Ramslök – Recept, inspiration och tips på förvaring
Vi är mitt uppe i den underbara tiden då ramslöken går att skörda och kan avnjutas i diverse goda maträtter. I detta inlägg har jag samlat allt man kan tänkas behöva veta om ramslök – från tips på förvaring, hur man hittar den, var och när man ska leta, samt vad man ska laga av den. Förutom recepten nedan hittar du ännu fler klassiska och annorlunda recept med ramslök, exempelvis ramslökssoppa, ramslökspesto och soltorkade tomater med ramslök. Sektionen fylls kontinuerligt på med fler recept.
Vad du hittar på denna sida
– När hittar man ramslök?
– Var hittar man ramslök?
– Vad heter ramslök på engelska?
– Ramslökens Dag
– Hur ska man förvara ramslök?
– Vad kan man laga av ramslök?
– Recept på ramslökssoppa med ägghalvor
– Mer läsning om Ramslök
– Massor av recept med Ramslök
Hur vet man att det är ramslök?
Ramslök är en släkting till gräslöken men har blad som ser ut som liljekonvaljens istället för smala strån som gräslöken. Både blad, blommor och stjälkar kan ätas och smakar vitlök.
När man traskar vid områden där ramslöken växer kan man faktiskt känna en svag vitlöksdoft vilket är ett gott tecken på att man hittat rätt. Och på tal om att hitta rätt, tänk på att liljekonvaljen är giftig. Därför bör man vara säker på vad man plockar.
Här ser du skillnaden på liljekonvalj och ramslök. Ramslöken har singelblad med smalt vitaktigt skaft nedtill medan liljekonvaljens blad oftast sitter ihop om par med två eller fler blad och är svagt rosaskiftande nertill. Liljekonvaljens blad är också mer ihoprullade än ramslökens när de är små. Ska jag jämföra ramslök med någon annan växt så ser den exakt ut som Fredskalla. Ni vet växten man har hemma som krukväxt.
När hittar man ramslök?
Ramslök hittar du mellan april och juni, men tidiga vårar kan den titta upp redan i mars. Den växer vilt på många platser, men bara i halva Sverige – från Gästrikland och nedåt. Varför den inte trivs högre upp är oklart, men jag skulle gissa på att det är för kallt längre upp.
Ramslöken trivs i fuktig lövskog där det är skuggigt till halvskuggigt. På dessa platser breder den ut sig i rejäla mattor. Plocka helst de späda bladen innan löken gått i blom, för vartefter blommorna utvecklas avtar smaken på bladen. Innan du ger dig ut för att jaga ramslök, kontrollera att du får plocka den på platsen du tänkt! Du får fritt plocka blommor, bär och svamp i naturen enligt allemansrätten, men var uppmärksam på att särskilda regler gäller i nationalparker och naturreservat. I Blekinge är arten lokalt fridlyst och får inte plockas.
Var hittar man ramslök?
Vill du ge dig ut på jakt är det främst i södra Sverige, på Öland och på Gotland du ska leta. Även om man inte vill, eller får, plocka ramslök är det en underbar syn att beskåda dessa drivor av blommande ramslök. Det ser faktiskt lite ut som ett snöhav. På Gotland kan man plocka ramslök vid Kärleksstigen. I Norrtälje får man plocka till husbehov i Riddersholms Naturreservat då den inte är fridlyst.
På Munkängarna i götene kommun får man inte plocka ramslök, men det är ett underbart område man bara måste besöka! Det växer dessutom massor av ramslök lite här och var, utanför naturreservaten.
Se gärna videon nedan där vi ger oss ut på ramslöksjakt i Riddersholms Naturreservat.
Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
Ramslök på engelska
På engelska kallas ramslök för Ramp, Wild Garlic eller Ramsons. På svenska kallar man den även för skogsvitlök. På latin heter det Allium Ursinum vilket betyder Björnlök. Ramslök uttalas för övrigt ”rammslök” och inte ”raaamslök”. Visste du förresten att ett ramslöksblad väger cirka 1 gram?
» Här kan du läsa mer om ätbara blommor
Ramslökens Dag
Viste du förresten att man firar ramslökens dag den 24 maj runt Kinnekulle-bygden? Här är ramslöken är vanligt förekommande vilket firas med ramslökspromenader, mat med ramslök serveras och flera trevliga aktiviteter anordnas. Här kan du läsa om min ramslöksresa till Läckö-Kinnekulle.
Glöm inte att du kan prenumerera på nyhetsbreven från Landleys kök för att få ännu fler goda tips. Nyhetsbreven kommer en gång per månad och är helt gratis.
Hur ska man förvara ramslök?
