Så får man salsa, tapenade och ajvar att hålla längre

Så får man salsa, tapenade och ajvar att hålla längre

Man planerar att göra tacos och öppnar sin goda burk med salsa. Ett stort, vitt lurv möter en. Eller så har man kanske tänkt göra små goda aptitretare med tapenade. Burken öppnas och hela härligheten är täckt med gröna håriga kluttar. Låter det bekant?

Så får man salsa, tapenade och ajvar att hålla längreJa att öppnade burkar med salsa, tacosås, pesto och tapenade inte håller särskilt länge när de är öppnade är kanske inget nytt. Men visst kan man få dem att hålla längre. Knepet heter olja!

Smarta husmorsknep

När du tagit klart av din tapenade, tacosås eller ajvar slår du på ett lager olja på toppen. Det behöver inte vara särskilt tjockt, men så att det täcker innehållet. Sedan är det bara att skruva på locket och sätta in burken i kylen.

Tips mot mögel i burkar

Oljan funkar som en luftspärr och får innehållet i burken att hålla längre. Olja är också ett utmärkt konserveringsmedel.

Använder man en billigare olja kan det hända att oljelagret hårdnar och får små luftbubblor i sig när den blir kall. Inga problem, det är bara att lyfta bort det och slänga. Det spelar ingen roll vilken olja man tar, både rapsolja och olivolja går alldeles utmärkt.

» Här hittar du fler Tips och Trix


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.