Så lagar man enkel veckomat

Lättlagat i veckorna

En gång i tiden hade jag en massa ork att alltid stå och pillra vid spisen. Visst kunde jag förstå att inte alla har ett intresse för mat eller till och med tycker att det är dötrist att laga middag, men själv hade jag en stor aptit och en massa tid och energi att stå vid spisen.

Idag ser det annorlunda ut. Eftersom jag lagar mycket mat i mitt jobb (i och med de recept som mina kunder köper av mig) har man liksom förbrukat energin framåt kvällen. När det då ska lagas mat vill jag att det ska gå snabb, enkelt och vara hälsosamt. Finliren och de lyxigaste rätterna sparar jag helt till helgen.

Så lagar man enkel veckomat

Vardagsmat korvI och med detta har ett nytt sätt att laga mat vuxit fram hemma hos oss. Den här metoden passar vem som helst som har ont om tid eller som tycker det är tråkigt att laga mat. Det hela går ut på att laga mer mat än man gör av med. Vi är två i hushållet men jag lagar alltid mat för åtminstone fyra personer.

Ibland kan det bli en stor gryta, men oftast lagar jag middag med tre olika delar. De tre delarna är uppdelade på en del med protein och två andra delar som exempelvis kan vara två sorters matiga sallader – gärna med olika konsistens. Vi äter ju som sagt inte snabba kolhydrater som ris och pasta, men gör man det kan den ena delen vara just något av detta. Man kan också röra ihop en enkel sås att servera till.

Smarta veckomenyer

Villa MarinaProtein-delen kan bestå av korv, fisk, kyckling eller hemmagjorda biffar av tonfisk, bönor eller grönsaker. Den ena salladen kan vara en knaprig variant med rostade frön och nötter samt bönor och linser. Den kan gärna blandas med stekta, finhackade rotsaker, färska örter, soltorkade tomater eller liknande. Huvudsaken är i alla fall att den inte blir som den andra salladen – är den ena knaprig kan den andra vara krämig eller krispig, är den ena sötare kan den andra vara med syrlig. På så vis får man balans i anrättningen och ger smaklökarna variation.

Den andra salladen kan exempelvis innehålla råkost och färska rotsaker. Man kan göra en helt vanlig grönsallad med majs, gurka, tomat och machésallad. Det kan också vara så att man gör en sås, ett stomp, en paj eller en gratäng som tillbehör.

Ta tillvara på resterna

Vad man än väljer att laga är det fina att de kan bli nya rätter dagen efter – så länge man lagar lite mer. Ser man till att hålla isär de olika rätterna kan man lätt smaksätta dem med nya smaker och komplettera med andra tillbehör dagen efter. Har man exempelvis lagat en knaprig sallad med kyckling dagen innan kan man ta salladen och smaksätta med pesto eller något annat gott man gillar. Till den kan man istället steka på korv och servera till. Blev det kvar kyckling tar man det dagen efter som serverar med något annat tillbehör.

Mat som sparar tid

Villa MarinaNär jag berättar om det här sättet att laga vardagsmat brukar jag ofta få positiv feedback. Många tänker inte på hur enkelt man kan underlätta vardagens matlagning utan en massa stök och bök. På så vis kortar man ner tiden i köket och får mer tid att umgås. Har man barn kan man dessutom sätta dem på att hjälpa till med någon av rätterna. Duka upp rätterna som en buffé som alla kan ta av, ställ sedan in dem i kylen så håller de sig fräscha resten av veckan.

För hela familjen

De rätter som går under denna kategori är taggade som veckomatsedel här i bloggen. Dessa är alltså rätter som går att kombinera med andra och som går lätt att laga. Det finns även en kategori som heter veckomatsedel och en som heter Lättlagat och snabbt.

Så här sätter du ihop en enkel veckomatsedel:

1. Bestäm en dag i veckan då maten planeras – exempelvis på söndagen.

2. Bläddra i tidningar och böcker, surfa runt på receptsajter och besök bloggar för inspiration. Välj 3-4 huvudrätter som ska lagas under veckan. Komplettera med 3-4 tillbehör som kan fylla ut resterna från huvudrätterna.

3. Laga mer än vad som går åt. Ställ in maten snabbt i kylen så håller den längre. Krydda upp resterna dagen efter och komplettera eventuellt med extra ingredienser eller tillbehör.

Tips på hela rätter till veckomeny

Tips på tillbehör till veckomenyn


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.