Fråga: Jag har 1 kg ytterlår av nöt.
Vad kan jag göra för bra träningsmatlåda på det?

Den här frågan fick jag igår på twitter och tänkte därför ge några vettiga tips här i bloggen om vad man kan laga. Först och främst, träningsmat är förstås individuellt beroende hur och vad man tränar samt om man deffar eller bygger. Jag tränar själv varje dag och kommer i form tack vare ett lågt kolhydratintag – dvs inget pasta, ris eller liknande. Det här blir alltså ett sådant tips.

Vad är nötytterlår?

Ytterlåret sitter inte helt oväntat baktill på djurets lår – tänk dig att man ställde kossan på bakbenen så blir det ännu mer tydligt. Ytterlåret är en lång muskel där sista delen övergår i något du säkert hört talas om – nämligen rumpsteken.

Styckningsschema Nöt

Ytterlåret är ett ganska magert och hårt kött där muskelfibrerna går åt flera håll. Var därför noga med att skära till köttet rakt över fiberriktningen så att det inte blir segt och hårt. Ytterlår behöver en del tid på sig för att bli mört och lämpar sig därför bäst till grytor och stekar.

Ta hjälp av ett styckningsschema för nöt

Vill du ha styckningsschema att sätta hemma på väggen så har Svenskt kött både digitala att ladda hem och att beställa i tryckt format. Jag har själv enklare scheman av lamm, nöt och gris på väggen i köket – jättebra och hur snyggt som helst! Det här intill har jag svängt ihop så man kan kika på var de olika styckningsdetaljerna sitter. Klicka på bilden för att se det större.

Vad ska jag laga av nötytterlår?

Förutom att mala en riktigt fin köttfärs eller göra kebab, så är sjömansbiff en typisk rätt. Såsiga grytor blir kanon, såväl som en hel stek i ugn. Man kan även skiva köttet tunt och göra rullader som steks. Här kommer tre smarriga och träningsvänliga tips på vad du kan göra av ditt nötytterlår. Innertemperaturer och fler styckningsscheman hittar du här.

Ingefärs- och äppelsglazad flankstek med krispig parmesansallad

Ingefärs- och äppelsglazad flankstek med krispig parmesansallad

Det här receptet grundade sig ursprungligen på flankstek (som sitter under ytterlåret) men går precis lika bra med ytterlår, såväl som rostbiff eller fransyska.

Södra Stations mustiga köttgryta

Södra Stations mustiga köttgryta

Hur bra är det inte med en gryta som kan stå och puttra för sig själv? Ju längre den här står och göttar sig, ju mörare blir den. Extra god blir den tack vare korven som får puttra med och på så vis ger smak och tillför lite fett.

Fyllda, körsbärsgräddiga rullader med saltgurkecoleslaw och bönsallad

Fyllda, körsbärsgräddiga rullader med saltgurkecoleslaw och bönsallad

Om man skivar och bankar ut nötytterlår får man fina lövbiffar att fylla med godsaker. Den här rätten är perfekt träningsmat när man vill unna sig något lite lyxigare.

Fler tips på rätter med nötkött hittar du här. Letar du bara efter goda tillbehör?


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.