Skära kiwi

Så här äter man en kiwi enklast

Dagens tips är kanske inte så mycket av ett knep utan mer något som jag märkt att folk gör och som de gillar att klaga över. Det handlar om hur man skär en kiwi och enklast äter dem utan en massa slabb och trasiga skal.

Så här äter man en kiwi enklast

De flesta delar kiwin på mitten och får hålla på och gröpa loss det sista köttet i botten som sitter fast vid fästet. Men, om man istället delar den på längden får man de båda fästena i varsin ände vilket gör att det är lättare att gröpa upp kiwiköttet ur skalet. Det här är en sak jag lärde mig på dagis och sedan dess har jag alltid ätit kiwi på det viset. Som sagt, många tänker inte på detta, men varför inte prova nästa gång?

Om frukten kiwi och dess innehåll

Kiwi, eller kivi, är en frukt som härstammar från Kina. Smaken påminner lite om krusbärets med sin syrliga smak, därför kallade man det också förr för kinesiskt krusbär. Kiwi finns både som grön och som gul, vilken är sötare. Idag kommer mycket av den importerade kiwin från Nya Zeeland.

Kiwi är rik på Vitamin E och Vitamin C samt kalium, kalcium, antioxidanter och kostfiber. Kiwi innehåller också enzymet actinidin vilket verkar nedbrytande på protein. Därför är den bra att använda när man ska möra kött – exempelvis i en marinad. Beroende på storlek innehåller en grön kiwi cirka 56 kcal fördelat på 0,9 g protein, 3,8 g fibrer, 10,2 g kolhydrater och 4 g fett.

Förvara och mogna kiwi

Mogen avocadoVill man att kivin ska hålla längre förvarar man dem i kylen. Ska de ätas inom ett par dagar, eller om de behöver mogna mer kan man ha dem liggande framme i en skål. Kivi kan även frysas.

Vill du att kivifrukten ska mogna fort kan du använda dig av samma knep som för att få en avocado att mogna.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.