Vad är en trackback?

Längst ner i kommentarsrutan i denna blogg ligger en text där det står exempelvis
Trackback: https://www.landleyskok.se/vad-ar-en-trackback/trackback.
Nu undrar du kanske vad detta är?

Till att börja med har de flesta bloggverktygen idag stöd för trackbacks och pingbacks. Kör man exempelvis WordPress.org väljer man själv om man vill ta emot och skicka dessa
[under Settings -> Discussion: Allow link notifications from other blogs (pingbacks and trackbacks)].

Mer trafik

Att ha pingbacks och trackbacks aktiverat är bra då det kan ge dig mer trafik. Vi tar ett exempel; Låt säga att jag har skrivit ett recept som du tycker om eller inspirerats av. Nu kanske du lagar denna rätt, eller något som liknar och berättar att du fått inspirationen här ifrån Landleys kök. För att berätta för min blogg om detta gör du en trackback.

Så här funkar det

Hur ser då detta ut? Ja, vi låtsas att du skriver nåt i stil med ”det här goda receptet kommer ursprungligen från Landleys kök, men jag har lagt till…” Runt detta lägger du en helt vanlig ankartext/länk och klistrar in trackback-länken från min blogg.

Det som händer när du publicerar din post är att min blogg får veta att jag har fått en inkommande länk. Jag ser även ett utdrag ur det som skrivits. Jag kan då välja att godkänna den vilket gör att den poppar upp som en kommentar i min kommentarsruta under inlägget. På så vis kan jag leda fler av mina läsare till din blogg – och vice versa. Smart va?

Men vad är en pingback?

En pingback däremot är en automatisk ping. När du skrivit ett inlägg kan du pinga olika sajter för att berätta att du skrivit ett inlägg (ex Twingly). Till skillnad från en trackback skickar den inget innehåll tillbaka – den skickar bara en länk. Kör du en trackback skickas även ett utdrag av texten med. Båda dyker upp som en kommentar – trackbacken med utdrag ur din text, pingbacken bara som en länk. Självklart kan man modifiera hur detta ska styras, men detta är i alla fall standardutförandet.

Något som bör tilläggas är att jag modererar alla inlägg och tillbakalänkar. Har du skrivit ett relevant inlägg kommer det alltså med stor sannolikhet att dyka upp här. Observera att du kan råka up för mycket spam om du har detta alternativ aktiverat. Med ett bra spamfilter och validering är det dock inga problem.