Fajitas, tacos, enchiladas, burritos och chimichangas

Vad är skillnaden på fajitas, tacos, enchiladas och burritos?

Det finns många olika begrepp att hålla reda på när man pratar om Tex Mex-mat. Vilket som är korrekt varierar mycket beroende på om man pratar med en amerikan eller en mexikan. Det varierar också mycket om man pratar med någon som bor i norra respektive södra Mexiko eftersom köket skiljer sig åt beroende på region.

Vilse i Tex Mex djungeln?

Tex Mex-maten är en fusion av det amerikanska och det mexikanska köket. Vanliga ingredienser är ost, kött, bönor, kryddor och tortillabröd. Den typiska tex mex-maten går ut på att kombinera ofta återkommande ingredienser på olika vis. Street food i Mexiko kallas för antojitos. Det finns en uppsjö av dessa och många av dem är variationer på topping och tillagningssätt.

En miniguide till det mexikanska fredagsmys-köket:

Tortilla är det mjuka brödet som används till tex mex-mat, ursprungligen som ett ätverktyg. I norra Mexiko görs tortillas mestadels av mjöl, medan de i södra Mexico vanligtvis görs av majs.

Fajitas är grillat eller stekt kött (och grönsaker). Ordet fajitas kommer från Mexico betyder litet skärp på spanska. Fajitas görs traditionellt på det så kallade mellangärdet eller kållapen på kossan. När fenomenet sedan tog sig vidare till USA började man göra fajitas med en mängd olika köttdetaljer och sorter så som kyckling, räkor, fläsk och allt däremellan. Fajitas kan förstås serveras med tortillabröd eller tacoskal, men det är också först då det kallas för Tacos.

Tacos är ett samlingsnamn för för mat från det mexikanska köket där man fyller tortillas eller tacoskal med tillbehör. Tacos kan serveras både med hårda tacoskal eller i mjuka tortillabröd.

Enchiladas blir det när man lägger kött, ost, sås och tillbehör i ett mjukt tortillabröd (helst av majstortilla), viker ihop eller rullar det och sedan gräddar det i ugnen, på grillen eller i en panna. Den färdiga enchiladan täcks sedan med het salsasås. Ordet Enchilada kommer från det mexikanska uttrycket ”me enchile” då man känner av chilin i salsasåsen. Det är samma sak som att säga ”det är hett”. Vilka tillbehör man har till sin enchilada är valfria men salsan är obligatorisk.

Burritos görs av vetetortillas som man fyller med bönor, kött, ris och annat gott. Enligt många är det just bönorna som gör att en burrito kallas för burrito. Ordet betyder liten åsna på spanska.

Nachos gör man av tortillachips eller nachochips som värms med ost och serveras som en snack. En del toppar även sin nachotallrik med jalapeños, köttfärs och bönor.

Andra typiska mexikanska tacos:

Carnitas är fläskkött som bräseras i olja och lagas under lång tid. Köttet bör vara välmarmorerat (ha mycket insprängt fett) och tillagas i minst fyra timmar. På så vis blir det mört och mjällt. Det färdiga köttet serveras oftast med färsk koriander, hackad lök, guacamole, salsa, tortillabröd och refried beans. Carnitas betyder litet kött.

Flautas eller Taquita är tortilla-rullar fyllda med stuvat fläskkött som sedan friteras. Beroende på region anser många att det ska serveras med mycket salsasås medan andra hävdar att det ska serveras utan. Till skillnad från enchiladas är Flautas hårda och frasiga.

Quesadillas är när man lägger ost mellan två mjuka tortillabröd av vete och steker ihop dem. Den färdiga quesadillan skär man sedan till tårtbitar och mumsar av. Självklart kan man ha i lite allt möjligt så som spenat eller skinka. I Mexiko är det vanligt att man har i allt ifrån potatis, chorizokorv, champinjoner och majs i sina quesadillas. I vissa delar av Mexiko har man till och med i syrsor!

Chimichanga är som en stor burrito eller enchilada som man friterar.

Empanadas är vanligt i Sydamerika och Mexiko och är deg eller bröd som man viker en runt fyllning vanligtvis bestående av kött, ost, grönsaker mm. Beroende på i vilken land man befinner sig bakas bröder runt fyllningen. I Mexiko kallas empanadas också för Pastes.

Toastada är när man först friterar tortillabrödet och sedan lägger på en massa godsaker. Toastadan ser lite ut som en pizza. När tostadan formas som en skål innan den friteras kallas det för Chalupa.

TacoTex Mex-recept och goda tillbehör till dina tacos:

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.