Allt du vill veta om vinprovning

Allt du vill veta om vinprovning

Att gå på vinprovning eller att arrangera en vinprovning hemma är något som börjat intressera allt fler och fler. Kanske beror det på att vintips, vinskolor samt mat och vin i kombination börjar bli mer lättillgängligt i både bloggar och tidningar. Det har också blivit enklare att beställa vin efter man lättade på reglerna kring import. Kunskaper utbyts, foton delas och recensioner skrivs. Tack vare internet kommer vår vinvärld aldrig att bli sig lik – på ett positivt sätt.

Man behöver aldrig vara orolig om man inte kan det här med vin. För egen del började mina kunskaper via maten och intresset att kombinera mat med dryck. Jag gick på min första vinprovning för sex år sedan. Det här var dock inte den traditionella sortens vinprovning utan en så kallad smakskola. Själva provningen hade jag fått i present från Box Experience, och på denna fick man istället prova de fem grundsmakerna till olika typer av vin. Det var otroligt lärorikt att känna hur ett vin förändrades när man blandade in umami, syra, sälta, sötma eller beska. Box Experience har fortfarande denna kurs som heter Vin och Smak.

I detta inlägg kan du läsa om:

– Hur man lär sig om vin
– Vad man ska tänka på till en vinprovning
– Detta behövs till en vinprovning
– Så gör man en vinprovning
– Tips på olika vinprovningar
– Testa vår roliga vinprovning med mat

Hur lär man sig om vin?

Allt du vill veta om vinprovningFör snart tre år sedan (2013) startade jag mitt företag och började arbeta som konsult för en webbplats som heter Vinston (tidigare VinNet). Här skriver och sköter jag allt innehåll till webbplatsen och bygger deras utskick. Genom detta jobb lärde jag mig otroligt mycket, och idag ger jag tips både här i bloggen och till mina kunder, både när det kommer till kombinationer och till utbildande texter om vin.

Jag går på ett par vinprovningar i månaden och försöker hela tiden vidga vyerna genom att lyssna på vad andra säger och genom att botanisera på Systembolagets hyllor.

Med det sagt, vill man lära sig om vin är det bra att börja leva med vin. Prova viner, spela vinspel, läs vad andra säger – och förstås, gå på vinprovningar eller håll en själv.

Hur håller man en vinprovning själv?

Många tror att en vinprovning innebär att man måste prova dyra viner, men så är det förstås inte. Dessutom är det himla enkelt att ordna en själv med vänner och familj. Det finns olika sätt att prova vin. Dels kan du prova mat i kombination med vin, eller så kan du prova olika typer av vin. Längre ner i detta inlägg tänkte jag ge dig ett tips på en skojig provning som jag höll med familjen. Det är en otroligt avslappnad och kul provning att hålla hemma – och vem som helst kan göra den. Men, vi börjar med lite allmänna tips och råd om vinprovningar.

En sak bara, innan vi börjar – man tillsätter inte frukt och bär i vin. Vin görs på vindruvor, inget annat. De smaker man beskriver ett vin med är egentligen kemiska sammansättningar som vi kan förknippa med smaker vi känner igen. Du behöver alltså aldrig oroa dig för att ett vin innehåller vare sig råvaran citrus, fläder eller persika, för det gör det inte – det är bara för att man ska få en uppfattning om hur vinet smakar. Det är också det som gör det så kul med vin – vi upplever alla smaker på lika vis.

Vad ska man tänka på till en vinprovning?

Pekpinnar är tråkiga, men det finns ändå några saker att tänka på om man vill bete sig som ett riktigt vinproffs. Några får man göra som man vill med då de underlättare. Andra är lite viktigare.

Prova vin i rätt ordning

Undvik parfym.

På en provning vill man känna doft och smak på vinet, men starka softer runt om dövar dessa intryck och tar över. Säg till gästerna i förväg om du ska ha en provning hemma, och undvik att hälla på en massa after shave och parfym om du ska gå på en.

Temperatur på vinet.

Tänk på att vinet inte bör vara för kallt eller för varmt. Vita viner ska vara kallare än röda. Tänk också på att temperaturen stiger lite när vinet stås upp i glaset eller står framme. Vill kan känna hur ett vin förändras vid olika temperaturer kan man testa med just för hög eller för låg temperatur på vinet.

Prova vin åt rätt håll.

Man provar alltid vin från vänster till höger. Är det två rader med vinglas provar man motsols. Då börjar man alltså med främre raden från vänster till höger och fortsätter med bakre raden från höger till vänster.

Från vitt till rött.

Ska du prova flera sorters vin, börja med de lättare vinerna och fortsätt mot tyngre, fylligare samt söta viner. Börja med vitt och avsluta med rött. Är det flera röda väljer man de tunnaste först. För att testa kan man gå tillbaka till det vita efteråt för att se hur smakintrycken förändras.

Hur mycket vin ska man fylla i glaset?

Tänk på att bara fylla en femtedel av glaset med vin vid en provning så man kan skvalpa runt vinet när man doftar på det.

