Julmys och julpyssel

För mig har julen alltid varit en högtid som som förknippas med pyssel, myspys och god mat. Familjen samlas, har det trevligt och slappnar av. När man var liten såg man fram emot paketen och nu när man är vuxen sitter istället alla och mmm-ar och ooooh-ar över den goda maten och drycken.

Någon som nog aldrig har fått njuta av lugnet av är däremot min snälla mamma. Hon har alltid haft ett slitgöra varje år då hon som ensamstående fick slita med matlagning och julklappsletande till barnen. Det är jag tacksam för, att min mamma alltid har sett till att vi har haft en mysig jul. Och sedan då hon träffade pappsen så har hon också fått mycket hjälp på traven (i början mest med kakbaket, men det klagade man ju förstås inte på).

Fint med egna etiketter

Nu när vi barn har vuxit upp och skaffat sambos, och på så vis även extrafamiljer tack vare det, så firar vi alla ihop. Varje år samlas vi hemma hon min gammelfarmor – min familj, min pappas mamma och mormor, min sambo och hans familj, och vissa år även syskonens sambos. Ja, ni kan förstå att det blir en ett hallå. Lite som i Tomten är far till alla barnen, fast på ett trevligt vis (och som tur är så har vi ingen tomte)…

Dekorera din hemlagade julsill

En annan trevlighet är att alla bidrar till maten på julbordet. Även småsaker som att någon kokar och skalar alla ägg, eller gör en traditionell sillsallad, gör att alla kan bidra med något och får känna sig delaktiga. Själv började det med att jag gjorde sillen. Min mamma har alltid gjort klassiskt inlagd sill, men däremot brukar göra smaksatta i vit sås med olika smaker varje år.

Varje år har jag gjort tre sorter, och varje år designar jag även en ny etikett (man kan ju inte låta bli som grafisk formgivare). Det är alltid lika roligt att komma på vilka sorter det ska vara och sedan knåpa ihop etiketterna och klistra på burkarna. Ibland görs de för hand och andra år görs de digitalt och skrivs ut.

» Goda recept på sill hittar du här.

Klassiskt julmat

I år kommer jag och sambon att göra både sill, rödbetssallad, köttbullar och prinskorvar. Både köttbullarna och prinskorvarna görs av någon stek som vi maler i köttkvarnen. Rödbetssalladen görs förstås på färska rödbetor. Fler julrecept hittar du här. Nedan får du veta hur man gör sillburkarna fina.

1. Investera i några fina sillburkar. Självklart kan man lika gärna ta en vanlig sillburk och skölja bort etiketten.

2. Tag sedan ett rustikt snöre och knyt runt burken. Klipp till en etikett av brunt papper (typ tunn kartong) och skriv med snirklig stil.

3. Avsluta med att bränna runt kanten med en tändare. Ha en fuktad trasa nära till hands som du bara duttar glöden mot så att den slocknar.

4. Dekorera med olika klistermärken i form av stjärnor eller lackklumpar. Eller varför inte små julgranskulor eller glitter?

Sillburkar

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.