Så här tar du tillvara på julresterna

Vad ska man göra med julmaten som blivit över?

Tänkt så mycket mat vi kastar i onödan. Visste du att nästan 40% av det som hamnar i soppåsen är matavfall – mat som är fullt ätbar men som kanske ser lite trött ut eller som man inte vet vad man ska laga av. Gammal mat älskar att få nytt liv, så sluta slänga och spana istället in denna guide till hur du tar tillvara på julresterna och julmaten som blivit över från julbordet.

» Vilka julrester kan man frysa?
» Vilka julrester bör man inte frysa?
» Tips på hur du tar tillvara på det överblivna från julbordet
» Recept med julrester

Så här tar du tillvara på julresterna

Så, vad gör man av julens rester? Kan man laga nya rätter? Vilka julrester kan man frysa in och vilka rester av julmaten bör man inte frysa in? Nedan hittar du mina bästa tips på hur man tar tillvara på julresterna och hur man förvarar dem. Du får också tips inspiration till hur man lagar nya goda maträtter av julens överblivna råvaror.

Så här tar du tillvara på julresterna

Hur vet man om matvaran är okej?

Hur vet man om matvaran är okej? Ja, låt inte bäst före-datumet avgöra när maten ska slängas. Datumet som står är en rekommendation och betyder inte automatiskt att det är oätligt efter. Se bäst före-datumet som en fingervisning och ett kom ihåg för när den är köpt. En matvara håller för det mesta långt efter före-datumet. Dessutom kan det omvända hända om matvaran förvarats på ett ogynnsamt sätt istället och blivit dålig innan bäst före passerat. Använd näsa, ögon och mun för att ta reda på hur matvaran är – precis som du annars gör. Lukta och titta på maten. Luktar den och ser okej ut, smaka på den. Verkar allt som det ska är det bara att äta. Mejeri och smör är typiska saker vi har hemma i kylen långt efter att de passerat bäst före. Är de dessutom oöppnade är det sällan några problem. Visste du att man kan förlänga råvarors hållbarhet markant bara man sänker temperaturen en grad i kylen?

När det kommer till tillagade maträtter blir dessa rester bara mycket godare när de har fått stå till sig. Se till att få in resterna fort i kylen och ta inte fram mer än nödvändigt. Då blir det både ekonomiskt och effektivt. Tänk förresten på att det är rätt snyggt när exempelvis sillburkarna står framställda på ett fat med is som håller dem svala. En annan viktig sak är att inte värma maten för många gånger. Det gör den torr och trött. Ska du värma julresterna igen? Lägg upp så mycket du vill ha på en tallrik och värm i micron.

Använd frysen

Madeleine Landley vid frysen från AEGPassa också på att nyttja frysen. Frysen är en av de bästa sakerna man har i ett kök! Ser du att en råvara kommer att passera bäst före och du inte hinner använda den innan? Lägg in den i frysen. Börjar grönkålen se trött ut? Strimla den, lägg i en påse med datummärkning och frys in. Att frysa grönkål, rödkål och brysselkål är ju inte märkligare än de andra redan frysta grönsakerna vi köper i butik. Kött och korv går också fint att frysa. Likaså mejeri som creme fraiche, mjölk och grädde. Ute på landet har vi alltid en förpackning med fryst mjöl ifall vi missat att handla.

Frys och tina upp snabbt

Att man ska tina mat långsamt är en gammal myt som fortfarande lever kvar. Förr sa man att frysta varor skulle tina i kylen över natten. Enligt ny forskning har man dock kommit fram till att mat mår bäst av att frysas och tinas så fort som möjligt. Då bildas nämligen en mindre andel iskristaller vilka kan förstöra strukturen på maten. Kött är en av de råvaror som påverkas mest negativt av långsam frysning och upptining. Då blir nämligen iskristallerna större i köttet vilket gör att mer vätska läcker ut när det tinas. Spana in listan nedan på råvaror som passar att frysa, respektive inte. Och ja, självklart kan man frysa om upptinad mat.

Brukar ni också få saker över från julbordet? Berätta gärna vad som blir över och vad ni gör med det!

Julrester som kan frysas

Julmat– Köttbullar, prinskorv, revbensspjäll och julkorv passar bra både som frukost, lunch och middag. Fördela ut i exempelvis en ugnsplåt och ställ i frysen. Efter ett par timmar lägger man över dem i fryspåsar. På så vis har man fått styckfrysta köttbullar och korvar som är lätta att ta av. Finns det något värre än en stor klump som måste bändas loss eller där man måste tina hela alltet?

– Julskinka går utmärkt att frysa in. Jag brukar tärna upp skinkan och frysa in i mindre påsar – alltså inte allt i en påse. På så vis kan man ta fram lagom mycket till gratänger och pastasåser utan att behöva tina en massa i onödan. Behöver du mer tar du bara fram mer. Smidigt va? Här hittar du recept med övererbliven julskinka..

– Grönkål, rödkål och brysselkål som tillagats kan bli lite sladdrigare efter infrysning men kan gott frysas in i påsar och tas fram efter behag. Har grönkålen legat som dekoration runt julskinkan och är rå? Inga problem. Strimla eller hacka den råa grönkålen innan du fryser in den så blir den lättare att ta av. Man kan också hastigt fräsa den på låg värme i en stekpanna innan man fryser den.

