Champagneglas

En del tycker det är svårt att beställa vin och be om rekommendationer som faller dem i smaken. Hemligheten med att hitta rätt viner handlar om något så enkelt att komma underfund med vad man gillar. Därefter är nästa steg att lära sig sätta ord på det.

3 goda Tips på Nyårsbubbel

Smaken är individuell, och kan man förklara vad man gillar, är också chansen större att man får något man tycker om. Att gå på krogen eller till systemet och be om ”något gott” tycker jag vi slutar med på studs!

Så med det sagt är dessa tre tips baserade på mina preferenser. Jag gillar lätt sprudlande viner som inte har för mycket brödighet eller russinton. De får heller inte ta över hela munnen med bubblor. Det ska vara lagom.

När jag faller för ett mousserande är det oftast av den friskare karaktären utan att vara för sött. Jag föredrar torrt bubbel med elegans, och även smakrika med ekfatskaraktär. Här kommer mina bästa bubbel-tips inför nyåret.

Louis Boulliot Crémant de Bourgogne Brut

Det här är den absoluta favoriten, och som enligt min mening, slår många champagner på fingrarna. Både den rosa och den vita är riktigt bra och med lagom storlek på bubblorna. Flera mousserande går att hitta i denna prisklass men denna är definitivt mest Bang for the Bucks. Vad man är ute efter är förstås helt individuellt och jag föredrar när det är torrt till halvtorrt och inte för mycket brödighet.

Louis BoulliotEtt annat bra tips är det italienska mousserande vinet Rotari, som är ganska snarlikt – där tycker jag den rosa varianten är bäst.

Louis Bouillot är det perfekta valet när man ska ha många på besök och kanske behöver hålla nere priset en aning. Den produceras i franska Bourgogne och görs av pinot noir, chardonnay samt aligoté och gamay. Smaken är fruktig med inslag av citrus och päron.

Vad ska man servera till?

Louis Bouillot är lite av en kameleont som ikläder sig nya skepnader beroende på vad den serveras till. Den passar helt enkelt till mycket utan att varken bli för sur eller för blaskig. Varför inte prova dessa Små köttfärssnäckor eller en rostad grönkålssoppa? Båda är lättlagade och perfekta som tilltugg till fördrinken.
Fler tips till Louis Boulliot hittar du här.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (nr 7688) 109:-

Ca’del Bosco Cuvée Prestige

Det här bubblet doftar så gott att man bara vill sitta och sniffa på det. Vinet har en riktigt härlig färg, och när man väl sniffat klart och provar det i munnen bjuds man på härligt tropiska toner, lätta bubblor och subtil sötma.

Ca’del BoscoDet här har lite mer sötma än Louis och även en rikare smak. Det har en bra längd och är lagom bubbligt. Blenden består av 75% Chardonnay, 15% Pinot Nero och 10% Pinot Bianco.

Ca’del Bosco produceras i norra delen av Italien i Lombardiet. Företaget grundades i slutet av 1960-talet och idag producerar man många högklassiga viner. I Sverige distribueras Ca’del Bosco av Tryffelsvinet och går förstås att beställa på Systembolaget. Hos Tryffelsvinet kan du läsa mer om vinet.

Vad ska man servera till?

Det här vinet klarar en hel del utan att varken bli mesigt eller sliskigt. Diverse ostar och kallskuret passar bra. Även spett med räkor och ananas eller Serranolindade champinjoner är gott att servera till gästerna.

Ca’ del Bosco Cuvée Prestige (nr 90160) – 239:-

Hatt et Söner Grande Cuvée Extra Brut

Fräschör, finess och elegans är ledorden för hatt och söner – det enda svenskägda champagnehuset i distriktet. Namnet kommer sedan tiden då Joseph Ruscon och hans fru ägde tre hattfabriker. Efterföljande generationer har enbart bestått av söner i rakt nedstigande led – därav namnet Hatt och Söner.

Det här är de godaste champagnerna jag vet, och så fort en sådan korkas upp vet man att det är fest. Här kan du läsa mer om Hatt och Söner. Denna torra och pärlande dryck har en läcker krispighet, lättsamma bubblor och bra balans mellan sötma och syra. Det hela rundas av med toner av citrus, päron och persika.

Vad ska man servera till?

Hatt et SönerSka man servera något i matväg är lakrits förvånansvärt passande och mycket gott till. En fräsch soppa av jordärtskocka, såväl som små hemmagjorda sushibitar, rekommenderas också.

Förutom det goda innehållet är jag helt förälskad i de eleganta etiketterna som flaskorna är försedda med. Intressant kuriosa är att själva emblemet ursprungligen kommer från en gammal spegelram.

En riktigt lyxig start

En lyxigare start på det nya året kan man knappast få än med Hatt och Söner. Bland deras olika cuvéer kan jag knappt välja en särskild att rekommendera eftersom alla är lika delikata. Man skulle kunna säga att det är vinst varje gång, vilken man än väljer. Ska jag ändå bestämma mig för en är Extra Brut den största favoriten.

Hatt et Söner Grande Cuvée Premier Cru Blanc de Blancs Extra Brut (nr 7593) – 379:-


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.