Panering

Panera med annat än ströbröd

Att panera innebär att man vänder exempelvis kött, fisk, fågel eller grönsaker i ströbröd. En del vänder även det som ska paneras i mjöl och sedan ägg. Det kallas att dubbelpanera. Genom att panera får man en knaprig yta med en härlig gyllenbrun färg. Vanligt är att man steker det som har panerats, men man kan likaväl fritera i olja. Ordet har sitt ursprung ifrån latinets panis, vilket betyder bröd.

Smakrik och hälsosam panering

Så, nog med historia. Då jag är inne i en träningsperiod med hälsosammare kost har jag skippat bröd i den mån det går. Jag är visserligen en riktig sucker för bröd så ibland slinker det allt ner en mack-bit eller lite paj. Vad som i alla fall är kul är att variera paneringen. Traditionen säger visserligen att en panering ska bestå av bröd – men det låtsas vi inte om för tillfället.

Panering – 8 goda sätt att panera fisk, kött och grönsaker

Här kommer några tips på hur du kan variera dina paneringar. Vill du sedan sätta dina nya skills i bruk hittar du flera goda recept med panering här.

Ägg

ÄggVi börjar med det grundläggande. Ägg är det perfekta klistret. Torka först av det som ska paneras med ett hushållspapper och doppa sedan i uppvispat ägg. Då får man en bra bas att hålla kvar paneringen med. Låt gärna ägget torka till en aning innan det doppas i det som blir ytterlagret. Då rinner inte allt av lika lätt.

Tål man inte ägg kan man pensla råvaran med olja. Vill man ha en söt bas kan man istället pensla med exempelvis marmelad.

Mjöl

MjölOm man doppar först i mjöl, sedan ägg och därefter ströbröd får man en så kallad dubbelpanering. Just dubbelpaneringen drar till sig lite mer fett eftersom det blir ett tjockare skikt av torra produkter. Paneringen blir rätt tät, men inte för det mindre god.

Tål man inte mjöl kan man panera i majsmjöl eller glutensäkert havremjöl. Vid dubbelpanering ska man av samma orsak inte ha vanligt ströbröd ytterst, utan i så fall ett glutenfritt alternativ.

Ströbröd

StröbrödDet vanligaste sättet att panera på är med ströbröd. Ströbröd görs av mjöl, salt och jäst. En del ströbröd innehåller även mjölk och ägg beroende på märke.

Ströbröd kan man lätt göra själv. Är man glutenintolerant finns det också glutenfritt ströbröd att köpa.

Pankoströbröd

Vill man variera brödet kan man testa det ”nya” asiatiska ströbrödet som det talas mycket om. Ja, jag syftar förstår på Panko-ströbröd. Skillnaden från ”vanligt” ströbröd är att detta är fluffigare tack vare att det skurits i flingor istället för att malas till korn. Detta ger en krispigare yta som suger upp mer fett.

Vanligt ströbröd innehåller oftast bara mjöl, salt och jäst (varierar förstås), men i en del pankosorter hittar man tyvärr även tillsatt socker och palmolja, så läs en extra gång på förpackningen.

För den som vill testa att panera grönsaker hittar du här ett gott recept med pankopanerade morötter.

Dagsgammalt bröd / Hemgjort ströbröd

BrödVill man variera brödet är det inga problem att smula ner dagsgammalt bröd. För att få det att fästa bättre kan man köra det finkornigt med en mixerstav. Alla typer av bröd går bra. Allra godast blir det om man väljer Levain eller ett mörkare surdegsbröd. Då får maten mer smak och kan enligt en del kaloriräknare anses hälsosammare.

» Läs mer om hur du gör eget ströbröd

Nötter

Nötter

Förutom att panera med bröd finns det en hel uppsjö med saker man kan doppa i. En av mina favoriter är nötpanering. Hasselnötter är fantastiskt gott att panera kyckling i – likaså caschewnötter. Mal till lagom storlek i en mixer eller hacka det grovt. Nötter är också ett utmärkt val om man är glutenintolerant.

Just hasselnötter har jag en rätt komisk historia om; vid ett tillfället hade jag instruerat sambon att fixa hasselnötspanering. När jag kom hem senare på kvällen stod han fortfarande och grejade med paneringen. Ana min skrattattack då jag inser att han försökte mosa hasselnötterna i en mortel och nötter flög över hela köket.

Det rekommenderas alltså inte – såvida du inte har riktigt gott om tid… Testa med olika nötter. Mandel är till exempel gott till vit fisk och pistagenötter till kött. Är man glutenallergiker är nötter perfekt att byta ut ströbrödet mot.

Frön

Solrosfrön

Frön är mycket näringsrika och innehåller olika vitaminer samt bra fetter. De är alltså ett utmärkt val om du tränar och vill hålla formen. Solrosfrön är riktigt smaskigt att ha som panering. Mal till lagom storlek i en mixer eller hacka det grovt.

Allra bäst fäster fröna om du först torkar av det som ska paneras med hushållspapper, doppar i ägg och sedan i den malda fröblandningen. På så vis hålls det kvar bättre. Frön är också ett perfekt substitut om man är glutenallergiker. Variera paneringen med pumpafrön eller sesamfrön – svarta sesamfrön är extra tjusiga. Sesamfröna behöver man heller inte mala eftersom de är så små.

Kli

KliJag använder ofta kruskakli istället för ströbröd då jag gör något med färs. Det blir precis lika fluffigt och bra. Kli får en rolig yta när det steks. Även här är ägg bra som bas under paneringen då den hålls kvar bättre.

Tänk på att kli är inte glutenfritt! Det är däremot Fibrex som kommer från sockerbetan.

Kokos

Kokos

Visst kan man panera med kokos! Kokosflingor fäster bra och är helt glutenfritt. Äter man Low Carb eller LCHF är kokosen ett bra komplement till vanlig panering av ströbröd eftersom det innehåller mestadels fett och protein.

Att panera med kokosflingor funkar precis på samma vis – man bara doppar det som ska paneras i kokosen och sedan steker man som vanligt. Testa framför allt på fisk, exempelvis Kokospanerad lax med mos och ärtor.

Cornflakes

Corn Flakes

Cornflakes testade jag att panera i då jag ville ha en knaprigare yta. Just cornflakes tycker jag har en god smak och är gott både till fisk och kött.

Mal cornflakesen smått i en mixer så sitter de kvar bättre. Även Corn Flakes är glutenfria då de är gjorda på majs. Dock finns det lågprismärken som har rester av gluten, så kolla noga på förpackningen. Tips: testa Torsk panerad i Corn Flakes med ärtor och dragonmajonnäs.

Några tips:

PumpafrönVar försiktig när du vänder runt råvaran i pannan så att allt inte trillar av. Använd bra verktyg som är lätta att få in under när det ska vändas. Ju mindre fett du har i pannan, ju mer sitter kvar på det du steker.

Ha inte för hög värme, då bränns paneringen. Har paneringen ändå en tendens att trilla av finns ett trix. Doppa bara ena sidan i ägg och panering. Lägg ner råvaran i pannan med panerade sidan nedåt. Pensla ovansidan med ägg när det ligger i pannan och sprinkla paneringen över. Vänd sedan.

Godast och finast blir det om man steker i smör, men det är bara en personlig preferens. Friterar gör man förstås i olja.

 


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.