Ramslök – Recept, inspiration och tips på förvaring

Ramslök – Recept, inspiration och tips på förvaring

Vi är mitt uppe i den underbara tiden då ramslöken går att skörda och kan avnjutas i diverse goda maträtter. I detta inlägg har jag samlat allt man kan tänkas behöva veta om ramslök – från tips på förvaring, hur man hittar den, var och när man ska leta, samt vad man ska laga av den. Förutom recepten nedan hittar du ännu fler klassiska och annorlunda recept med ramslök, exempelvis ramslökssoppa, ramslökspesto och soltorkade tomater med ramslök. Sektionen fylls kontinuerligt på med fler recept.

Vad du hittar på denna sida

– När hittar man ramslök?
– Var hittar man ramslök?
– Vad heter ramslök på engelska?
– Ramslökens Dag
– Hur ska man förvara ramslök?
– Vad kan man laga av ramslök?
– Recept på ramslökssoppa med ägghalvor
– Mer läsning om Ramslök
– Massor av recept med Ramslök

Ramslök och liljekonvalj Hur vet man att det är ramslök?

Ramslök är en släkting till gräslöken men har blad som ser ut som liljekonvaljens istället för smala strån som gräslöken. Både blad, blommor och stjälkar kan ätas och smakar vitlök.

När man traskar vid områden där ramslöken växer kan man faktiskt känna en svag vitlöksdoft vilket är ett gott tecken på att man hittat rätt. Och på tal om att hitta rätt, tänk på att liljekonvaljen är giftig. Därför bör man vara säker på vad man plockar.

Här ser du skillnaden på liljekonvalj och ramslök. Ramslöken har singelblad med smalt vitaktigt skaft nedtill medan liljekonvaljens blad oftast sitter ihop om par med två eller fler blad och är svagt rosaskiftande nertill. Liljekonvaljens blad är också mer ihoprullade än ramslökens när de är små. Ska jag jämföra ramslök med någon annan växt så ser den exakt ut som Fredskalla. Ni vet växten man har hemma som krukväxt.

När hittar man ramslök?

Ramslök hittar du mellan april och juni, men tidiga vårar kan den titta upp redan i mars. Den växer vilt på många platser, men bara i halva Sverige – från Gästrikland och nedåt. Varför den inte trivs högre upp är oklart, men jag skulle gissa på att det är för kallt längre upp.

Ramslök – Recept, inspiration och tips på förvaringRamslöken trivs i fuktig lövskog där det är skuggigt till halvskuggigt. På dessa platser breder den ut sig i rejäla mattor. Plocka helst de späda bladen innan löken gått i blom, för vartefter blommorna utvecklas avtar smaken på bladen. Innan du ger dig ut för att jaga ramslök, kontrollera att du får plocka den på platsen du tänkt! Du får fritt plocka blommor, bär och svamp i naturen enligt allemansrätten, men var uppmärksam på att särskilda regler gäller i nationalparker och naturreservat. I Blekinge är arten lokalt fridlyst och får inte plockas.

Var hittar man ramslök?

Vill du ge dig ut på jakt är det främst i södra Sverige, på Öland och på Gotland du ska leta. Även om man inte vill, eller får, plocka ramslök är det en underbar syn att beskåda dessa drivor av blommande ramslök. Det ser faktiskt lite ut som ett snöhav. På Gotland kan man plocka ramslök vid Kärleksstigen. I Norrtälje får man plocka till husbehov i Riddersholms Naturreservat då den inte är fridlyst.

Munkängarna i götene kommun får man inte plocka ramslök, men det är ett underbart område man bara måste besöka! Det växer dessutom massor av ramslök lite här och var, utanför naturreservaten.

Se gärna videon nedan där vi ger oss ut på ramslöksjakt i Riddersholms Naturreservat.
Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

Var hittar man ramslök

Hur hittar man ramslök när man bor kring Stockholms-trakten? Vi ger oss ut på ramslöksjakt i Riddersholms naturreservat, och berättar samtidigt mer om ramslök och vad man kan använda den till.

Ramslök på engelska

På engelska kallas ramslök för Ramp, Wild Garlic eller Ramsons. På svenska kallar man den även för skogsvitlök. På latin heter det Allium Ursinum vilket betyder Björnlök. Ramslök uttalas för övrigt ”rammslök” och inte ”raaamslök”. Visste du förresten att ett ramslöksblad väger cirka 1 gram?

» Här kan du läsa mer om ätbara blommor

Ramslökens Dag

Viste du förresten att man firar ramslökens dag den 24 maj runt Kinnekulle-bygden? Här är ramslöken är vanligt förekommande vilket firas med ramslökspromenader, mat med ramslök serveras och flera trevliga aktiviteter anordnas. Här kan du läsa om min ramslöksresa till Läckö-Kinnekulle.

Glöm inte att du kan prenumerera på nyhetsbreven från Landleys kök för att få ännu fler goda tips. Nyhetsbreven kommer en gång per månad och är helt gratis.

Hur ska man förvara ramslök?

För egen del var jag nere här om veckan på Kinnekulle och plockade ett sort lass med ramslök att ta med hem.

Torkad ramslökProblemet med denna underbara lilla ört är som sagt att vi som bor för långt upp i Sverige inte har tillgång till denna eftersom ramslöken inte växer högre upp än till Gästrikland.

