Vad ska man välja för vin till fredagsmyset?

Äntligen fredagsmys

Fredagsmys innebär för många en härlig tillflykt på fredagskvällen. Det är här arbetsveckan äntligen tar slut, man kan sjunka ner i soffan, slå på tv:n och äta god mat – god mat som inte kräver någon större ansträngning men som har mycket smak och gärna är lite onyttig. Många väljer förstås tacos på fredagskvällen eftersom det går snabbt att svänga ihop och kan fixas färdigt vid matbordet. Många gör också hemmagjord pizza, köper med sig plockmat så som kallskuret, oliver och ostar, medan andra lagar en lyxigare pastarätt eller en enkel bit oxfilé med goda tillbehör.

Fredagsmiddagen är ett trevligt sätt för familjen att samlas och bara njuta – utan pekpinnar om att man måste umgås och diskutera dagen som gått. Sanningen är ju faktiskt att tv:n har all uppmärksamhet där den står och skvalar Idol, Mästerkocken, Let’s Dance eller Melodifestivalen… beroende på vilket som går just då. Men ingen oro, man kan rättfärdiga sitt osociala fredags-beteende med en fin middag med vita duken och vännerna på lördagskvällen, tätt följt av familjemiddagen med vällagad husmanskost på söndagen.

Vad ska man välja för vin till fredagsmyset?

Men på tal om den där slöa fredagsmiddagen. Vilket vin ska man välja till fredagsmyset? Ja, till tacos, pizza och kryddig mat passar ett fruktigt rödvin. Både zinfandel och cabernet sauvignon passar bra, likväl en spansk tempranillo eller en italiensk montepulciano.

VinglasHar du mycket hetta i maten bör vinet vara snällt och fruktigt – allra helst ett vitt vin, men även en beaujolais kan funka beroende på tillbehören. Använd dig med fördel av Systembolagets smakklockor.

Men till den allra mest spännande frågan – vad väljer man för vin till chips, nötter och ostbågar? Alltså snacksen efter själva middagen.

Här om veckan var vi hos Tryffelsvinets vinklubb i Stockholm och gjorde vi en annorlunda provning. Till de flesta vinprovningar sippar och spottar man vin utan några tillbehör. I andra fall bjuds det på lite charkuterier eller en upplagad måltid anpassad till vinet. Men ingen har egentligen funderat på det här med vin till snacksen.

Vin till chips, nötter och ostbågar

Oftast dricks det som blivit kvar från middagen till snacksen, men jag vet också av egen erfarenhet att en middag med fyra fredagströtta typer också kan föranleda att vinet dricks upp och att någon nytt öppnas till snacksen. Vad ska man då välja?

Beroende på vad du väljer för snacks till ditt fredagsmys passar lite olika viner. Förutom nötter, ostbollar och jordnötsringar testade vi två typer av chips – de klassiska räfflade med smaksättning, och OLW:s nya lite rustikare chips där man behållit skalet och friterat chipsen för hand.

Pinot Noir och ostbågar

Till de rustika naturchipsen passade det utmärkt med rött vin medan de klassiska chipsen funkade som allra bäst med vitt vin. Här var en ekfatslagrad chardonnay allra godast enligt min smak.

Simonsig ChardonnayVin till chips

Till Naturchips med Dill och Gräddfil föredrog jag ett vitt vin med mer mineralitet (Terre Fenicie Vermentino Artnr: 2121), till Naturchips med Cheddar och Lök var en ekfatslagrad chardonnay som allra bäst (Simonsig Chardonnay, Artnr: 2032) och till Naturchips med Havssalt funkade det bäst med ett fruktigare och rökigare rödvin (Simonsig Cape Blend, Artnr: 2849).

Vin till nötter

Till cachewnötter var både vitt vin och det fruktigare rödvinet helt okej. Jordnötsringarna var en aning svårmatchade eftersom de inte är överdrivet smakrika och gjorde sig bäst till de vita vinerna vi provade. Både ekfatslagrat och mineraligt vitt gick bra.

Även jordnötter är en aning knepiga eftersom de kan ha en bitter underton av jord när de är orostade. Denna underton kan lätt skära sig och bli metallisk i kombination med vin. Allra bäst är att välja torr-rostade jordnötter. Här också en del av det dåliga fettet i nötterna rostats bort. Till vanliga orostade jordnötter var rött vin bäst, såväl som ett fruktigare eller ett med mer tanniner. Vitt funkade inte alls.

Simonsig Cape BlendVin till ostbollar

Ostbollarna funkade till i stort sett allt. Vi testade även pinot noir till ostbollarna vilket är en klassisk kombination som blir till ljuv musik i munnen. Det här är verkligen något du måste prova och det går förstås lika bra med ostbågar.

Lustigt nog kändes de rustika chipsen fetare än de klassiska, men det visade sig vara tvärt om. Av den orsaken var det också lite förvånande att rödvinet passade bäst till chipsen med lite mindre fett.

Som bekant är tanniner bra till fett, men i det här fallet berodde det nog snarare på att de rustika chipsen smakade mer fett som man trodde att de var fetare.

Bästa vinerna i testet

Vinnande ur striden tog sig Simonsig Chardonnay och Simonsig Cape Blend – två riktigt trevliga viner som inte bara passar bra till snacks utan också är ljuvliga matviner. Kolla också in det rekommendera receptet här i bloggen till Simonsig Chardonnay; Jordärtskocksoppa med smörstekta äpplen och purjo, och receptet till Simonsig Cape Blend; Lyxig viltpizza med älg- och renkött.

Jag tyckte också om det vita vinet Terre Fenicie Vermentino som hade en fräsch mineralitet och friska toner. Du hittar alla vinerna vi provade på Systembolaget, men min varmaste fredags-rekommendation går förstås till de två från Simonsig.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.