Vad ska man välja för vin till kräftor?

Kräftor och vin

Det här med vin till kräftor…

Historiskt sett har brännvin och öl varit det man väljer till sill och till kräftor. Bakgrunden till det är att vi tidigare inte gjort vin i skandinavien, och då väljer man helt enkelt det man känner till. Vinkulturen förändras dock ständigt och som bekant odlar man idag vin i Sverige. Svensken börjar också bli mer nyfiken på vin och intresset för matchning med mat (engelskans Food Pairing) har börjat ta mer plats. Kul!

Vad ska man välja för vin till kräftor?

Pekpinnar är förbaskat tråkigt eftersom det får folk att inte våga, och smaken är trots allt olika. Visst passar vin till kräftor – vissa sämre och vissa bättre. Ett tips är att välja ett vin man gillar, då finns det större chans att tycka om det, oavsett vad som serveras till. Dock finns det några saker att tänka på när man väljer vin till kräftor.

Några saker att tänka på

RödvinKräftor innehåller mycket sälta eftersom man kokar dem med mycket salt. Det man också måste tänka på är tillbehören. Ofta äter man Västerbottenpaj, kanske en kräftpaj och förstås rostat bröd eller nybakt dillbröd med ost eller aioli. Vad man serverar till kräftorna påverkar alltså lite valet av vin.

Är det vin du vill ha till dina kräftor, välj allra helst rosévin eller ett fräscht vitt vin. Vad gäller de vita vinerna, spana in hyllan med friska och fruktiga viner, gärna halvtorra. I dessa balanserar vinets sötma och syra upp det salta i kräftorna och dess tillbehör.

Röda viner är fylligare än vita och innehåller också tanniner. I kombination med kräftornas umami och sälta förstärks istället vinets egenskaper och gör att vinet känns strävt och kärvt.

Sanningen är att rödvin är knepigare att matcha till kräftor, men gillar man rödvin går det faktiskt. Tack vare tillbehör som västerbottenspaj, aioli och bröd får kräftorna sällskap av fler smaker som kan väga upp rödvinets fyllighet. Ska man nu satsa på ett rödvin är det mjuka och bäriga vinet som gäller med så lite strävhet och fyllighet som möjligt. Systembolagets smakklockor bör maximalt ligga på 5.

Prisvärt mousserande vin till kräftorna

Louis Boulliot

» Rotari Rosé (nr 7701) 99:-
Självklart ska man ha rosa dryck till kräftskivan! Detta mousserande vin kommer från norra Italien och har härliga toner av jordgubbar, röda trädgårsbär och kex.

» Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (nr 7688) 115:-
En kär favorit som är otroligt prisvärd. Denna kommer från franska Bourgogne och har en krispig smak av spröda kakor, citrus och äpple.

» Graham Beck Blanc de Blancs Brut (nr 6505) 129:-
Fräscht och sprudlande med läckra, fina bubblor. Detta torra, mousserande vin kommer från Sydafrika och bjuder på fruktig och fräsch smak av gröna äpplen och brioche.

Vitt vin till kräftorna

Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer

» Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer (nr 6680) 74:-
En frisk Gewürztraminer från soliga Chile. Vinet bjuder på mjuk syrlighet och inslag av fläder, honung och clementin. Detta är utmärkt både till diverse fisk och skaldjur.

» Bellingham Ancient Earth Chenin Blanc (nr 2085) 79:-
Det här är ett härligt vin från Sydafrika som görs på druvsorten Chenin blanc. Smaken är frisk och pigg med lätt ekfatskaraktär och toner av ananas, mogen persika och citrusfrukt.

» Saint Clair Sauvignon Blanc (nr 6382) 109:-
Ett fräscht vitt vin med med pigg syra och aromatiska inslag. Smak av krusbär, lime och nässlor. Detta kommer från Marlborough i Nya Zeeland.

» Kung Fu Girl Riesling (nr 2690) 119:-
En underbar Riesling från USA och vinmakaren Charles Smith. Vinet är torrt och fruktigt med inslag av citrus, honung och päron. Värt varenda krona!

Rosévin till kräftorna

Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc Rosé (nr 6026)

» Casas Patronales Rosé Cabernet Sauvignon Merlot (nr 6896) 179:-
Box är smidigt om det är fler som vill ha vin till kräftorna. Det här är min rosa favoritbox. Vinet är smakrikt och friskt med toner av nektarin, röd grape och hallon.

» Domaene Gobelsburg Rosé (nr 71293) 89:-
Detta underbart goda rosévin kommer från Österrike. Detta görs på druvan Zweigelt och har en ljust rosa ton. I smakerna finner vi persika, krusbär, svarta vinbärsblad och mineral. Denna finns i Systembolagets beställningssortiment.

» Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc Rosé (nr 6026)
Smakrikt rosévin utan att för den delen bli slibbigt och sliskigt. Denna har en härlig syrlighet med ton av nässlor och harsyra. Söta smaker av vinbär, smultron och rabarber. Det här är lättdrucket och går lika bra till mat som att bara sippa på. Plus i kanten för den lägre alkoholhalten på 9,5%.

Rödvin till kräftorna

La Revedere

» La Revedere Merlot (nr 2620) 59:-
Det här är ett mjukt och bärigt rödvin med snälla tanniner och lite fyllighet. Vinet kommer från Rumänien och har smak av vanilj, jordgubbar och mogna skogsbär.

» Beaujolais-Villages (nr 5003) 79:-
Ett lätt, franskt rödvin med ungdomlig smak av blåbär, björnbär och färska örter. Detta är ett endruvsvin som görs på druvan Gamay och kommer från Bourgogne.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.