Ett annat dilemma är hur man får tillgång till ramslök hela året. Ramslöken växer trots allt bara under en kort period och när blommorna utvecklas avtar smaken. Hur ska man gå göra för att kunna njuta av den hela året?

Ja, när jag kom hem började det experimenteras med olika metoder att förvara och tillaga ramslöken, så här kommer mina bästa tips.

Förvara Ramslök i kylskåp

Frysa ramslökDen metod som förstås ger kortast livslängd bland de som följer är i kylskåp. Se till att ramslöken är hel och ren och lägg den sedan i zip-påsar. Man kan också förvara den stående i ett glas vatten med stjälkarna nedåt. Förvarar man den på detta vis kan den klara sig i upp till ett par veckor, beroende på skick.

Fryst Ramslök

Självklart kan man också frysa ramslök. Fördela ut bladen hela i fryspåsar eller strimla upp dem innan. Lägg i frysen och ta sedan efter behag under hela året. Perfekt för den som vill njuta av ramslökens underbara smak även när det är som mörkast i vårt avlånga land.

Rostad Ramslök

Torkad ramslökDen andra metoden, som också är en av mina favoritmetoder, är att rosta den. Skölj ramslöken och skär bort stjälkarna. Rada upp bladen på bakplåtspapper och ställ in längst ner i ugnen: 100°C i 30-35 minuter. Hacka den torkade ramslöken till önskad storlek och ha ner i en burk. På detta vis blir den lite rostad och kan användas som vilken torkad kryddväxt som helst – exempelvis persilja eller oregano.

Torkad Ramslök

Man kan också torka ramslök utan att ha den i ugn. Lägg då ut bladen på en handduk eller på ett bakplåtspapper. Hacka den före om du så vill eller lägg ut bladen hela. Låt ligga så till den torkat helt, vilket tar upp till ett par dagar.

Ramslök inlagd i olja

I olja håller ramslöken längre. Genom att ha den i olja får man också en god smaksatt olja när man använt upp alla bladen. Skär till mindre bitar eller lägg in dem hela i oljan och förvara mörkt och svalt.

Vad kan man laga av ramslök?

Ramslök är en underbar smaksättare som dessutom får en finare och rundare smak när den värms. En specialité runt Kinnekulle-trakten är ramslökssoppa. Denna gör man på olika vis, men godast blir det om man använder grädde eller creme fraiche, samt lite redning och salt och peppar.

Väljer man grädde kan en tesked äppelcidervinäger addera en sista dimension. Ett enkelt recept på ramslökssoppa hittar du längre ner. Här nedan kommer några enkla saker att göra med ramslök.

Ramslökspesto

Ramslöksresa till Läckö-KinnekulleTvå vanliga favoriter är ramslökspesto och ramslöksolja. Till ramslökspesto maler man nötter – exempelvis pinjenötter, solrosfrön eller mandlar tillsammans med ramslök. Blanda med riven parmesanost, olja, salt och peppar. En del kör en svenskare variant där man istället byter parmesanosten mot riven Västerbottensost.

1

Ramslökolja Egen ramslökolja

Ramslökolja är helt enkelt bara finhackad eller mixad ramslök som man blandar med olja av valfri sort. Allra godast om man låter den stå en vecka eller två och sedan silar av den genom en silduk (eller gasbinda) innan den används. Ramslöksolja är gott att hälla både på sallader och olika fiskrätter. En stor favorit är linssallad med ramslöksolja.

2

Ramslöksmör

RamslökssmörBlanda finstrimlad ramslök med smör och flingsalt. Rulla in som en korv i plastfolie lägg sedan i frysen eller kylen. Skär till skivor och servera på en köttbit, fisk eller kyckling. Det kan också serveras rumstempererat till något gott bröd. Brynt smör är också gott att blanda med lite strimlad ramslök.

3

Ramslöksost

RamslöksostNaturell färskost kan man gott blanda med ett par blad finstrimlad ramslök. Servera till bröd eller med ett par goda kex till ostbrickan. Man kan också klicka upp till klyftpotatis och grillad fisk. Att göra egen färskost är inte det minsta svårt.

.

Ramslöksomelett

En omelett eller äggröra med ramslök är gott. Rör ihop 6 ägg med 2,5 dl keso. Ha ner ett par blad finstrimlad ramslök och smaka av med salt och peppar. Stek som det är för en omelett, eller rör om under tiden för att göra en äggröra.

Recept: Ramslökssoppa med ägghalvor

För: 4 personer

Ramslökssoppa

60g ramslök, cirka 30-35 blad
3 msk smör
1 msk ljus redning
7 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl creme fraiche
salt, peppar
4 ägg

1. Hacka ramslöken och fräs hastigt upp den i smör i en kastrull – max 30 sekunder.

2. Pudra över redning och vispa i vattnet. Låt buljongtärningen lösa upp sig, rör sedan i creme fraiche. Låt det sjuda ihop under någon minut. Mixa soppan med en mixerstav, ställ tillbaka på plattan och smaka av med salt och peppar. Rör i mer redning om den blir för lös. Servera med kokta ägghalvor.

Ramslökssoppan smakar mer om den görs på färska blad. Vill man ha ännu starkare smak kokar man upp soppbasen först och har sedan i den hackade ramslöken.

Mer läsning om Ramslök

– Den virituella floran
– Ramslöksfrossa
– Ätliga blommor
– Wikipedia
– Dags att plocka

Ramslök – Recept, inspiration och tips på förvaring

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.