Sommarknep

Smarta knep till sommaren

Den här tiden på året är goda råd dyra. Det ska picknickas och spillas, det ska motas bort både getingar och myggor. Dessutom ska det snacksas och springas runt bland nässlorna. Ja, ni hajar. Då och då behöver man några smarta knep för att klara sig igenom sommaren fläckfri och hel.

Nässlor Motgift mot nässlor

Nässlor frodas under sommaren och sticker upp både i diken och rabatter. Skulle råka bränna dig på en nässla sägs motgiftet vara att pressa ut lite nässelsaft och dutta mot det brända. Nässlor förlorar sin brännande effekt när de plockats, så om du ska använda dem i matlagningen kan man kan lägga dem i kylen några timmar innan du ska tillaga dem.

Få upp oliverna enkelt

Vi snacksar ofta under sommaren. Ni, vet, man sitter och sippar på lite bubbel i solen, och rätt som det är har man blivit hungrig – eller åtminstone sugen. Det är då snacksen kommer fram så som nötter eller oliver. Ett smart trick som jag får tacka min mamma för är när man ska sleva upp oliverna. Vi köper ofta stora burkar med oliver, och det är allt lite meckigt att få upp oliverna ur burken utan att få med en massa spad. Då är en pastaslev det perfekta verktyget. Bara att ta en stor sked samtidigt som spadet rinner ut genom hålen. Supersmart!

Rödvinsfläck Så får man bort rödvinsfläckarna

Rödvinsfläckar är inget kul att ha att göra med, framför allt när man får de röda vinfläckarna på vita kläder. Så här på sommaren när man är ute och picknickar har man kanske inte alltid tillgång till tvål eller tvättmedel. Det gör faktiskt inte. För är både tvål och fläckborttagningsmedel är överskattat. Det går nämligen lika bra med vitt vin! Ja, du läste rätt. Vitt vin funkar utmärkt för att få bort rödvinsfläckar. Försöka bara inte att få bort vitvinsfläckarna med rödvin ;) om du spillt rödvin på kläderna häller du bara vitt vin på rödvinsfläcken och den är puts väck.

Få ut det sista vinet ur boxen

Bag in box-knepetPå tal om vin. Bag in Box är en paketering som går varm på sommaren. Kanske för att BiB:arna är stöttåliga och enkla att ta med sig tack vare handtaget. De bjuder på mycket, rent innehållsmässigt (men kanske inte kvalitétsmässigt), och idag finns olika storlekar på boxarna att tillgå. Jag ska inte sticka under stol med att vi dricker vin ur bag in box på sommaren. Inte till maten, såvida det inte vankas buffé med gäster, utan snarare någon liten sipp rosévin medan man lagar maten.

Så till problemet. Den sista lilla skvätten som blir kvar i påsen vill man ju komma åt. Då plockar man ut påsen, rätar ut den och håller den upptill i ändarna. Se till att allt vin finns nedtill av påsen. Klipper av snibben på en av de övre hörnen av påsen och töm sedan ut vinet i glaset genom att rikta den uppklippta snibben i ett glas. Knepigare än så är det inte att få ut det sista vinet ur Bag in Boxen. Alltså ingen anledning att hålla på blåsa luft i påsen eller nåt annat meckigt.

Bli av med getingarna

Så fort det kommer fram öl eller vin på bordet är getingarna framme och vill ha sin beskärda del. Ett smart sätt att bli av med getingarna är att ställa ett glas lite längre bort med lite öl. Man kan även hälla i något sött så dras de dit ännu snabbare. Underlägg som finns att lägga under glasen kan man lägga på sina egna så håller de sig borta.

Tips mot getingstick

På tal om getingar kan man ha oturen att bli stucken av en. Även här finns ett smart trick, nämligen att hålla en halv gul lök mot getingsticket. Löken lindrar smärtan och dämpar bettet. Även en uppblött panodil eller en sockerbit kan funka

Knep mot blomflugor Så blir man av med blomflugorna

Jag vet inte hur det är med er, men vi har redan lyckats få in blomflugor hemma. I slutet av juli och början av augusti är det också rötmånad. Man bör så klart se upp med att ha saker liggande framme för länge. Dessutom ska man vara på sin vakt när det kommer till bäst-föredatum den här tiden på året.

Varför det kallas rötmånad är just för att sommaren tyvärr börjar lida mot sitt slut och naturen har gjort sitt för det året. Alltså brukar det ruttna bort. Slutet av juli samt augusti är också de varmaste månaderna, vilket gör att maten inte håller lika bra i värmen.

Med ruttnande frukt och grönsaker samt köpta kryddväxter kommer också blomflugorna. Då finns det ett superbra knep att ta till för att samla in de små uslingarna. Blanda vinäger, juice och diskmedel i ett glas och ställ i köket. Bananflugorna älskar det och drunknar lyckligt ovetandes. Muhaha!

Groblad Bli av med myggbetten

Sedan tidernas begynnelse har Groblad lovordats och använts till allt ifrån rethosta till sår. När jag var liten minns jag hur mamma sa att det var bra mot vårtor. I alla fall bestämde jag mig för att prova groblad mot myggbett. Jag var ute och traskade runt tomten då en mygga bet mig på handen. Nedanför mig växte stora, fina groblad, så jag ryckte av ett och höll mot bettet som redan hade börjat blossa upp.

Först och främst var bladet kallt vilket gjorde susen mot kliandet. Ana dessutom min förvåning när jag en kvart senare lyfte på bladet och inget syntes. Inte kliade det heller. Jag gjorde testet flera gånger (eftersom jag är som en myggmagnet) och det som funkade bäst var de allra största bladen. Från och med nu ska jag ha en stor stash med groblad, för det här funkade galet bra. Min sommar är räddad!

Vill du testa? Sikta in dig på de största bladen, lägg det med undersidan mot bettet. Tryck mot bettet och låt det sedan sitta på cirka 15 minuter. Jag brukar fästa dem med kirurgtejp. Groblad är förresten ätliga. Här kan du läsa mer om ätliga växter och blommor.

Har du också några smarta sommarknep?
Tipsa gärna nedan eller på Facebook-sidan för Landleys kök.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.