För egen del var jag nere här om veckan på Kinnekulle och plockade ett sort lass med ramslök att ta med hem.
Problemet med denna underbara lilla ört är som sagt att vi som bor för långt upp i Sverige inte har tillgång till denna eftersom ramslöken inte växer högre upp än till Gästrikland.
Ett annat dilemma är hur man får tillgång till ramslök hela året. Ramslöken växer trots allt bara under en kort period och när blommorna utvecklas avtar smaken. Hur ska man gå göra för att kunna njuta av den hela året?
Ja, när jag kom hem började det experimenteras med olika metoder att förvara och tillaga ramslöken, så här kommer mina bästa tips.
Förvara Ramslök i kylskåp
Den metod som förstås ger kortast livslängd bland de som följer är i kylskåp. Se till att ramslöken är hel och ren och lägg den sedan i zip-påsar. Man kan också förvara den stående i ett glas vatten med stjälkarna nedåt. Förvarar man den på detta vis kan den klara sig i upp till ett par veckor, beroende på skick.
Fryst Ramslök
Självklart kan man också frysa ramslök. Fördela ut bladen hela i fryspåsar eller strimla upp dem innan. Lägg i frysen och ta sedan efter behag under hela året. Perfekt för den som vill njuta av ramslökens underbara smak även när det är som mörkast i vårt avlånga land.
Rostad Ramslök
Den andra metoden, som också är en av mina favoritmetoder, är att rosta den. Skölj ramslöken och skär bort stjälkarna. Rada upp bladen på bakplåtspapper och ställ in längst ner i ugnen: 100°C i 30-35 minuter. Hacka den torkade ramslöken till önskad storlek och ha ner i en burk. På detta vis blir den lite rostad och kan användas som vilken torkad kryddväxt som helst – exempelvis persilja eller oregano.
Torkad Ramslök
Man kan också torka ramslök utan att ha den i ugn. Lägg då ut bladen på en handduk eller på ett bakplåtspapper. Hacka den före om du så vill eller lägg ut bladen hela. Låt ligga så till den torkat helt, vilket tar upp till ett par dagar.
Ramslök inlagd i olja
I olja håller ramslöken längre. Genom att ha den i olja får man också en god smaksatt olja när man använt upp alla bladen. Skär till mindre bitar eller lägg in dem hela i oljan och förvara mörkt och svalt.
Vad kan man laga av ramslök?
Ramslök är en underbar smaksättare som dessutom får en finare och rundare smak när den värms. En specialité runt Kinnekulle-trakten är ramslökssoppa. Denna gör man på olika vis, men godast blir det om man använder grädde eller creme fraiche, samt lite redning och salt och peppar.
Väljer man grädde kan en tesked äppelcidervinäger addera en sista dimension. Ett enkelt recept på ramslökssoppa hittar du längre ner. Här nedan kommer några enkla saker att göra med ramslök.
Ramslökspesto
Två vanliga favoriter är ramslökspesto och ramslöksolja. Till ramslökspesto maler man nötter – exempelvis pinjenötter, solrosfrön eller mandlar tillsammans med ramslök. Blanda med riven parmesanost, olja, salt och peppar. En del kör en svenskare variant där man istället byter parmesanosten mot riven Västerbottensost.
Egen ramslökolja
Ramslökolja är helt enkelt bara finhackad eller mixad ramslök som man blandar med olja av valfri sort. Allra godast om man låter den stå en vecka eller två och sedan silar av den genom en silduk (eller gasbinda) innan den används. Ramslöksolja är gott att hälla både på sallader och olika fiskrätter. En stor favorit är linssallad med ramslöksolja.
Ramslöksmör
Blanda finstrimlad ramslök med smör och flingsalt. Rulla in som en korv i plastfolie lägg sedan i frysen eller kylen. Skär till skivor och servera på en köttbit, fisk eller kyckling. Det kan också serveras rumstempererat till något gott bröd. Brynt smör är också gott att blanda med lite strimlad ramslök.
Ramslöksost
Naturell färskost kan man gott blanda med ett par blad finstrimlad ramslök. Servera till bröd eller med ett par goda kex till ostbrickan. Man kan också klicka upp till klyftpotatis och grillad fisk. Att göra egen färskost är inte det minsta svårt.
» Här hittar du recept på hemmagjord färskost med ramslök och chili.
Ramslöksomelett
En omelett eller äggröra med ramslök är gott. Rör ihop 6 ägg med 2,5 dl keso. Ha ner ett par blad finstrimlad ramslök och smaka av med salt och peppar. Stek som det är för en omelett, eller rör om under tiden för att göra en äggröra.