Vinglas till vinprovningVad behövs till en vinprovning?

Vinglas.

Till att börja med behöver du förstås vinglas. Skippa dyra designerglas och utgå gärna ifrån glas som är anpassade för vinprovning. Du behöver alltså inte köpa en dyr uppsättning glas för särskilda sorters vin – enkla glas går lika bra. Välj ett vinglas med större kupa som smalnar av uppåt. På så vis rör sig aromerna uppåt.

Ditt vinglas ska också ha en fot att hålla i så vinet inte värms upp av din hand. Dessutom ser du vinets färg ordentligt och om det är slagg på botten av glaset när inte handen är i vägen. Vi brukar använda vinglasen SVALKA från IKEA. Dessa är varför för vida eller för tillstängda i sin form. Dessutom är de billigare och kostar 39 kronor för 6 stycken.

Anteckningsblock och penna

behövs också för att skriva ner det du känner och smakar. För att hålla det enkelt kan man bestämma en poängskala från 1 till 5 där man betygsätter vinet i sin helhet. Saker man kan anteckna i sitt protokoll är vinets namn, utseende (hög eller låg viskositet, färg på vinet), doft, smak, ett helhetsintryck och det slutliga betyget. Inget är rätt eller fel när det kommer till vin. Alla upplever smaker olika och det är också det som är det fina med vin. Tycker du att vinet är gott är et också gott. Alla behöver inte tycka olika och alla har olika preferenser. Associera fritt över smaker, sörpla och känn efter.

Pappmugg att spotta i

är förstås valfritt. Många vill inte spotta ut den goda vinet, men ska man prova många viner och vill hålla huvudet i skick är det att föredra. Välj då en ogenomskinlig mugg så man slipper se sörjan.

Vit duk eller ett vitt pappersark

är bra att ha under då man lättare kan se vinets färg.

Men inte vatten!

Många tror att vatten behövs till en vinprovning för att skölja munnen med mellan vinerna. Det här är fel! Vatten har ett högre ph-värde än vin. Av den orsaken jojar ph-balansen upp och ner i munnen när du sköljer med vatten vilket i sin tur gör det svårt att känna skillnader på vinerna. Är vattnet dessutom kallt och vinet rumstempererat blir det ännu en skillnad som sätter smaklökarna ur spel. Visst kan man ha ett glas vatten till en avsedd paus för att fukta strupen om man provar många rödviner, men gör det inte till en vana och se till att det inte är för kallt.

Så här gör du vinprovningen:

1. Titta på vinet: Fatta glaset i foten och vinkla det över det vita underlaget för att se färgen. Vilken färg och nyans har vinet? Är det simmigt eller klart? Mörkt eller ljust?

Lukta på vinet2. Lukta på vinet: Snurra innehållet i glaset så det bildas en virvel. På så vis får man in syre i vinet och frigör dofter. Stoppa ner näsan i kupan och lukta på vinet. Dofta nertill av kupans öppning, upptill av kupan kommer mer av de spritiga aromerna ut.

Så, hur doftar vinet? Är det lite eller mycket doft på vinet? Är doften instängd och jordig som en källare eller frisk och fräsch? Kan man känna smak av frukter, bär, ek eller blommighet? Var inte rädd för att sätta egna ord på dofterna – det finns inget rätt eller fel.

3. Smaka på vinet: Ta lite vin i munnen, håll kvar det där och gurgla runt det genom att dra in lite luft genom framtänderna som om du skulle vissla inåt. Är vinet sött, torrt, syrligt eller friskt? Upplevs någon strävhet eller är vinet mjukt?

Strävhet känner man som mest i gommen medan syra känns på sidorna av tungan. När man smakat klart sväljer man eller spottar ut vinet i sin spottkopp. Skriv i ditt anteckningsblock och använd gärna Systembolagets smakklockor och beskrivningar för att jämföra med dina smakupplevelser.

Tips på olika vinprovningar

Vilka viner man vill prova väljer man helt själv. Det finns massor av spännande kombinationer och det är faktiskt roligare att prova olika viner mot varandra än man kan tro. Till en vinprovning är cirka 3-6 olika viner lagom att prova samtidigt.

Vinprovning efter land

  • Färgprovning: prova vitt, rosé och rött. De kan komma från olika länder eller samma.
  • Viner i stigande prisklass: välj ett vin för 59-, ett för 99:- och ett för 149:-.
  • Samma druva från olika länder: Prova exempelvis Pinot Noir från Frankrike, USA och Sydafrika.
  • Olika viner från samma land: Sikta exempelvis in dig på Italien och prova en montepulciano, en ripasso och en barbaresco.
  • Samma färg, olika druvor: Prova till exempel en Cabernet Sauvignon, en Merlot och en Nebbiolo.
  • Bubbelprovning: jämför mousserande vin från olika delar av världen, exempelvis champagne, prosecco, cava och sekt.
  • Ursprungstypicitet: Testa kända vinländer med så kallade ursprungstypiska viner vilket innebär att vinerna ska smaka på ett särskilt vis. Några exempel är Alsace, Bourgogne, Pfalz eller Rioja.
  • Samma stil: Ha en provning med bara söta viner eller torra viner. Ställ viner från gamla och nya världen mot varandra – exempelvis Frankrike mot Nya Zeeland.
  • Vinprovning med grundsmakerna: Kombinera tre eller fler viner med mat som specifikt har har de fem grundsmakerna; sött, salt, surt, beskt och umami. Umami hittar du bland annat i räkor och svamp.
  • Grillprovning: Till sommaren passar en grillprovning bra för att testa hur olika viner passar till grillad mat. Här är förstås en roséprovning nästan obligatorisk.

