Så gör du bäst klyftpotatis i ugn

Så gör du bästa klyftpotatisen i ugn

Klyftpotatis är himla gott och passar till det mesta, däribland allt ifrån köttfärsjärpar med tzatziki till en grillad köttbit med bearnaisesås. Det är svårt att misslyckad med sia potatisklyftor, men visst finns det några fiffiga knep för att få dem lite extra bra.

» Fler goda recept med klyftpotatis

Vilken sorts potatis till potatisklyftor?

När du ska göra klyftpotatis, välj en fast potatissort, exempelvis Asterix, Bintje, Fakse och Folva. De fasta sorterna håller ihop potatisen bättre medan mjöliga sorter gör klyftorna porösa inuti. Här vill man alltså ha en jämn fasthet. Mjölig potatis lämpar sig däremot väldigt bra till när man ska dubbelfritera potatis. Variera också potatisklyftorna med sötpotatis. De har god smak och adderar fin färg till anrättningen.

Tillaga dem i olja

Rapsolja är ett bra val när man ska tillaga potatis då det är en relativt smaklös olja som klarar högre temperaturer. Olivolja smakar ofta gräsigt och är bättre att ha som smaksättare i kalla anrättningar. Tänk på att varmpressad olja klarar högre temperaturer än kallpressad.

Potatis med eller utan skal?

Gnugga potatisen ren men behåll skalet på. Är potatisen väldigt smutsig kan man skrubba av den med en diskborste eller en scotch brite-svamp. Häll olja i botten av långpannan. Skär potatisarna på längden, cirka fyra till sex klyftor beroende på potatisens storlek.

Lägg potatisklyftorna med skalsidan nedåt och se till att alla har kontakt med botten av långpannan. Välj en stor långpanna om du ska göra mycket klyftpotatis och se till att de inte ligger på varandra, då blir de saggiga och tillagas ojämnt. Avsluta med att ringla över ett lager olja.

Ugnstemperatur för klyftpotatis

Kör potatisklyftorna i 225°C i cirka 30 minuter. Har du större potatisklyftor kan de behöva lite mer tid i ugnen – cirka 45 minuter. Rota runt i pannan efter halva tiden med en stekspade så att klyftpotatisen får stekyta runt om och så att de inte fastnar i plåten. Känn med en tandpetare för att kontrollera om de är klara.

Smaksättning på klyftpotatisen

Salt och svartpeppar räcker gott på klyftpotatisen som utgångspunkt. Variera kryddningen beroende på vad du ska servera den till. Exempelvis kan det vara gott med dill på klyftpotatisen om den ska serveras till fisk. Lite grillkrydda på potatisen är gott till kött, och till kyckling kan det vara gott med vitlök och örter. Tillaga gärna potatisen med hela vitlöksklyftor som får ligga i sitt skal. Dessa är underbara att tugga ut ur sina skal till maten. Ett lager ströbröd på potatisen gör dem extra frasiga.

» 15 goda tips på vad man kan göra med potatis


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.