål, pasta och ris. Äter man inte Gi är det lätt att komplettera med potatis, ris och quinoa, dessa rätter är dock utan sånt. Den här uppsättningen tog som sagt två timmar att laga.

I såsväg kan man ha en enkel vinägrett eller välja crème fraîche som man rör ihop med valfria kryddor. Flera goda och snabblagade såser med creme fraiche hittar du här. Nedan hittar du inspirerande tips att få igång veckans matlagning med.

Krämig rotsallad

Krämig rotsallad - Veckobuffé

200g rotselleri
1 morot
75g haricots verts
1 burk kidneybönor
1 dl solrosfrön
2 dl creme fraiche
1 msk äppelcidervinäger
2 msk klippt, färsk mynta
salt, peppar

1. Skala rotselleri och morot och riv sedan på ett rivjärn.

2. Halvera och lättkoka haricots vertsen i saltat vatten ca 5 minuter.

3. Blanda ihop de rårivna rotsakerna och bönor med sköljda kidneybönor, solrosfrön, creme fraiche och vinäger. Klipp i färsk mynta och smaka av med kryddor.

Krämig broccoli- och kikärtssallad

Krämig broccoli- och kikärtssallad - Veckobuffé

1 broccolihuvud
1 burk kikärtor
1 avocado
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk rivet citronskal
salt, peppar

1. Dela broccolin till mindre träd och skär stjälken till skivor. Koka lätt i saltat vatten cirka 4 minuter.

2. Skölj kikärtorna och skrapa ur avocadoköttet till ett grovt mos med en sked.

3. Vänd ihop kikärtor, broccoli, avocado och vinäger med rivet citronskal och kryddor. Pimpa med klippt, färsk koriander som variation nästa gång.

Vitlöksstekta rotfrukter

Vitlöksstekta rotfrukter - Veckobuffé

500g rödbetor
300g kålrot
3 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 röd lök
salt, peppar, oregano, timjan

1. Skala och tärna rödbetor och kålrot. Fräs upp smör i en stekpanna tillsammans med pressad vitlök.

2. Ha ner rotsakerna och låt dem mjukna under ca 15 minuter. Rör om då och då. Skiva upp rödlöken och ha ner den på slutet. Smaka av med kryddor.

Krämig linssallad med senapsdressing

Krämig linssallad med senapsdressing - Veckobuffé

2 morötter
70g rädisor (1 strut)
2 dl torkade linser
10 cm purjolök
1 dl creme fraiche
1 msk senap
salt, peppar, rökt paprikapulver

1. Riv morötterna till stavar på en mandolin samt tunnskiva rädisor och purjolök.

2. Koka linserna i saltat vatten ca 30 minuter på låg temperatur.

3. Rör ihop creme fraiche med skånsk senap och kryddor. Ha ner morötter, rädisor, purjolök och linser.

Bön- och tomatsallad

Bön- och tomatsallad - Veckobuffé

75g haricots verts
250g plommoncocktailtomater
1 burk stora vita bönor
3 msk kapris
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
salt, peppar

1. Halvera och koka haricots vertsen i saltat vatten ca 4-5 minuter.

2. Dela plommoncocktailtomaterna i fyra och skölj de vita bönorna. Blanda ihop med kapris och de kokta haricots vertsen.

3. Slå över balsamvinäger, olja och krydda.

Enkel medelhavssallad

Syrlig medelhavsmix - Veckobuffé

1 rött äpple
70g rucola
125g mozzarella
6 bitar soltorkade tomater
1 dl pumpafrön
2 msk olivolja (gärna med nån smaksättning)
salt, peppar

1. Kärna ut och skiva upp äpplet. Grovhacka rucola, tärna mozzarellan och strimla de soltorkade tomaterna.

2. Rör ihop allt, slå på olivolja och smaka av med kryddor.

Kyckling med kanel och citrus

Kanelkyckling - Veckobuffé

1 kg kycklinglårfiléer
6 msk honung
1 citron skal + saften från hälften
salt, peppar, cayennepeppar, kanel

1. Olja en ugnsfast form och lägg ner tinade kycklinglårfiléer. Låt skinnen sitta kvar

2. Klicka ut honung ovanpå varje filé och riv över skal från citronen. Pressa saften från halva citronen över. Krydda och ställ in i 20-25 minuter i ugnen i 225°C.

Fylld pannbiff i gräddig sås + Krämig köttfärslimpa

Pannbiff - Veckobuffé

Den här köttfärsblandningen räcker totalt till 8 portioner, alltså 2×4 portioner. Rör ihop huvudingredienserna till köttfärsblandningen. Dela av hälften till pannbiffen och andra halvan till en köttfärslimpa.

Köttfärsblandning:

1 kg köttfärs
2 ägg
1 rött äpple
15 cm purjolök
150g skalfri getost
1 morot
salt, peppar, oregano, rökt paprikapulver

Fylld pannbiff i gräddig sås:

5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 msk soja
1 msk balsamvinäger

Köttfärslimpa - Veckobuffé

Krämig köttfärslimpa:

2 msk skånsk senap
1 dl creme fraiche

Köttfärsblandning:
Hacka äpplet, strimla purjolöken och riv moroten på de stora hålen på ett rivjärn. Rör ihop med köttfärs, ägg, getost och kryddor.

Fylld pannbiff i gräddig sås:
Smält smör i en stekpanna. Forma köttfärsen till en boll och tryck ut i stekpannan. När undersidan börjar få färg, dela av pannbiffen i fyra och vänd varje bit. Slå på grädde, mjölk och soja. Krydda och låt det puttra med till pannbiffen är genomstekt.

Krämig köttfärslimpa:
Blötlägg lergrytan i ett varmt vattenbad ca 10 minuter. Blanda ner skånsk senap och creme fraiche i köttfärssblandningen. Ha ner köttfärsen i botten av lergrytan och forma till en limpa. Ställ in lergrytan i 30-40 minuter i 200° inkl uppvärmningstid (temperaturen varierar eftersom alla ugnar är olika snabba). När den är genomlagad (kolla att köttsaften som stiger ur är klar), tag av locket på legrytan, ställ in den högre upp i ugnen och låt stå ytterligare 5 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.