Viner till vinprovning hemma

En rolig vinprovning med mat

Nu kommer vi också in på den provningen vi höll med familjen. Vi hade länge pratat om att ha en middag som alla fick välja ett vin till. Tillsammans satte vi oss och spånade på ett recept som alla tyckte lät gott och var överens om. Därefter begav sig alla till Systembolaget för att försöka hitta ett vin som passade. Lustigt nog blev det ett vin av varje sort – ett vitt, ett rött, rosévin och mousserande. Maten lagade vi tillsammans och sedan provade vi vinerna med och utan mat. Vi diskuterade sins emellan medan vi åt och hörde vad alla tyckte.

Till middag lagade vi färskostfyllda pangasiussnurror, rostad potatissallad och anjovissmör. Det här är ett rätt knepigt recept då det innehåller mycket umami från både ägg och ansjovis. Det blir helt enkelt lite samma dilemma som när man ska kombinera vin till sill. Till sill ska man undvika för fylliga och ekfatslagrade viner då det kan uppstå en metallisk smak. Maten innehåller också mycket fett tack vare smöret och färskostfyllningen i fisken. Just då passar det istället med fylliga och ekfatslagrade viner… Bakvänt va?

Champagne till maten

Till en sån här rätt är champagne eller mousserande vin idealiskt då det både kan möta upp umami med fett med sin friskhet. Vi gjorde också en rostad potatissallad och grillade fisken vilket adderade lite textur. I vanliga fall gör vi denna potatissallad med balsamvinäger, men denna gång ställde vi fram balsamvinägerflaskan på bordet så man fick hälla på efter att först ha testat maten utan syran. Läs mer om vin i kombination med våra grundsmaker.

Utan balsamico i potatissalladen var champagnen allra bäst och det vita vinet var okej. Med balsamico i potatissalladen blev det vita och röda bra. Champagnen blev ok. Rosevinet blev lite bättre med syran i maten men var fortfarande väldigt bittert. Provarna var inte särskilt förtjusta i rosévinet vare sig med eller utan mat då det var väldigt bittert, som av rönnbär.

Här hittar du receptet och vinerna vi provade. Och med detta, gör gärna en liknande provning där ni lagar upp en rätt som alla får välja vin till. Det är kul och otroligt lärorikt att förstå vad i maten som passar och inte. Och vill du prova receptet utan vin till är det ett hett tips. Det här receptet blev nämligen larvigt gott! Riktigt somrigt, smakrikt och härligt.

Färskostfyllda pangasiussnurror, rostad potatissallad och anjovissmör

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Färskostfyllda pangasiussnurror, rostad potatissallad och anjovissmör

Rostad potatissallad med rödlök och soltorkade tomater:

800g småpotatis
10 bitar soltorkade tomater
1 rödlök
(Balsamico)
salt, peppar, vitlökspulver

Grillade pangasiussnurror fyllda med färskost:

1 kg pangasiusfiléer
100g färskost med vitlök och örter
salt, peppar, lökpulver
4 träspett

Ägg- och ansjovissmör:

3 kokta ägg
7 ansjovisfiléer
75g smör
salt, peppar

1 knippe dill

1. Gnugga potatisen ren och halvera dessa (eller mindre bitar om potatisarna är stora). Fördela ut potatisen i en ugnsfast form, ringla över olja och krydda ett varv. Rosta potatisen i 225°C i 40 minuter. Vänd runt potatisen med en stekspade efter halva tiden. Hacka löken grovt och strössla ut över potatisen när det är 10 minuter kvar. Strimla de soltorkade tomaterna och blanda i en skål med potatis och lök.

2. Tina pangasiusfiléerna och torka av dem. Krydda ett varv och bred på ett tjockt lager färskost, cirka 1-2 msk per filé. Rulla ihop och fäst med ett träspett. Grilla fisken på ett grillnät till den är klar. Håll temperaturen runt 150-175°C i grillen och grilla i cirka 15-20 minuter.

3. Koka äggen i 8 minuter. Skala och hacka dem smått. Hacka ansjovisfiléerna. Hacka rumsvarmt smör och ha ner i en bunke. Blanda med ägg och ansjovis. Ställ svalt men ta fram cirka 10 minuter innan ni ska äta. Klicka smöret över den varma fisken och dekorera med en dillkvist.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.