Recept: Ramslökssoppa med ägghalvor
60g ramslök, cirka 30-35 blad
3 msk smör
1 msk ljus redning
7 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl creme fraiche
salt, peppar
4 ägg
1. Hacka ramslöken och fräs hastigt upp den i smör i en kastrull – max 30 sekunder.
2. Pudra över redning och vispa i vattnet. Låt buljongtärningen lösa upp sig, rör sedan i creme fraiche. Låt det sjuda ihop under någon minut. Mixa soppan med en mixerstav, ställ tillbaka på plattan och smaka av med salt och peppar. Rör i mer redning om den blir för lös. Servera med kokta ägghalvor.
Ramslökssoppan smakar mer om den görs på färska blad. Vill man ha ännu starkare smak kokar man upp soppbasen först och har sedan i den hackade ramslöken.
Mer läsning om Ramslök
– Den virituella floran
– Ramslöksfrossa
– Ätliga blommor
– Wikipedia
– Dags att plocka

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Suveränt god soppa!
Hej,
Hittade din sida förra året och använde ditt recept för ramslöks pesto. Nu är det dags igen, har hittat mycket ramslök här i Skåne redan så ditt recept kom fram igen.
Men förra året fick jag en annan upplevelse av ramslök som jag vill slå ett slag för. Ramslöks-kapris! Otroligt gott och lätt att tillreda, men det kräver ju att man sparar en del ramslök till blommning och frösättning. Var ute och plockade fröna/frukterna i mitten på juli förra året, receptet hittad jag på nätet. Har ätit upp det sista jag gjorde för någon vecka sen, fortfarande godare än vanlig kapril.
Tack för en fin och inspirerande sida.
Hej Agneta.
Vad kul. Det låter spännande, men jag blir lite osäker på vad det var du picklade. Var det alltså fröna? De är ju väldigt små. Jag gjorde en typ av ramslöks-kapris för ett par år sedan av knopparna. Dock körde jag även med en del av stjälken eftersom jag tyckte det var väldigt dekorativt. Det gjorde lite ont i hjärtat att plocka de fina små knopparna, men receptet till de picklade ramslöksknopparnahittar du här. Tack för ditt tips :)
Mvh
Madeleine
Hej, inlägget är ju inte nytt men du läser nog här ändå😀 Jag har sökt och sökt efter en angivelse hur mycket torkad Ramslök som ersätter färsk, finner inte något alls om det på nätet. Antar att man får använda mindre mängd om man ersätter recept med torkad?
Hej Iréne.
Jodå, här läses allt :) Jag vet tyvärr inte hur mycket det motsvarar. Det varierar säkert en del också beroende på hur stora bladen är och hur mycket vätska som försvinner. Torkad ramslök tappar ju en del smak så ja, mindre blir det säkert men inte så mycket mindre. Det beror ju förstås på vad man ska laga. Att ta lite i taget och prova sig fram brukar vara ett säkert kort. Jag brukar frysa ramslöken när den ska hålla längre så smakar den både bättre och blir enklare att dosera. Torskad ramslök blir liksom inte riktig samma sak som färsk.
Mvh
Madeleine
Heej!! Jag vill bara säga TACK för att du delar med dig av dina kunskaper och experiment när det kommer till ätliga ogräs! Läst runt en hel del härinne senaste dagarna och jag är helt amazed!! Så mycket att testa och smaka haha! Jättekul att lära sig om detta, stort stort tack!!
Åh vad roligt att höra. Tusen tack :)
Mvh
Madeleine
kan man ersätta ramslöken med något annat tex.salladsslök undrar roffe!
Hej Roffe.
Du kan ersätta ramslöken med gräslök och lite vitlök.
Mvh
Madeleine
Har plockat små och medium blad nu i slutet juni. Smaken är fortfarande starkt.
Går det bra att använda till soppa när man plockar sent?
Tack för svar!
Hej Hendrika.
Så länge bladen inte börjat vissna funkar det fint.
Mvh
Madeleine
Hej, jag försökte göra soppan på frysta blad men fick varken fram färg eller smak. Några tips?
Hej Jeanette.
Ramslökssoppan smakar mycket mer om den görs på färska blad.
Vill man ha lite starkare smak kokar man upp soppbasen först och har sedan i den hackade ramslöken.
Mvh
Madeleine
Lägg till lite färsk spenat för färgen och ta lite mer ramslök för smaken.
v et någon om man kan använda stjälk och blommor?
Hej.
Både blommor och stjälk går att använda.
Mvh
Madeleine
Kan jag blanda blomman i soppan.
Man brukar endast använda bladen, men visst går det bra.
Som det står ovan kan allt på ramslöken ätas.
Mvh
Madeleine