Så här enkelt är det att putsa silverbestick utan kemikalier

Jag är en sån där som anser att gamla silverbestick och arvegods ska användas och inte ligga undanlagt. Jag menar, hur tjusigt är det liksom inte att bjuda på mat som gästerna får äta med vackra silverbestick? Men hur gör man när de svartnar? Så här enkelt är det att putsa silverbestick utan kemikalier.

Bästa sättet att förvara silverbestick

Har man inte besticken invirade i silkespapper gör syret att silvret svartnar. Jag har inget emot bestick som är lite mörka här och var – det ger dem bara pondus visar bara att de varit med. Dock ska det se aptitligt ut att äta med dem, så för mörka och svartnade bör förstås undvikas.

Rengör utan skadliga kemikalier

Nyligen fick jag ta över bestick som behövde sig en omgång med silverputsen. Eftersom jag inte ville gnugga med skadliga kemikalier som sliter både på besticken, naturen – och min egen ork, passade jag på att fråga min mamma om hon visste om den där metallplattan och medlet man kunde köpa på tv-shop var något att ha.

Så här putsar du silverbesticken enkelt utan kemikalier

Putsa lätt med detta husmorsknep

Jag fick så klart ett flinande svar av mamma som passade på att informera sin okunniga dotter om att man kunde göra exakt samma procedur utan slänga ut pengar på tv-shop. (Där fick jag payback för alla datorrelaterade frågor jag fått av henne…)

Så fort jag kom hem åkte besticken på test, och mycket riktigt visade det sig funka alldeles utmärkt. Kolla bara på bilderna här i inlägget. Vill du veta hur man gör?

Så här enkelt putsar du silverbesticken utan kemikalier

1. Koka upp vatten och stoppa i proppen i diskhon.

2. Lägg ut ett lager folie i botten av vasken och stössla ut ett lager bakpulver ovanpå foliet. Lägg ut besticken ovanpå bakpulver så att de inte ligger på varandra. Stössla därefter ett lager bakpulver ovanpå besticken.

3. Slå på det kokande vatten så att det täcker besticken. Nu ska bakpulver börja fräsa lätt som kolsyra. Gör det inte det – stössla ner mer bakpulver i vattnet.

4. Låt besticken ligga i vattnet till det svalnat. Gnugga försiktigt med tummen om något mörkt sitter kvar. Skölj av besticken och låt torka.

Bestick med bakpulver

Bestick med bakpulver och vatten

Aluminiumfolie, vatten och bakpulver

Putsa silverbestick

 


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.