– Kålrotslåda och Janssons Frestelse kan frysas. Portionera ut i matlådor och frys in. Min mamma gör alltid en extra Janssons Frestelse till jul som hon fryser in och sedan plockar fram till påsk. Så har hon gjort så länge jag kan minnas. Med andra ord håller denna goding länge i frysen. Den är också ett utmärkt middagstillbehör när man vill ha en mer smakrik potatisgratäng. Tänk på att man kan behöva slå på en skvätt mjölk när frestelsen tinas så den inte blir torr.

– Leverpastej och paté går att frysa upp till tre månader. De kan bli lite gryniga och i vissa fall lite vattniga i konsistensen.

– Vörtbröd, kavring och julbröd kan också frysas. Vill man inte tina allt på en gång kan man gott skära det till skivor innan man fryser in det.

– Julost och andra hårdostar går att frysa. Ett bra tips är att riva ner osten på de stora hålen på ett rivjärn. Frys in i lagom burkar eller påsar och vips har man färdigriven ost till gratänger, lasagne, tacos och varma mackor.

– Rödbetssallad. Hemgjord rödbetssallad med creme fraiche går det utmärkt att frysa in. Köpevarianten gör sig dock inte särskilt bra att frysa in eftersom den innehåller diverse konsistensmedel, oljor och ägg.

– Gravad och rökt lax går bra att frysa. Perfekt att ta fram senare och ha som ingrediens i en god laxpaj, laxpudding eller en gratäng.

Spadet från dopp i grytan är en fin buljong som kan användas som bas i en soppa. Frys in i en burk om du inte vill använda den direkt. För en starkare buljong kokar du ner spadet så vätskan reduceras och smaken blir mer koncentrerad. Sedan är det bara att frysa in buljongen i isbitspåsar och plocka fram några isbitar när grytan ska få en extra knuff i smak.

Risgrynsgröt kan man så klart också frysa! frys in i mindre påsar eller lådor och ta fram efter behag.

Rester från julbordet som inte bör frysas

Senapssill– Sill håller bra i kylskåp men bör inte frysas. Visst kan man, men då sillen är en fet fisk, får den lätt tråkig smak. Se till att ställa in sillen fort i kylen så håller den längre efteråt. För längre hållbarhet kan du också ställa fram sillburkarna på ett fast med krossad is på julbordet.

– Kalvsylta Något jag funderade på själv är om man kan frysa resterna på kalvsylta – och visst kan man det. Dock bör man tänka på att den måste smältas om eftersom den får för lös konsistens när den tinas. Detta gör man genom att värma den i en kastrull så den blir flytande igen. Därefter häller man ner den i en form och låter stelna i kylskåp. Så ja, man kan frysa kalvsylta – men den måste smältas om.

– Rödbetssallad som är köpt gör sig dock inte särskilt bra att frysa in eftersom den innehåller diverse konsistensmedel, oljor och ägg.

Vad kan man laga av julens överblivna råvaror?

Rödkål kan man använda precis på samma sätt som vitkål. Finstrimla den och ha ner i en wok, gör en coleslaw eller varför inte prova dessa härliga fredagstacos med köttfärs och picklad rödlök? Är rödkålen tillagad passar den fint att ha ner i en gratäng eller en smakrik gryta. Exempelvis denna köttgryta med rödvin, timjan och rotsaker Här hittar du alla recept med rödkål.

Julig sallad med brysselkål, grönkål, mandel och apelsinGrönkål passar med sin typiska kålsmak bra i grönkålssoppa, en vegetarisk gratäng, en härlig grönkålspaj och pasta. Till jul dekorerar många julskinkan med grönkål, men visst kan man använda denna råvara året runt i olika maträtter och i vardagsmat. Blanda ner grönkål i olika soppor och gratänger eller använd som ett gott tillbehör i salladen, fräst i lite smör och vinäger. En klassiker är ju naturligtvis också att göra grönkålschips. Spana in alla goda recept med grönkål.

Julskinka är en användbar rest från julbordet som går att använda precis som vanlig skinka. Efter jul brukar många matbutiker sälja ut den julskinka som inte sålts innan jul. Då brukar jag köpa på mig några kilo, tärna eller strimla upp skinkan och sedan frysa in i portionspåsar. Ta fram den frysta julskinkan och gör en gratäng med julskinka och grönkål eller festliga dessa snittar med rester på julskinka.

Min pappas festliga recept på torskrygg med grönkålspesto och senapsglaserad julskinka är också ett tydligt exempel på hur man kan ta tillvara på julresterna på ett innovativt sätt. Fryst julskinka passar naturligtvis också utmärkt att ha på den hemmagjorda pizzan och i pastan. Varför inte prova en carbonara med julskinka?

Risgrynsgröt som blivit över är utmärkt att använda till Ris à la Malta. Man kan också servera den med jordgubbssylt som en hemmagjord ”risifrutti”. En annan variant är att steka gröten till plättar. Servera risgrynsplättarna som frukost tillsammans med med bacon eller varför inte överbliven prinskorv?

3 smarriga recept med grönkål

3 bästa rest-recepten med julskinka

3 godaste rest-recepten med rödkål

3 recept med blandade rester från julbordet

» Här hittar du ännu fler recept som låter dig ta tillvara på julresterna!


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.